Как да си направим билкови лекарства и козметика

Натурално

Как да си направим билкови лекарства и козметика

Който изучи правилата на употребата на билките за всякакви лечебни и козметични цели, ще разбере защо това е най-добре пазената тайна

Продължаваме да споделяме Хилядолетния опит на българите за употребата на билките като маслени, спиртни, водни извлеци и други форми на приложение на уникалното богатство на България – билките. Който изучи правилата на употребата на билките за всякакви лечебни и козметични цели, ще разбере защо това е най-добре пазената тайна. Едно подсказване – фармацевтичната индустрия е най-мощната в света.

Обикновено маслените извлеци се правят с пресни цветове, листа или корени, като мазнината залива напълнения съд, като киснат до месец, обикновено на слънце. Мазнината не гранясва и понякога има трайност 2-3 години. Спиртните извлеци на билките се правят в съотношение една част билки и десет части спирт. Те трябва да са ситно нарязани или натрошени и обикновено киснат  2-3 седмици.

Правила за спиртната настойка: наситнената суровина се поставя в подходящ съд и се залива с естрахиращ (извличащ) разтвор-спирт ,водка, разреден спирт и др. Съдът плътно се запушва и се оставя на тъмно (бърка се няколко пъти дневно) за определено време. Настойката се прецежда като се изстисква и течността отново се филтрира.

Припарка: това е старинна форма. Наситнената суровина се смесва с гореща вода и получената кашица се разстила равномерно върху парче плат. После се налага върху болното място и се покрива обикновено с вълнена тъкан за запазване на топлината.

Други форми: фитотерапията познава и други форми за използване на лекарствените растения – налагане със свежи растения или с размачкани части, както и вътрешно приемане на сокове, плодове, семена, наситнени корени и др. Сухата наситнена суровина се взема за еднократно приемане в такова количество , което може да е с три пръста (една щипка).Това съответства на 1 с. л. за листа и цветове – около 3-5 г, а за корени, дървесина и кора – около 6 – 8 г.

Тинктура (настойка): Обикновено се купува от аптеката. При домашни условия се взема 10 г ситно нарязана суха билка и се заливат с 90 мл 70% винен спирт и се оставя 10 дни на топло място, като от време на време се разклаща. След това се прецежда и се съхранява в тъмно шише.

Духът на маточината

Алкохолен извлек от маточината, наречен духът на маточината, се използва като средство за разтриване. Сто грама наситнени сухи листенца се поставят се поставят в стъклен съд и се заливат със 70-градусов спирт ,който ги покрива 2 пръста. Престоява 7 денонощия, прецежда се и се изстисква. Годен е  2 години. Приема се по 10-15 капки разреден с вода или върху бучка захар при ниско кръвно, високи стойности на холестерина, бронхити, грип, а също за разтриване на болни стави.

Тинктура от мащерка

50 г суха или 150 г прясна мащерка се залива с 250 мл водка. Оставя се 2 седмици на студено и се разклаща. Използва се 3 пъти на ден по 1 ч. л. Срок на годност 2 години.

Масло от мащерка

Набират се свежи цветове сутрин рано преди да е напекло слънцето, поставят се в бурканче и се залива със зехтин или преварено на водна баня олио. Оставя се на слънце 2 седмици, като се разклаща. Съхранява се 2 години. Маслота има изключителен козметичен ефект при суха и застаряваща кожа. Тонизира и изглажда бръчките. Втрива се поне веднъж седмично.

Розмариново вино

Шепа наситнени сухи листенца от розмарин се сипват в стъклена бутилка и се заливат с отлежало сухо бяло вино. След един ден се прецежда и се пие по 1 винена чаша (75мл) сутрин на гладно и  вечер преди сън, като общоукрепващо и тонизиращо.

Тинктура от невен

Тя се приготвя в съотношение дрога към ракия 1:5 и се пие по 30-40 капки 3-4 пъти дневно.

Прополисова тинктура

Чист спирт и 20-30% прополис. Прополисът се замразява във фризер, след което се счуква на

Следва: Как да си направим билкови мехлеми

Категории Опит

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *