Майк Хакъби също се оттегли

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Майк Хакъби също се оттегли

Резултатите му в Айова бяха обезсърчаващи

 

След като събра вчера в Айова едва 1.8% от подадените от републиканците в щата гласове Майк Хакъби се отказа от участие в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия. Бившият губернатор на Арканзас не успява за втори път в своите президентски намерения, разчитащи основно на подкрепата на консервативните републиканци.

 


[Новините в реално време: кокъсите в Айова (1 февруари 2016)]


 

През 2008 г. той спечели в 8 щата, включително и в кокъсите в Айова.

През 2016 г. Хакъби се бореше постоянно да бъде включен в основния състав на републиканските дебати, но не успя да консолидира зад себе си вота на консервативните евангелисти както предишния път, а и не успя да събере  фонд за кампанията, надхвърлящ 15 млн. дол.

Кампанията му беше раздирана от вътрешни разпри, а сериозни играчи от щаба му дезертираха при основния му опонент за консервативния вот и победител вчера в Айова тексаския сенатор Тед Круз.

В последните седмици той уволни повечето си платени сътрудници и изпрати всички налични човешки и финансови ресурси в един финален опит за спечелването на гласове в Айова. Още преди да станат известни резултатите, и Хакъби и дъщеря му Сара Хакъби – дъщеря на кандидата и шеф на предизборния му щаб бяха заявили, че ако не се представи добре в Айова той ще прекрати кампанията си.

 

Категории Конфликти

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *