Истинският алкохол  – противоотрова на ментето

Снежинки от спирт? Възможно е!

Истинският алкохол – противоотрова на ментето

Медицинският въглен е старо спасително средство

Известно е, че стандартите (като характеристики и изисквания към продуктите) са пряко свързани със здравето. Те са средство, подпомагащо търговията и човешкото общуване, като при това правят живота ни по-безопасен, по-лесен и по-здравословен. Когато  стандартите  се пренебрегват, често избухват скандали, случват се неприятности с фатални последици.

Пресен пример за това са пострадалите от некачествен алкохол (т.нар. менте) през сегашните Коледни празници.  Само в Якоруда употребата на ракия, произведена без съобразяване със стандартите, е довела до смъртта на 5 души и поставила в реанимацията на МБАЛ – Благоевград още 8. Такава е равносметката до 29 декември 2015-та година. Случаят напомня и за друго злополучно празнуване на младежи в благоевградското село Падеш, когато от алкохол са поразени шестима, от които двама са починали. 

Кой е виновен?

За посочените примери това тепърва ще се изяснява. По правило при инцидент отговорност се търси от производителите, които са длъжни да се съобразяват с европейските стандарти и да представят необходимите данни върху етикета на продуктите. Според Чл. 76. (1)  от Закона за виното и спиртните напитки,  производителят не трябва да въвежда в заблуждение потребителя относно характера, естеството и свойствата на алкохолните напитки, тяхното съдържание, цвят, произход, качество, ползвания сорт плодове, реколтата и действителното количество на продукта.  Но не малко търговци нарушават  закона, в стремежа си към бърза печалба.

Не може обаче да се оправдаят и консуматорите, въпреки че са потърпевши. Основната им грешка е, че купуват неща без да търсят точна информация. Например, ракията, приготвена в домашни условия, не винаги е качествена. А когато в нея се съдържа  спирт за горене (известен още като дървесен спирт, метилов спирт, метанол), напитката може да е смъртоносна. Самият метанол не е отровен и по мирис или вкус не се разграничава от качествения алкохол. Попадайки в организма обаче, метанолът се разгражда до токсични продукти, включително мравчена киселина, която поразява нервната система. Доказано е, че дори малки количества от нестандартната напитка могат да причинят необратими увреждания в човека.

Как се проявява отравянето?

Първоначално засегнатият усеща гадене. Чувства се мрачен, отпаднал и сънлив. Тормозят го болки в корема,  нарушава се зрението му. Пострадалите виждат  т.нар. буря от снежинки пред очите си. Отравянето настъпва след скрит период от няколко часа, необходим за разграждането на метиловия алкохол  до токсини, които стават причина за гърчове, безсъзнателно състояние, нарушение на зрителните, дихателните и сърдечносъдовите функции.

Първата мярка в такива случаи е да се предизвика повръщане. За целта пострадалият  трябва да пие топла вода, поне четири чаши (около литър). Най-добре е в нея да се разтвори медицински въглен. Дозировката е по една чаена лъжичка въглен в чаша (250 мл) с вода. Дали наистина е погълнал метилов алкохол, човек може да провери  като постави парченце картоф в остатъка от напитката. В метиловия спирт картофът  става розов, а в етиловия – не се променя.

Има противоотрова

срещу алкохола – менте. Това е качествената напитка (етиловият спирт), която действа по принципа на конкурентното свързване. Причината е, че  в човешкия организъм при разграждане на етанола, както и  на метанола,  участва един и същ ензим  – алкохолната дехидрогеназа.  Етанолът успява да измести метанола от активния център на ензима и така блокира появата на токсични продукти от метанола, който се отделя през бъбреците Когато е погълнал малко количество метанол,  пострадалият трябва да поеме  питие с гарантирано качество (т.е. съдържащо етанол). При тежките случаи противоотровата се влива венозно.

Посочените неприятности могат да се избегнат, ако се спазват две правила

  • При съмнение за алкохолно отравяне, незабавно  търсете лекарска помощ.
  • Консумирайте алкохолни продукти, произведени  според стандартите в Европа.
Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *