Пет мита за месото

Без риск

Пет мита за месото

Съвети на Кати Моър – микробиолог

Неправилното съхранение и обработване на месото повишава риска от хранителни разстройства и отравяния, предупреждава Кати Моър в публикация на „The Daily Mail”. Тя развенчава  най-разпространените митове, свързани с месните ястия.

Първи мит. Ако сте размразили месо  не бива да го замразявате отново.

Наистина при повторно замразяване и последващо размразяване от месото се отделя течност, с която се губят полезни вещества. Но има алтернатива – цялото количество месо се нарязва на парчета, които по отделно или две по две се съхраняват в отделни пликове.  Ползва се плик по плик, според нужното количество. Трябва да се има предвид, че месото, разположена до  ръба на фризера може да се размрази, поради честото отваряне на вратата. Това увеличава риска от развитие на болестотворни бактерии.
 

Втори мит. Месото се мие преди готвене.

Тази идея не е добра. Ако измиете месо преди топлинна обработка, пръски от водата с опасни бактерии могат да попаднат върху други храни в кухнята, включително върху салати, които се консумират в сурово състояние.

Трети мит. Горещото ястие трябва да бъде оставено да се охлади напълно и едва тогава може да се прибере в хладилника.

Микроорганизмите в храната се развиват при температура от 5 и 60 градуса  по Целзий. В тази опасна зона месните ястия не бива да остават с часове. Когато горещата храна се раздели на по- по-малки количества в плитки съдове, тя се охлажда по-бързо.

Четвърти мит. Ако храната мирише добре, значи е годна за ядене.

Това не винаги е вярно. Различни бактерии, дрожди и плесени могат да растат в храната и да не причиняват явни промени в нея. Тяхното развитие ефективно се потиска от ниски температури.

Пети мит. Месна храна с много олио може да остава дълго време при стайна температура.

Не е вярно. Олиото създава безкислородна среда. В нея перфектно се  развиват т.нар. анаеробни бактерии ( включително Клостридиум ботулини), които причиняват тежки, понякога смъртоносни отравяния.

 

Категории Практикум

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *