Доган, Местан, сега пък и Димо Гяуров

Доган, Местан, сега пък и Димо Гяуров

Една снимка, едно изказване и още нещо

В интернет циркулира една любопитна снимка – авджийска компания се е увековечила пред ловните си трофеи – пет убити вълка, за всеки по един. Дотук нищо интересно – виждали сме много такива, че и далеч по-неприятни фотографии на ловци, прегърнали труповете на отстреляни от тях животни. А пък бившият президент Георги Първанов, но тогава действащ като държавен глава, не се снима до убития от него архар, дори отричаше да е произтичало подобно събитие. Макар че сигурно му се е искало да се изфука, обаче дивият козел бил забранен за ловуване.

Но на тази снимка няма нищо особено. Не е бог знае и каква сензация, че на нея се разпознават образите на бившия председател (де юре той все още е председател, но кой ти гледа де юрето) Лютви Местан, както и Димо Гяуров.

Интересното е друго. И то е, че в геополитическата ос „Доган – Местан“ неочаквано се намеси самият бивш шеф на разузнаването. Той понякога се изказва за политически въпроси, но е крайно пестелив да говори за неща, свързани с разузнаването, което е напълно разбираемо.

И затова някои хора свързаха снимката с вълците и следното изказване на бившия шеф на разузнаването:

„Нарочно ни подхвърлиха версия за връзка Местан с турските служби, не съм видял нито едно сериозно доказателство в тази посока.“

А къде по-точно трябва да го види това доказателство? Той от 13 години не оглавява разузнаването. Занимавал се е с различни дейности, бил е адвокат, заместник-председател на Комисията по външна политика и отбрана в парламента, член на Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика и т.н.

И защо изобщо един български шеф на Националната служба за разузнаване бърза да се яви по телевизията и да адвокатства на Местан, който може и да няма връзки с турските служби, но е факт, че се скри в турското посолство от гнева на Доган и Пеевски. И не само че се скри, но и обясни защо – за да гарантира сигурността си. Не е ли тъкмо това работа на службите ни и защо Гяуров не го коментира?

Случаят на укриването на Местан в чуждото посолство е сам по себе си безпрецедентен случай в една божем натовска и европейска държава, а не „грандиозна глупост“, както го квалифицира Гяуров.

Разбира се, снимката може и да е фалшива, каквато е обичайната практика в мрежата. Но не забелязахме на страницата си във Фейсбук г-н Гяуров да казва нещо подобно. Тук аргументът за „мълчанието на разузнавача“ очевидно не важи.

И особено опасно е (за да не казваме, че е грандиозна глупост) бивш шеф на разузнаване да заема страна в една битка между две ченгета, за които и без специални разузнавателни средства се вижда, че лобират за чужди интереси, нежели анализират геополитики.

Що се отнася до произведения днес за „патриот“, опазващ България от домогванията на неоосманистите Доган, нека припомним думите му от трибуната на Великото народно събрание през 1990 г.: „Пътят на България за Европа минава през Босфора”.

В тази игра няма добри и лоши, наши и ваши. Има нещо друго, което разузнаването ли, контраразузнаването ли, трябва да изяснят, когато им остане време за това.

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

2 коментара към “Доган, Местан, сега пък и Димо Гяуров”

  1. Пишете нещо, мислете. Димо Гяуров от 13 години не е в разузнаването, а пък преди това въобще не е бил. Та няма как да ги знае въобще тия работи. А се изказва по политически въпроси и се отърква около политически хора, защото е продукт на същата случайна хрумка на тарикатите от задкулисието, които си редят фигурки.

  2. Интересно е, че на снимката се мъдри и една доста одиозна фигура, ортакът на Камов, и минал отдавна в задкулисието- бивш виден деец на БСП/БКП, Бойко Радоев!?Позабравена персона, която не бива да се забравя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *