За Кастро, камембера и пурите

Странните мании на диктаторите

За Кастро, камембера и пурите

 

 

 

 

Бившият кубински диктатор и играч на бейзбол Фидел Кастро е отдавна известен със своята мания по кравите, млякото и другите млечни произведения. За него се казва, че предпочита млякото пред водата, което не необичайно за една испаноговоряща страна. Веднъж той наредил на кубинския министър на съобщенията Енрике Олтуски да се грижи за кравите му в негово отсъствие. Отуски преместил част от стадото на друго пасище, но Кастро бързо забелязал при следващата обиколка, че кравите липсват. Веднага написал гневна бележка със следния текст: „Енрике, ти си мислиш, че имаш най-големите топки в страната, но това не е така. Има един друг човек, който има по-големи и от твоите“.

Кастро наложил своята любов към млякото и на кубинския народ, където преди това млякото било преработвано почти 100% в сирене, масло или кондензирано мляко. През 60-те години на миналия век той купил холандски и шведски машини за производство на висококачествено кисело мляко, сирене и сладолед. Освен това той построил една от най-големите сладоледени къщи в света в Хавана и я нарекъл „Копелия“. Къщата имала 4 закрити салона, четири външни кафенета и един външен бар, които работели от 10.45 ч сутринта до 1.45 ч през нощта. Заведението можело да сервира до 16 хил. литра сладолед дневно на 35 хил. гости.

Кастро похарчил милиони долари за генно инженерство на хибридна порода между зебу – порода волове, живеещи добре в горещините и кравата „Холщайн“ – породата крави, даваща най-голям млеконадой. Резултатът бил изненадващ. Експериментите произвели един велик бик на име Розафе, превърнал се в национална икона и кравата Убре бланка („Бяло виме“), даваща голям млеконадой. Убре бланка дала през един ден на 1982 г. 110 л мляко, но този млеконадой бил химически предизвикан и кравата умряла млада. Нацията била в траур. Кастро поръчал да бъдат написани стихове и да се композират песни в нейна памет и тя е погребана с пълни военни почести. По-късно кравата била есхумирана и изложена в Музея на революцията.

През 1987 г. Кастро изказал своята надежда, че може да бъде създадена порода миникрава, която да може да се отглежда в градските апартаменти и да осигурява дневните нужди на семействата от мляко.

Един единствен човек поставил под съмнение млечната мания на Кастро. През 1964 г. френският агроном и дипломат  Андре Воасин посетил Куба и бил накаран почти насила да опита „кубинския камембер“. Той се изказал, че „не е твърде зле на вкус“. Когато обаче, Кастро го притиснал да даде по-висока оценка, той казал, че „прилича на френския камембер“. Когато Кастро обаче поискал той да каже, че е по-добър от френския, Воасин не могъл да си изкриви толкова много душата и да признае очевидната несъстоятелност на подобно твърдение. „По-добър? – Никога!“възкликнал той и издърпал една пура от джоба на ризата на Кастро. „Вие ще се съгласите ли, че има по-добра пура в света от тази? Не може да биете традицията. Зад моето сирене и вашите пури стоят векове опит“. Кастро определено бил усмирен от това изявление и би следвало да отдадем заслуженото на човек, натрил носа на един диктатор заради спор на тема сирене. 

Категории Опит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *