Тома Биков: От такъв протест печели престъпността

Брожението: Начин на употреба

Тома Биков: От такъв протест печели престъпността

„Технологията на подобни протести е да има освен организирана сила, но и достатъчна маса от хора, която да изразява автентично недоволство. И не на последно място такъв протест трябва да има политическо острие. В момента виждаме една организирана група хора и нищо друго.“ Това казва Тома Биков, съветник на министъра на МВР Румяна Бъчварова

Фейсбук кампанията и досто обилното анонсиране в сутрешните блокове на националните телевизии не можаха да съберат протестиращи, които да изпълнят площад "Народно събрание". Агитките се бяха скупчили най-вече около паметника на Цар Освободител и бяха подгрявани от ораторските изпълнения на Боян Расате, който към 15:40 часа вече беше порядъчно пресипнал. Едва ли днешният протест ще стресне с нещо управляващите. Дори идеологът на Доматената партия Николай Колев – Босия наблюдаваше събитията отстрани.

В края на деня, за да изпусне парата Бойко Борисов взе главата на министър Тодор Танев. Какво му пука за протест като този? Управляващите продължават арогантно да се правят на умрели лисици по мониторинга на Европейската комисия за напредъка на България в областите правосъдие и вътрешен ред.

   

Вярна на принципите си да търси всички гледни точки Студия Трансмедия се обърна за коментар към Тома Биков, съветник на вътрешния министър г-жа Румяна Бъчварова:

– Как бихте определили днешния протест пред парламента?

– Без да съм дълбоко навътре в проследяването на тези процеси, съм почти сигурен, че няма да има политически успех. Просто защото няма политически искания, а някаква неудовлетвореност на битово ниво. Друг е въпросът доколко такива процеси могат да се катализират от други заинтересовани фактори и кой стои зад тях. Технологията на подобни протести е да има освен организирана сила, но и достатъчна маса от хора, която да изразява недоволство. И не на последно място такъв протест трябва да има политическо острие. В момента виждаме една организирана група хора и нищо друго.

– В публичното пространство се завъртя името на Гриша Ганчев. Имате ли някакви сведения за негово участие, примерно като спонсорство?

– Като нямам доказателства, трудно е да посочвам не само Гриша Ганчев, но и други хора, които се въртят из медиите. Обикновено организирането на подобни протести за такива прояви се прави с пари, което означава, че някъде там има такъв човек или група хора, готови да плащат, и групи, готови да участват. Обикновено тези мероприятия се движат на ръба на организираната престъпност. Това са хора, които най-малкото контактуват с организираната престъпност в името на това да постигнат някакви политически или икономически цели. Тук обаче не визирам никакви конкретни лица, защото това е доста директно обвинение, но обикновено такава е технологията. Обичайно участват и някои от т. нар. футболни агитки, една част от които са от директния криминален контингент. Моето лично мнение е, че хората, които имат сериозен бизнес, не трябва да влизат в тая игра, защото заиграването с организираната престъпност не води до нищо добро.

– Има ли някакви по-конкретни данни за участието на хора от престъпния контингент, изобщо прилича ли по нещо на случилото се през 2013 г.?

– Не виждам прилики. Тогава имаше политическо острие в лицето на БСП, ДПС и „Атака“. Безспорно протестираха добре организирани групи от хора, безспорно заведени там и готови да нарушават обществения ред. Зад това нещо имаше и пари несъмнено. Ако се проследи пътят на лицата, които бяха най-активни на протестите преди три години, ще установите, че те се върнаха там, откъдето тръгнаха – тоест позиционираха се много плътно в управлението на Пламен Орешарски. Това говори, че на онзи протест имаше политическо острие и организация. Няма успешен протест, който да не е организиран. Не твърдя, че това винаги граничи с някаква криминална дейност, но без организация успехът е невъзможен.

През 1997 г. големите протести бяха организирани от СДС, това беше очевидно – имаше групи, ядра от членове на СДС, около които имаше много широк кръг от недоволни, които не бяха в структурите на СДС. Но в случаите, когато неизвестно откъде, неизвестно организирани от кого се струпват хора пред Народното събрание – без политическо лидерство, без ясни искания, означава, че някъде встрани стои някой. Защото да протестираш срещу „безобразията“ изобщо, е доста съмнително, ако се разгледа в контекста на ситуацията, а не само по себе си. Първо се атакува грубо, силово министърът на вътрешните работи с цел дестабилизация на вътрешното министерство, пускат се хаотично в удобно политическо време записи, които целят да въвлекат министър-председателя в скандали, крайната цел на които е дестабилизация на кабинета.

– Кой има интерес сега да иска дестабилизация?

– От една дестабилизация на държавата крайният печеливш ще бъде организираната престъпност. Няма да бъде нито Радан Кънев, нито БСП при едни нови избори. В това съм убеден! Ако се стигне дотам, и през трите месеца на едно служебно правителство – аз съм сигурен в това – икономическият растеж ще спре и ще замръзне. Второ, приходите в държавния бюджет ще намалеят рязко, защото ще се увеличи контрабандата и другите нелегални дейности. Кой има интерес? Ами този, който се занимава с подобни дейности. И от това се възползват едни други хора, които не предизвикват пряко тези процеси. Защото аз не твърдя, че те са казали на Радан Кънев да излезе в опозиция, но в целия контекст те успяват да се възползват. Не може да се прави аналогия между 2013 г. и сега, защото тогава имаше много ясна алтернатива. БСП и ДПС бяха казали, че ще правят коалиция, като свалят ГЕРБ. Сега каквото и да се прави, ясно е, че следващо правителство пак ще бъде доминирано от ГЕРБ – дали в него ще влезе Реформаторският блок, дали ще влезе Радан Кънев, дали ще бъде самостоятелно и т. н., това е въпрос на други обстоятелства, но със сигурност двата протеста са несъвместими. Не мисля, че тези опити ще предизвикат падане на правителството, а само ще затруднят работата на кабинета и със сигурност ще разкалят публичното пространство, което може също да е част от някаква стратегия.

– А не е ли възможно след новите трусове и конфигурации в ДПС отново стопляне на отношенията с БСП и търсене на пряк път към властта?

– Според мен нито БСП, нито ДПС имат сега някакъв интерес да се върви към избори. Първо, защото двете партии заедно не правят мнозинство, те са доста под тази граница. И второ, нито една от двете партии не е обявила, че иска да работи с другата, както беше през 2013 г. Може би събитията, които се разиграват в Реформаторския блок карат някои хора да си мислят, че едни предсрочни избори ще ги устроят. Но това е едно странично позициониране.

– Какво значи това?

 – Че въпросът е периферен за държавата – дали Радан Кънев да е лидер на Реформаторския блок или някой друг, е страничен въпрос. Ако ние ще решаваме подобни организационни проблеми на една от партиите, които подкрепят правителството, с предсрочни избори, мисля, че е доста скъпа цената. Но наистина не мисля, че Радан Кънев или че от Реформаторския блок могат да стоят зад подобно нещо. Обикновено зад подобни протести и атаки срещу МВР стоят фигури от организираната престъпност, а те са с неясни профили. Протести сега няма да решат проблемите нито на политическата система, нито на съдебната реформа. Това само засилва деструктивните процеси и задълбочава проблемите. При Орешарски властта нямаше център и беше пръсната по разни офиси, из разни кръгове, поради което не можеше да се направи и една стъпка напред. И другият много важен проблем е геополитическата обстановка. Как ще се поддържат тук разни влияния при положение, че нямаме правителство, че нямаме служби за сигурност? Как ще поддържаме мигрантския поток, който ще се усили през пролетта? Кой тогава ще носи отговорност, ако България се превърне в коридор за преминаване на стотици хиляди хора? Те трябва да отговорят на всичките тези въпроси.

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *