Послания от Антарктида

Лечението е и любов

Послания от Антарктида

Чл. кор. проф. Николай Цанков е открил идеалния подход към болестите

Чл. кор. проф. д-р Николай Цанков, д.м.н. е изтъкнат български лекар – дерматолог, един от новаторите в своята специалност. За това свидетелстват неговите над 850 научни труда (монографии, книги, учебници статии, научни съобщения на наши и международни конгреси), както и множество награди, отличия, също и включването му през 2005 г. в “Caring Physicians of the World” на Световната Медицинска Асоциация като един от 65-те избрани лекари от целия свят. Показателно е и петкратното му участие в български експедиции до Антарктида.

Проф. Цанков, на 27 декември т. г.  Вие ще отбележите своеобразен юбилей –  за пети път ще пътувате към Антарктида. С какво се занимавате там и с какво ви привлича този  респектиращо леден континент?

Проучвам влажността, омазнеността и релефа на кожата и как  те се променят под влияние на суровите, екстремни условия на Антарктида. А континентът ме привлича преди всичко с чистотата си. Там няма замърсители във въздуха, почвата, водата. Условията са почти стерилни – не се отделят въглеродни емисии, няма вируси и бактерии. Там  вятърът достига  60-70 километра в час, влажността е около 80 процента, температурата през астралното лято се движи между -2 и +2 градуса, слънчевите лъчи са много силни. В миналото, в тези сурови условия хората предпазвали кожата си, като се мажели обилно с китова, по-късно със свинска мас. Сега  науката напредна и могат да се ползват висококачествени кремове със слънце защитен фактор 50.

Другото, с което ме привлича Антарктида, е фактът, че при нейните условия е невъзможно кръшкането сред членовете на който и да е отделен екип. Всеки зависи от  човека до него. Създава се сплотеност. Хората там обичат природата и имат друг поглед върху живота. За  тях материалното благополучие не е мотив, който ги движи напред.

Казват, че в най-южната точка на света, човек може да се срещне със свои починали близки, да разговаря с тях. Вярно ли е?

– Да, случва се в сънищата. Още на първата експедиция сънувах родителите си, но не като образи. Обаче водих с тях конкретен диалог. На другия ден ми беше неудобно да си призная пред останалите. Все пак споделих с Джим – американски геолог, който 39 пъти беше посещавал Антарктида. Той ми обясни, че на загадъчния континент такива срещи се случват. После, като  говорих с отделните хора, се оказа, че почти всички са сънували близките си. Това е феномен, който заслужава  проучване. И вероятно ще го направят хора от държавите, чиито бази имат висок научно-технически потенциал и остават по-дълго време   на континента.

Имате ли свое обяснение за това докосване с отвъдното?

– Подобни видения се случват на алпинистите.  Но те са в състояние на кислороден глад. А за Антарктида нямам обяснение.

– Вероятно ще включите в  изследванията си всички от експедицията…

– Не го твърдя категорично, но имам предвид предишния си опит. В най-студения континент се трудят сурови хора, да речем – мачовци. Първоначално някои отказаха участие в моите изследвания. Двама заявиха, че с кремове се мажат  само жените. Така тези мъже се превърнаха в моята контролна група. А по-късно, когато видяха резултатите, всички започнаха да се мажат с протективни кремове.

Имаше ли други обекти на Вашите проучвания?
– Да, наблюдавах любопитни пингвини, които доверчиво идваха при нас, а ние ги маркирахме с никелова плочка под крилото. Тя съдържаше определени данни. Но освен това, причиняваше промени по кожата на всяка белязана птица, сходни с човешките реакции, защото никелът е алерген 1 за хората. От досегашните си проучвания съм убеден, че хора с алергии могат успешно да се лекуват  на Антарктида. Разбира се, това е много скъпо.

Съществува ли друг, подобен лечебен вариант?

– Българските дерматолози отдавна препоръчват, поне за известно време, живот в условията на високопланински климат. Там лечебно е високото парциалното налягане на кислорода и високото съдържание на озон във въздуха. При високопланински климат липсват алергените (веществата, провокиращи алергията), характерни за градската или селската среда. Благоприятен е също факторът  движение, защото съвременният човек е доста тромав. Полезно е и това, че красивата природа въздейства върху сетивата, успокоява нервната система. Данните от изследвания на пациенти в нашата страна сочат, че хора с атопичен дерматит се повлияват много добре от  високопланинско климатолечение в Родопите. 

Сега, по време на светлите Рождествени и Новогодишни празници, какво бихте искали да се случи в България?

– Нашата медицина има много изтъкнати представители. И днес в страната ни се изграждат  интелигентни, широко скроени млади специалисти, но те напускат България. Това е феномен, характерен за всички бедни държави. Вероятно ще продължи, както и тенденцията медиците да се доверяват на все повече и повече инструментални изследвания. В бъдеще може би компютри ще поставят диагнозите, но нека не забравяме, че е нужно и клинично мислене. Директният човешки контакт, духовността са много важни. Още от християнството е известно, че лечението е и любов. Дано обичта на тези празници ни промени към добро. Нали, по Коледа стават чудеса!

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *