Местан помаха от балкона на Бойко

Оферти

Местан помаха от балкона на Бойко

Коя е най-голямата митологема за ДПС и за неговия несменяем лидер Доган

Принудителните признания на Лютви Местан на пресконференцията в четвъртък не разкриват повече от онова, което отдавна е известно за ДПС и неговия фактически лидер Ахмед Доган.

Интересна обаче е офертата, която отправи Местан към дясното, и по-точно към ГЕРБ:

"Прозрях истината, че пътят на ДПС към властта минава през дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от митологемите.“

Как ще стане това, след като ДПС си остава бастион на Доган, не е съвсем ясно. Вероятно бившият председател ще се опита да направи своя партия, която ще разчита на ошашавения електорат да избира между него и Доган, ще се засили протурската струна, като се наблегне на раните от „възродителния процес“. На пресконференцията Местан много ловко прокара тази тънка червена линия.

От кои точно „митологеми“ Местан иска да освобождава ДПС, също е въпрос на интерпретации, за които не си струва да си губим времето. Но има една митологема, която шества през годините на прехода и се защитава яростно от колегите на Доган и Местан по десарска линия. Става дума за т.нар. български етнически модел, за чийто автор и крепител се обяви Доган.

И колкото и парадоксално да е, тъкмо Доган разпалваше страховете на българските турци, когато стягаше редиците за поредните избори. Нещо като пропагандна риторика, заиграване с чувствата на хората и плашене, че всичко може да се повтори, ако не е той да възпира процеса. Електоратът му също е наясно кой точно измисли и осъществи това престъпление. Но в началото Доган бе героят, лежал в затвора за тяхната правда и те няма да забравят това. Няма значение, че той е бил до последно на страната на властта и причините да отиде в затвора не са съвсем ясни.

Останалото население в България никога не е вярвало, че благодарение на Доган в България цари мир и спокойствие, че свалянето на режима на Живков не бе окървавен, както в съседна Югославия. Но митологемата ДПС и претенциите на Доган в близката и по-далечната чужбина минаваха. Нашата дипломация тогава в голямата си част бе кръвно свързана със същите страни и навиваше пружината за опасността от етнически конфликт.

ДПС имаше зад гърба си не само Турция, а Европа и САЩ. И нямаше как да бъде иначе. В ранните години на демокрацията по време на войните и разпадането на Югославия именно на верска основа бе предшествано от изтребването от Милошевич на цели мюсюлмански села. Това бе достатъчно за възхода на „мироопазващата“ партия ДПС.

Създадена в лабораториите на бившата Държавна сигурност ДПС трябваше да изпълни и друга мисия – да не позволи СДС завинаги да спечели голяма част от гласовете на българските турци. Разглезеният до цинизъм от външни и вътрешни интереси и заблуди лидер на ДПС превърна партията в придатък към един олигархичен кръг, който „балансираше“, тоест управляваше с някой от другите партии, независимо коя.

Самата същност на ДПС е такава, че не може да вирее без властта. Онези, които я поддържат – олигарси, различни институции, служби за ред и охрана, лобистки кръгове в разузнаването и контаразузнаването, прокурорски среди си искат своето. А извън властта това е невъзможно.

И тъй като малка, или почти никаква е вероятността БСП да се върне скоро във властта, за ДПС е жизненоважно да се прилепи към ГЕРБ, към дясното или каквото е там на власт.

Много е вероятно Местан да е знаел, че му се готви отстраняването, и да е предприел тази изпреварваща акция, използвайки всички възможни средства (например декларацията за сваления руски самолет, знаейки каква ще е реакцията), за да заяви своята „ярка евроатлантическа ориентация“. Тоест да заеме капията край десните и да изпревари Доган.

„Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и се случи една безпрецедентна война“, каза Местан по повод прословутата декларация на ДПС за руския самолет, посочена от Доган като "гаф."

И още: "Тази епитетна охулваща война беше подета заради водената от мен политика като досегашен председател на ДПС, за да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите идеи и ценности."

С този неочакван политически карамбол Местан гони още една тактическа победа – колкото и да го върти и суче, Бойко Борисов ще трябва да се определи на чия страна е. Ако не сега, като му дойде времето на избори. Ще трябва да проговори и за Делян Пеевски. Досега подобно нещо не се е случвало, ако съдим по любезното отношение на медиите на Пеевски към премиера.

Кой да вярва, че точно Местан, който защитаваше от трибуната по всеки възникнал повод преуспелия бизнесмен, ще се опита да разклати империята му, като даде да се разбере, че оставката му е поискана от Доган чрез посредника Пеевски.

Местан никога не би съобщил такива нелицеприятни тайни от кухнята на ДПС, колкото и да са известни на обществото, защото и той някак си ги е консумирал. Но по-важното е да превари баш лидера и да седне на столчето при десните, каквото и да мисли по въпроса Радан Кънев.

"Важно е избирателят на ДПС да се върне на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт", казва Местан. Ето това е етническият модел, откъдето и да се погледне!

 

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *