Всеки трети европеец иска страната му да напусне ЕС

„Галъп интернешънъл“

Всеки трети европеец иска страната му да напусне ЕС

Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82%

При въображаем референдум всеки трети европейски гражданин би гласувал неговата държава да напусне евросъюза, сочат данни от проучване на «Галъп интернешънъл» в 14 членки на ЕС, сред които са както страни-основателки като Франция, Германия, Холандия, така и новоприети страни като България и Румъния.

Независимо от това единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания – 54% от всички, изразили позиция.

Високи дялове на негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%. Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82%.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

Отношението към общата валута в еврозоната е сериозно разклатено – в повечето от изследваните страни мнозинство от гражданите се обявява против еврото. Независимо от това в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. Сред страните-членки на еврозоната доминиращи против евро нагласи се регистрират в Италия и Гърция, докато сред страните-членки на ЕС, но извън еврозоната, най-негативни нагласи към евентуално въвеждане на еврото има във Великобритания (83% негативни към еврото отговори), Швеция (80%) и Дания (76%).

Къде сме ние?

България е сред най-проевропейските страни заедно с Румъния и Ирландия. Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза. Колкото до общоевропейската валута, то мнозинството българи са за запазване на националния лев, вероятно благодарение на фиксирания му курс.

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *