Студия Трансмедия предотврати заличаването на архивистите от списъка с регулираните професии!

Невероятно, но факт

Студия Трансмедия предотврати заличаването на архивистите от списъка с регулираните професии!

Ден след изтичането на срока за становища министър Танев се подписа под писмо, което отменя отпадането.

„След възникналото напрежение по повод отпадането на професията „архивист“ от Списъка на регулираните професии в Република България, споделям притесненията на колегията и по тази причина предложението на МОН за промени на РМС ще бъде внесено без точката, която предвижда отпадането на „архивист“ от Списъка на регулираните професии в регулираните професия в Република България.“

05. 01. 2016 г.

Министър:

Писмо с този финал е било връчено днес на председателя на Държавната агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Така завърши най-кратката и успешна кампания на Студия Трансмедия в защита на обществения интерес.

Съгласно § 1, т. 1 от Закона за признаване на професионалните квалификации регулирана професия е професионална дейност или съвкупност от професионални дейности, включена в Списъка на регулираните професии в Република България, която е от обществена значимост и/или е от съществено значение за живота и здравето на хората и достъпът до която е подчинен на законови, подзаконови или административни разпоредби относно:

a) притежаването на специфична професионална квалификация, или

б) правоспособност, или

в) членство в професионална организация, работеща за поддържане на високо равнище в съответната професионална област, за осъществяването на което е получила специфично признаване от държавата.

Още на 30. 12. 2015 г. сайтът ни публикува коментар на проф. Андриана Нейкова срещу подготвяното тихомълком Решение на Министерския съвет, според което професията „Архивист“ се заличава от списъка.

Направихме анализа на проф. Нейкова достояние на преподавателите от Историческия факултет на Софийския университет, където се получава специалността архивистика. Изпратихме го и до преподавателите от Философския факултет, включително до проф. Тодор Танев – създателят на катедра Публична администрация към факултета, според сайта на МОН.

Публикацията беше изпратена до всички членове на комисията по образованието и науката в НС, както и до депутатите от парламентарната група на Реформаторския блок. Благодарим на г-жа Бойка Маринска, която реагира своевременно.

На 04. 01. 2016 г. публикувахме становището на декана на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев.

На 05. 01. 2016 г. министър Танев е поканил на срещи доц. Груев и доц. Попнеделев, за да ги запознае с намерението си да оттегли заличаването на професията от списъка.

За да не си помислят читателите, че иде реч за буря в чаша вода, правим следните уточнения. Българските граждани, получили специалност, която е включена в Списъка на регламентираните професии в Република България имат предимство при заемане на редица длъжности не само у нас, но и в още пет европейски държави. В сега действащия  списък професията „архивист“ е единствената под категорията „Публична администрация“. Като се премахнат архивистите се отваря пространство за специалностите „Публична администрация“ и „Европейска публична администрация“. Това е отговорът на въпроса Cui bono?

А не беше ли малко по-европейско, по-цивилизовано, вместо да хвърля толкова усилия да заличи една професия, министърът да впише още две в тази категория?   

Прочетете още:

Премахват архивистите от списъка на професиите

Авторитети възразяват срещу опитите на министър Танев да заличи професията "Архивист"

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

5 коментара към “Студия Трансмедия предотврати заличаването на архивистите от списъка с регулираните професии!”

 1. Е какво толкова направихте? Дълбоко се съмнявам, че сте се загрижили за професията "архивист". Целта на упражнението беше атака срещ министър на РБ. Нищо чудно, че руският пропаганден вестник Гласове през ден ви препубликува "мат’рялчетата". Поне се научихте, че се пише cui bono.

 2. Нужна е енергия и настойчивост, за да се запази авторитета на една институция в общественото пространство. Дали е случаен опита за извеждане на професията "архивист" от Списъка с професиите? Познават ли гражданите естеството на тази дейност? Това са въпроси не към министър Танев, а към архивната гилдия. Прави ли се достатъчно за популяризирането на тази специалност и съответно професия? Подценяват ли се системно експертите, отдали години на израстването си в тази професия? Дава ли им се възможност да покажат това, което са научили от нея и това, което могат да дадат от себе си?

 3. Към минаващия: Пътниче, прочети първом http://www.glasove.com/categories/intervyuta/news/strannata-zimna-vojna; http://www.glasove.com/categories/komentari/news/osnovite-na-bogostroitelstvoto; http://www.glasove.com/categories/intervyuta/news/anton-todorov-dzhihadizmyt-i-politicheskite-ubijstva-imat-edni-koreni, па тогава да говорим кое е пропаганда и кое журналистика. Това, че е министър на РБ не дава индулгенция никому да върши глупости. Другото се нарича догматизъм, сектантство, политически фундаментализъм. Не съм сигурен дали ченгетата или политическите талибани бяха по-вредни за татковината през последния четвърт век.

 4. Вашата медия поиска ли да види какво е било становището на ДА "Архиви" до МОН по включването на професия "архивист" в списъка на регулираните професии? Регламентът изисква да има такова становище! Би било любопитно да се прочете.

 5. Към минаващия – Становището на ДАА:
  "Професията "архивист" е регулирана в редица държави-членки на Европейския съюз: Румъния, Словакия, Словения и Унгария. В Република България професията "архивист" също е регулирана към настоящия момент. В писмо до министъра на образованието изх. № 04-13-4/21.07. 2015 г (отпреди 5 месеца ) ДАА е посочила действията, действията, които ще бъдат предприети за изменение и допълнение на Закона за Националния архивен фонд и за прприемане на подзаконов нормативен акт, с което ще бъдат изпълнени условията за включване на професията "архивист" в Списъка на регулираните професии.
  Професията "архивист" е с обществена значимост, упражнява се във всички сфери на обществения живот и изисква специални знания и умения.
  Предвид гореизложеното, ДАА предвижда през 2016 г. да внесе за разглеждане в Народното събрание предложения за изменение и допълнение на Закона за Националния архивен фонд.
  С оглед на предстоящото изменение на нормативната уредба и социалната значимост на професията "архивист", предлагаме да не бъде заличавана от действащия Списък на регулираните професии в България."
  А министър Танев вместо още от есента да вкара в законодателната програма на правителството предлаганите от ДАА изменения и допълнения, се опита тихомълком да заличи професията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *