Страшилище за суперинфекции

Дръзко

Страшилище за суперинфекции

Фотоактивирани наночастици ще лекуват тежки зарази

Все по-голям проблем в света е нарастващата  устойчивост на бактериите към масово употребяваните антибиотици. Явлението е известно като антибиотична резистентност. Тя е причина за  около 2 милиона инфекции и 23 000 смъртни случаи годишно в САЩ.

Изследователи в Университета на Colorado Boulder  са създали метални наночастици, които в лабораторни условия унищожават до 92% от бактериите, устойчиви на антибиотици (например – Salmonella, E. Coli,  Staphylococcus и др. ) Въздействието се извършва от  активирани чрез светлина  наночастици, наречени „квантови точки”. Те са около 20 000 пъти по-малки от човешки косъм.

Това не е първият опит с наночастици да се влиза в клетъчната среда, но досега в повечето случаи частиците са действали безразборно, нанасяйки вреда не само на опасните бактерии, но и на околните клетки в организма. Новият вид наночастици не са активни на тъмно. Те могат да се задвижват от светлина с конкретна дължина на вълната и така да се насочват  само към конкретни, заразени  клетки. Изследователите се надяват, че с откритието си ще ограничат нежеланите реакции при пациенти с инфекции и ще ускорят разработването на нови антибактериални средства.

/По материали на  Science Alert /

Категории Консулт

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *