Камшик за сърцето

Проверете своя риск от инфаркт

Камшик за сърцето

Мерки срещу болката, която стяга, притиска, разпъва или пари

При ниски температури човек повишава кислородната си консумация, защото кръвоносните съдове се свиват прекомерно. Когато са стеснени от склеротични натрупвания, свиването често води до болки. С времето те стават по-продължителни и накрая завършват със сърдечносъдов инцидент. За това кардиолозите наричат студа „камшик за сърцето”. Хремата и запушеният нос  също поставят организма в състояние на кислороден недостиг. Обикновено при настинка диха­телна мускулатура и сърцето работят усилено. При тези условия е възможно да се засилят съществуващи от по-рано нарушения в ритъма на сърдеч­ната дейност. Хората с  такива проблеми трябва да помнят, че при рязка смяна на температурата (например – след преминаване от топло помещение в студено) може да получат т.нар.стенокардна болка

Неприятното усещане се появява зад гръдната кост или малко наляво от нея. Раз­пространява се към двете рамена, по-често към лявото и лявата ръка или към долната челюст

Болката е стягаща, притискаща, разпъваща или пареща, но никога не прилича на убождане с игли. Много често пострадалите, казват, че нещо е сграбчило сърцето им и го стиска. Това усещане е мъчително, но трае 1-2 минути, рядко 5 и не повече от 15. След това преминава.

При инфаркт на миокарда се чувства същата болка, обаче много по-силна и по-продължителна

Трае часове. Дискомфортът зад гръдната кост е толкова силен, че не позволява на болния да остане неподвижен. Той се мята в леглото, сяда, става, облян е от студена пот. Кръвното му налягане спада, пулсът се опипва едва, а сърдечната дейност се ускорява значително.

Не бива да се чака

болката да премине от само себе си. Трябва веднага да се търси лекарска помощ. Според световните статистики при 50% от случаите на смърт от инфаркт на миокарда пострадалите не са стигнали до болнично заведение навреме. До идването на екип на „Спешна помощ” най-важното е да не се извършват физически усилия. Добре е пострадалият да седне или ако условията позволяват, да легне. Хората, които са засегнати от хипертония или други сърдечносъдови проблеми, трябва винаги да носят със себе си предписаните от кардиолог медикаменти и веднага да поставят под езика си таблетка нитроглицерин. При по-леките пристъпи помагат и таблетка валидол или аналгин.

В САЩ се работи върху ваксина, способна  да спира сърдечните пристъпи и по този начин да предпазва от инфаркт. Препаратът съдържа вещества, които предотвратяват отлагането на мазнини в артериите, но е в процес на изпитания. За сега  най-важно е да се живее здравословно като се поддържа нормално  телесно тегло и се консумира разнообразна храна, предимно от растителен произход. Ако се употребяват спиртни напитки, те трябва да се приемат в умерени количества.

Всеки може да провери своя риск от инфаркт като  си направи лабораторно изследване за т.нар. С-реактивен протеин  (CRP).Това е специфичен белтък, който се появява по време на възпалителен процес. CRP практически не присъства  в кръвта на здравите хора.

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *