Най-значимите събития на изтичащата година

2015 година

Най-значимите събития на изтичащата година

Годината беше доминирана от кризи с бежанци и мигранти, терор, унищожение, конфликти, жестоки престъпления и много неразбулени тайни

Според някои 2015 г. е началото на 21-ви век. Защото поставя едно ново разбиране за света с всичките кризи и разнобои между хора, религии, нации, държави и континенти. Всяка страна и всеки човек си има своите събития, но за Европа, където и нашият дом, голямото „преселение на народите“ несъмнено е най-важното, което се случи през 365-те дни на отминаващата година.

Годината беше доминирана освен от кризи с бежанци и мигранти, но и с терор, унищожение, конфликти и жестоки престъпления. Много тайни (предимно със свалянето и изчезването на самолети) не бяха разбулени, а други мистерии (като глобални заплахи с фундаменталистки характер) допълнително се заплетоха. Отново се убедихме в това колко универсални са болките от мъките, провалите, загубите и неосъществените мечти. Независимо дали съдбите се прекършват, получават нов шанс или стартират от нулата в Европа, Азия, Америка или в Космоса.

В интерес на истината и обективността през изминалите 365 дни имаше и дипломатически успехи (иранската ядрена сделка), и по-малко ебола. През 2015 г. бяха дадени заявките за истинската борба в президентски кампании (САЩ, Франция), а човечеството направи още една крачка в посоката да разшири своите хоризонти (благодарение на космическите агенции и частни компании и техните пробиви).

Телевизия CNN избра десетте най-значими събития в света през отиващата си 2015 година. В тях има всичко – от бягство на наркобарон от затвора, през политически сделки като тази със свалянето на санкциите срещу Иран до безспорно най-тревожното- терористичните атаки на „Ислямска държава” срещу световната цивилизация. Любопитното е, че някои от тях не са били водещи новини за българските медии.

Според експертите, определили класацията, 2015 година е предложила много събития, но те са предложили подреждане, което според тях обхваща най-чувствителните страни на живота и засяга най-много хора.

– Бягството на наркобарона Хоакин Гусман от затвора през прокопан тунел. Престъпникът и досега не е заловен, остава и въпросът – кой му помогна да излезе отново на свобода.

– Куба и САЩ стоплиха отношенията си. На път е да се върне „златната епоха”, когато американците отиваха на острова да играят в казината, да пилеят пари и да се радват на живота.

– Силното земетресение в Катманду, Непал, което промени дори височината на Еверест и отне живота на 8 души.

– Отказът на Иран от разработване на ядрено оръжие и сваляне на санкциите срещу тази страна. С това развитие светът стана по-сигурно място.

– Войната с „Ислямска държава” на коалицията на САЩ, а също и намесата на Русия в Сирия.

– Свалянето на руския самолет от турските ВВС. Това влоши отношенията между двете държави и този проблем вероятно ще тежи още дълго върху тях.

– Нападението на терористи над редакцията на „Шарли Ебдо” в Париж. Загинаха 12 души, двамата братя-терористи бяха убити от френски спец части.

– Катастрофата с германския пътнически самолет на компанията Germanwings . Ужасяващата постъпка на втория пилот Андреас Любиц, който умишлено насочи самолета към земята.

– Бежанците от Сирия, според последни данни те вече са 2 милиона души. Вълната от хора изправи Европейския съюз пред невиждана досега криза.

– Способността на „Ислямска държава” да изнесе тероризъм в целия свят, не само в района на Близкия изток. Като атентатите в Париж на 13 ноември и дадените над 140 жертви. И като свалянето чрез бомба на борда на руския пътнически самолет над Синай, Египет.

Отиващата си 2015 г. беше оценена от Световната метеорологична организация към ООН като най-горещата година в историята на планетата. Встрани от климатичните заплахи 2015 заслужава да бъде определена като изключително пламенна и стихийна и в редица други отношения.

Едва ли някой си е представял изминалата година точно такава, каквато се случи. Според авторитетното издание „Икономист” през 2015 г. хората трябваше да претърпят драматична промяна в схващането си за света. Представите ни, закоравели и битували с години, трябваше да се преобърнат с хастара навън, а икономиката и технологиите да ни донесат серия от статистически епохални събития, включително геоикономически преломни моменти.

Какво ни очаква през Новата 2016 г.

Всъщност няма анализатор в мозъчен тръст, който да гарантира, че прогнозите му ще се сбъднат със 100-процентова убеденост. Все още не съществува (поне официално) лаборатория, където да моделират събитията с такава прецизност, че да предскажат правдиво чрез алгоритми какво ни очаква. Не е измислена кристална топка, в която човечеството да види бъдещето си, за да се поправи навреме. Няма как да изчоплим слоя от трудно обясними явления и да надскочим неопределеността, за да направим прехода към неизживяното една идея по-познат и лесно смилаем.

Нерадостната констатация на прага на 2016 г. е, че оптимизмът е в недостиг и когато се обръщаме с надежда към предстоящата година. Не всички са единодушни за бъдещето и най-значимите събития, които предстоят. Но е повече от вероятно разделенията – в икономически, политически и културен план, да продължат да привличат най-силно вниманието ни. През 2016 г. по много въпроси международното сътрудничество ще продължи да страда заради болките на растежа, причинени от национализма. А от всички вероятности, най-спокойно и смело, може да се предположи, че и през идващата 2016 г. и в най-великите демокрации на тази планета хората ще продължат да се чувстват дълбоко разочаровани от техните лидери. Ето още няколко заплахи с глобален характер, които си заслужава да проследим през 2016 г.

Унищожаването на терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД) е най-върховният приоритет за президента Барак Обама и американците. Но дали армията на САЩ е способна да изкорени това зло? Не точно според началник-щаба на Обединеното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от „Бизнес инсайдър”. Поне не без цялостно преструктуриране на военните отговорности и реорганизация на бойните отряди, които все още са приспособени за борба с национални държави в рамките на физически граници, а не с радикални терористи в изолирани клетки.

От друга страна, серията от атаки в Париж показаха, че терористите променят стратегията си, а от изтеклия документ „Принципи на управление на Ислямска държава” става ясно, че екстремистите имат намерение да се организират в съвсем истинска жизнеспособна държава на териториите под техен контрол в Ирак и Сирия. Ако Ал Кайда избираше символични цели, ИД гледа на атаките като на екзистенциален конфликт, който предполага много по-безразборни методи за действие. С други думи ислямистката заплаха е тук, за да остане не само през 2016 г.

Новата 2016 г. може да се окаже фатална за нелеката съдба на Европейския съюз. Още през отиващата си 2015 г. не един и двама държавници и лидери от ЕС изтъкнаха, предупредиха и директно отписаха съществуването на съюза такъв, какъвто го познаваме. Единното европейско семейство е на ръба на краха и самоунищожението, а говорещите глави от всички 28 столици, и особено в Брюксел, сякаш напоително ни подготвят за неизбежния апокалиптичен край.

Съдбата на „черното злато“

Въпреки рекордно ниските стойности през декември според песимистичната прогноза на агенция „Блумбърг” през 2016 г. цената на петрола ще се изстреля до нови висини. Това може да стане, след като „Ислямска държава” унищожи стратегически инфраструктурни съоръжения за нефтодобив в целия Близък изток. Атаките ще съвпаднат с нова вълна насилие в богатата на петрол делта на река Нигер и евентуален преврат във Венецуела. Саудитска Арабия и останалите страни от ОПЕК няма да са в състояние да увеличат производството, за да компенсират пораженията, и така ще се стигне до недостиг на черното злато. Цената ще скочи до $100 за барел и ще отприщи рецесия в Китай, срив за еврото до 1,23 щатски долара, както и подем за ядрената енергетика и възобновяемите енергоизточници, прогнозира „Маркет уоч”.

Тръмп печели изборите в САЩ

В черногледата прогноза на „Блумбърг” строителният магнат Доналд Тръмп, който е един от фаворитите на Републиканската партия в САЩ за кандидатпрезидентската надпревара, печели изборите през ноември. Той дава тържествен обет да промени данъчната система отвъд океана, да затегне имиграционната политика, особено спрямо мюсюлманите и латиноамериканците, да започне строителството на стена по границата с Мексико, да пусне дронове и 25 000 агенти за наблюдение, както и да увеличи американските въоръжени сили. Освен това строителният магнат, който вече ще се е превърнал в най-влиятелния човек на света, ще обяви Китай за валутен манипулатор и държава, която агресивно прилага икономически шпионаж, за да повиши напрежението с Пекин. Като резултат доларът пада, златото поскъпва, а след това Тръмп хвърля в лицата на сънародниците си своята емблематична фраза: „Уволнени сте!”.

Руското влияние

Две от трите основни прогнози на списание „Икономист” за 2015 г. относно Русия не се сбъднаха. След присъединяването на Крим според изданието Европа трябваше да увеличи разходите за отбрана и да диверсифицира енергийните си източници (защото ту на едни тръби им сложат пепел, ту други проекти секнат безвременно). Третата касаеше санкциите, за които не е сигурно, че ще бъдат трайно удължени, тъй като те се отразяват пагубно не само на Русия, но и на нестабилните западноевропейски икономики.

Конфликтът с Турция зависи и от това дали президентът Владимир Путин ще извади от строя САЩ. Според „Блумбърг” през 2016 г. стопанинът на Кремъл ще надхитри американския си колега Барак Обама, като организира по свой вкус прехода на властта в Сирия като част от регионалното споразумение за изкореняването на терористичната групировка „Ислямска държава”. Въпросното споразумение ще спре имигрантския поток към Западна Европа и ще подейства като предпазен клапан за всички заплашени евролидери, включително Меркел. Създалата се ситуация ще принуди желязната дама на германската политика да се огъне пред бизнес лобитата, които ще я убедят, че е крайно време да се сложи край на санкциите срещу Москва. В резултат на това Путин ще бетонира солидното си положение в Близкия изток и ще разгърне руското влияние отвъд границите на бившия Съветски съюз. Така той ще привлече и Европа на своя страна в кризата с Украйна.

Другият, още по-страшен сценарий, е ескалация на недоверието и конфликт, който ще постави началото на Трета световна война. Според експерти по отбраната опасните военни операции на Путин и безразсъдните му авантюри в Сирия вероятно ще бъдат причина за нов глобален конфликт.

Технологиите

През 2016 г. технологиите ще ни проследяват, където и да идем, и вече съвсем няма да ни прави впечатление. Според списание „Форчън” през новата година вече няма да можем да се доверяваме и на големите имена в областта на сигурността, тъй като поне една уважавана компания ще бъде хакната през 2016 г. Това може да е фирма ветеран или технологичен гигант, специализиран в киберсигурността. Просто, откакто Едуард Сноудън изобличи американската Агенция за национална сигурност, вече няма свещени крави или изцяло обезпечени такива. Още през 2015 г. хакери удариха системите на италианската компания за търговия с шпионски софтуер Hacking Team, публикувайки 400ГБ данни и дори разбиха личната поща на директор на ЦРУ. Така че резонният въпрос тук е Quis custodiet ipsos custodes? (Кой надзирава надзирателите?).

Освен това според „Блумбърг” руски и ирански хакери ще обединят сили, за да организират атаки срещу американския финансов сектор в отговор на санкциите срещу Москва и Техеран.

Но както показва историята, прогнозите в политиката рядко се сбъдват. Метеоролозите също бъркат, но все пак по-рядко. Или както се пее в една песен – "Всичко може да се случи, щастие дори."

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *