Лютви Местан: Пътят на ДПС към властта минава през дясното

Диалектика

Лютви Местан: Пътят на ДПС към властта минава през дясното

Бившият председател на ДПС обяви, че през трите години начело на партията искал да я спаси от образа на проруска олигархична партия, но преди Коледа стъпил на руска мина

„Оставам в политиката“, заяви бившият председател на ДПС Лютви Местан. Той обяви, че през трите години начело на партията искал да я "спаси от образа на проруска олигархична партия" и да я води към "ярък евроатлантизъм", но преди Коледа стъпил на руска мина и започнала безпрецедентна война срещу него.

На 7 януари той за пръв се срещна с медиите след зрелищното му изключване от ДПС в края на миналата година. Местан дойде заедно със съпругата си Ширин, с депутати от парламентарната група, които заеха неговата страната, както и с кмета на Джебел Бахри Юмер.

Местан беше детрониран от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който в новогодишно слово, произнесено на 17 декември пред партийния елит в Боянските сараи, го обвини, че партията е взела страната на Турция в конфликта й с Русия след свалянето на руския самолет от Анкара.

Той потвърди на пресконференцията, че декларацията му за сваления руски самолет не е гаф.

„Оставам в политиката, защото мога да бъда изключен от партия, но не мога да бъда изключен от идеите си. Не приемам мотивите, с които бяха отстранен, политически ритуално екзекутиран, без право на последна дума“, продължи Местан.

"Няма да бъда уплашен, ще продължа да отстоявам тази политика, защото в България има нужда от категорично, ясно либерално демократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната. Всеки, който търси мястото си в това направление, ще вижда в мое лице партньор, добави той и уточни, че не приема нито начина, нито мотивите, с които е бил политически екзекутиран.

"Беше ми домъчняло за вас. Защото мога да говоря, но мога и да мълча. Мога да нося и на бой. За тези 12 дни системата от медийни бухалки стовари върху мен 12 хиляди тупалки", обърна се Местан в началото на пресконференцията към журналистите.

Той изреди какви лъжи са тиражирани по негов адрес през това време: че е собственик на електроцентрали, на верига ресторанти, на ферми; че е предател, изменник, мошеник, женкар, предател на национални интереси и ислямист.

"Тази епитетна охулваща война беше подета заради водената от мен политика като досегашен председател на ДПС, за да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите идеи и ценности", заяви Местан.

Той бе подготвил и списък със свои знакови политически действия, с които се гордее. Сред тях са спирането на "Южен поток", оттеглянето на подкрепа от правителството на Пламен Орешарски, позицията за кризата в Украйна, декларацията по повод убийството на руския опозиционер Борис Немцов, систематичният опит за възстановяване на диалога с дясното, започнал с кафето в Кърджали с Бойко Борисов, възстановяването на диалога с Анкара и др.

"България трябва да има стратегически осмислени отношения с Турция. Този въпрос е императив пред нашите избиратели. Има проблем с отношението към Турция, много анализатори възприемат съвременна Турция като образа на някогашния османски владетел. Турция е стратегически партньор и има нужда от нарочна стратегия за отношенията с Турция, от която България може да извлече полза. Препоръчвам на партиите да бъдат в активен диалог с нашите съседи”, заяви той.

"Очакваме на първото заседание на парламента за 2016 г. Лютви Местан, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш да подадат своите оставки”, се казва в декларацията.

„Няма значение кое е бяло и черно, това е, което казва почетният председател, иначе не мога да си обясня аплаузите при декларацията в парламента и гласуване за изключване заради същия политически акт. Не им се сърдя, отдавна съм им простил. Просто не искам да съм на тяхно място. Важно е човек да не губи достойнството си, защото, ако го загуби, губи себе си”, каза Метан. Той сподели, че след купона в сараите той е споделил пред най-близките си, че предполага, че ще има стратегия за подмяна на основните мотиви, заради които е отстранен. Предполагах първо, че те постепенно ще се опитат да подменят мотива, съдържащ се в заглавията на почти всички вестници – Доган отстреля Местан заради Турция. Този мотив няма да бъде разбран от избирателите“, смята, обаче Местан. Според него мащабът на атаката срещу него отразява страха. Местан обясни, че има само една среща с Ердоган и тя е публично известна през сепември 2014 г. 30-минутна среща след като Ердоган беше избран за президент. Имал е и две срещи с Давутоглу.

Стратегическата цел ДПС да е на власт пред парадния вход, а не бизнес интересите, които и без това са на власт – това беше възможно, само ако политическото пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми – твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси“, каза бившият лидер на ДПС. Той добави, че е положил огромни усилия да обори тези митове с политика на ярък евроатлантизъм .

"Прозрях истината, че пътят на ДПС към властта минава през дясното. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от митологемите. Дали успях – и да, и не. Играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, без да съм наивник, който да маха мините. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и се случи една безпрецедентна война, каза Местан по повод прословутата декларация на ДПС за руския самолет, посочена от Доган като "гаф."

Пресконференцията в БТА се проведе при засилени мерки за сигурност, а самият Местан отново се появи с охрана на НСО, въпреки неофициалните информация в дните около отстраняването му, че тя е била снета.

Първата публична поява на Местан и поддръжниците му бе предшествана от декларация на младежкото ДПС, в която се настоява напусналите парламентарната група на ДПС да напуснат парламента.

Лоялната на Доган организация остро осъжда решението на шестимата отцепници от ДПС да останат в Народното събрание, с което подменяли вота на избирателите и което щяло да е "против националния интерес на Република България”.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *