Икономическата рецесия в Русия е факт

Международен календар: 2016

Икономическата рецесия в Русия е факт

Международни новини през 2015 г., които може и да сте пропуснали

 

 

 

В навечерието на 2016 г. Студия Трансмедия ще се опита да хвърли мост към следващата година през призмата на случилото се през 2015 г. Ще се възползваме от идеята и фактологията на журналистите от "Вашингтон пост", обогатявайки ги и с нашия опит.

*    *     *

Изправена пред икономически санкции заради Украйнската криза (която, между другото далеч не е приключила) и трудности, предизвикани от падащите световни цени на много суровини, руската икономика вече е в рецесия. Руснаците откриват всеки ден, че доходите им намаляват, а бедността – расте. Скорошните протести на руските шофьори на камиони е доказателство, че социалната база от работническата класа, която стои твърдо зад Владимир Путин е особено остро засегната от икономическите проблеми. В търсене на противодействие на негативните тенденции в условията на суровинно-експортно ориентирана икономика, както вече Студия Трансмедия анализира в предишна публикация, Русия се опитва да отдели петрола си на собствен пазар. 

Политическите резултати може би са вече налице. Руската интервенция в Сирия, независимо колко катастрофална може да се окаже в дългосрочен план, успя да консолидира подкрепата вътре в страната. Тя отвори и дипломатически врати към Запада, особено като се отчетат акцентите в думите на американския държавен секретар Джон Кери, че двете страни имат един общ враг – Ислямска държава. Бъдещето на санкциите на ЕС изглежда все по-несигурно, тъй като континентът е разединен по въпроса какво да прави с Путин.

Дали Путин може да се отскубне от икономическото безпътица и да възстанови (относително) добрите отношения със Запада е доста неясно. Икономическата стабилност и растеж е едно от основните обещания на Путинова Русия. Предстоящите избори за руския парламент – Думата са в състояние да отключат недоволството в страната. Оспорените резултати на последните парламентарни избори в страната възпламениха най-големите протести в епохата на Путин (и за да стане картината още по-сложна – много от националистите, които се биха в Украйна, вече се върнаха у дома…при това с техните оръжия в килера).

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *