Болничните се електронизират

Улеснение

Болничните се електронизират

Съкращава се срокът, в който НОИ изплаща обезщетенията за временна нетрудоспособност

След 1-ви януари 2016 г. се въвежда нов ред за подаване на болнични листове в Националния осигурителен институт (НОИ). Този ред се отнася за всички осигурители и самоосигуряващи се лица, които трябва да се регистрират в електронната система на НОИ. Предвиден е гратисен период от две седмици.   До 15 януари 2016 г. по стария начин ще се подават болнични листове, издадени до 31 декември на отиващата си година.  Документите могат да се внасят и чрез упълномощено лице, което ги предава от името на осигурителите или самоосигуряващите се. Освен  регистрация в сайта на НОИ,

от упълномощените лица се изисква

да представят Приложение 13, разпечатано на хартиен носител и подписано от съответния осигурител. От нововъведението са освободени само работодатели, които подават до 2 документа. Компаниите, внасящи  до 10 документа ще могат да избират дали да представят дискета или диск в НОИ, или да си пуснат документите чрез електронната система. Работодателите с над 10 удостоверения са задължени да ползват само електронния път за подаване.

Фирмите са улеснени от  НОИ

Осигурителният институт разпространява безплатно програма за внасяне на документи, удостоверяващи временна нетрудоспособност. Така че не са нужни инвестиции за купуване на специален софтуер. Изисква се единствено квалифициран електронен подпис, който има годишна такса за поддръжка.

Надеждите са, че новият ред ще съкрати чувствително срока, в който НОИ изплаща обезщетенията за временна нетрудоспособност, ще намали административната тежест и разходите на осигурителите. Очаква се спестените средства за бизнеса да бъдат около 73 млн. лв. годишно.

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *