Обръщение на „Философският клуб“ до българската общественост

Война и мир

Обръщение на „Философският клуб“ до българската общественост

Каква трябва да е позицията на България в разширяващата се криза на отношенията между Русия и Турция

В навечерието на Нова година американската разузнавателно-аналитична компания Stratfor публикува доклад с прогнози за политическата и икономическа ситуация в света през 2016 г. Съгласно разчетите на аналитиците от Stratfor, отношенията между Русия и Турция през тази година ще продължат да се изострят. Нещо повече -агенцията счита, че въпреки че Русия се старае да избегне конфронтация с Турция, конфликтът изглежда неизбежен.

„Философският клуб“, който обединява независими български учени от всички области на науката, изкуството и културата, хора, съпричастни на идеята за демократизация и модернизация на българското общество, в руслото на европейските ценности, с дълбока загриженост следи напрежението, създало се между Турция и Русия.

„Философският клуб“ би искал да заяви, че мирът, изстрадан с нашия недоимък, лишения, съзнателно примирение, ако щете, с взискателния критерий на толкова европейски народи, като стандарт, самочувствие, финансови, че и духовни възможности – винаги е бил над всички наши ценности. В името на този мир, са били и нашите компромиси. Днес тази философия на „оцеляването“ не стига, за да се наредим не само де юре, а де факто като членове на ЕС и НАТО. С всичката отговорност за общото европейско семейство, но и нашите семейства преди всичко и най-вече.

Ние сме доказали своята европейска идентичност, дух, воля и посветеност на Свободата. Не сме и искали възмездие и обезщетения, понеже добре знаем, че всичко е право на личен избор. А то значи и един инстинктивен демократизъм, на който българинът винаги е бил верен и който е движил нашите съдбини. Знаем ние цената му, знаем и какво губим, когато други мислят, че „печелят“.

Ние чуждото не щем, но и нашето си не даваме. По това си приличаме с швейцарци, баварци, италианци, гърци, испанци, че и колко още достойни европейски народи. И това трябва да проумее управляващата българска класа, както и Брюксел, в своята несигурна политика тук на Балканите, че и отвъд нашите географски предели.

Виж цялото обръщение ТУК

 

 

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *