Младост в старостта

Тест

Младост в старостта

Проверете своя шанс за здраве и тонус, независимо от напредване на годините

Да се живее дълго и без болести е не само въпрос на наследственост, но преди всичко е стил на живот. Колкото по-здравословно е съществуването ви, толкова по-дълго ще оставате здрави и работоспособни.   Този тест ще ви насочи към основните правила за добър тонус.

Отговорете на следните въпроси:

 1. Свързана ли е вашата професия с работа пред монитор в продължение на повече от 4 часа? Да, Не, Понякога
 2. Прекарвате ли повече от 5 часа на едно място? Да, Не, Понякога
 3. Усещате ли недостиг на сън? Да, Не, Понякога
 4. Имате ли възможност да спите повече от 8 часа? Да, Не, Понякога
 5. Лекувате ли нервите си с успокоителни таблетки? Да, Не, Понякога
 6. Приемате ли хапчета срещу безсъние? Да, Не, Понякога
 7. Налага ли ви се да пътувате с градския транспорт, преминавайки големи разстояния? Да, Не, Понякога
 8. Липсва ли ви добър сексуален партньор? Да, Не, Понякога
 9. Усещате ли отсъствието на близък приятел? Да, Не, Понякога
 10. Липсва ли ви чувство за хумор? Да, Не, Понякога

Резултати:

Всеки отговор с „Да“ ви носи по 2 точки, с „Понякога“ – 3 т. , с „Не” – 4 т. Сумирайте точките, съответни на вашите отговори. Вижте в коя група попадате.

От 34 до 40 точки. Вие успявате да се предпазите от всичко, което би увредило вашето здраве. Продължавайте така и занапред. Това ще ви осигури активно дълголетие.

От 25 до 33 т. Добре познавате факторите, които увреждат здравето, но въпреки това ги пренебрегвате.При по-добър самоконтрол ще може да си осигурите дълголетие без тежки заболявания.

От 20 до 24 т. Твърде неразумно от ваша страна е да  не си давате сметка, че сегашният ви начин на живот ще влоши в бъдеще здравословното ви състояние.Но тогава ще са напреднали годините ви, а вашите здравословни проблеми ще са станали хронични и лечението им ще бъде трудно.Помислете сериозно върху това.

Имайте предвид и следните научно доказани факти:

 • Изводи от изследване, публикувано в кардиологичното списание „Journal of the American College of Cardiology“, показват, че стоенето на повече от четири часа дневно пред монитор, независимо дали е на компютър или е телевизионен екран, увеличава до 113% риска от сърдечен инфаркт.
 • Според международно проучване, продължителното седене на стол или канапе е вредно за здравето. Дори и ако човек спортува редовно, дългите периоди без физическа дейност намаляват с около две години продължителността на живота
 • Продължителният сън и излежаването са толкова вредни колкото е недоспиването. Наблюдения сочат, че хората, които нощем спят повече от 9 часа, са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания в сравнение с хората, които се наспиват в рамките на 8 часа.
 • Честото приемане на хапчета срещу безсъние или безпокойство намалява продължителността на живота, установява изследване, поместено в канадското медицинско издание „Canadian Journal of Psychiatry“.
 • Всекидневното дългото пътуване уморява и може с доста години да съкрати живота. Това е съобщено на годишно събрание на Асоциацията на американските географи.
 • В проучване на университета „Дюк“ в Северна Каролина /САЩ/ се цитират данни, според които жените с близък приятел и добър сексуален партньор живеят осем години повече от самотните дами.
 • Според бразилско проучване смехотерапията намалява стреса и подобрява активността на защитните сили в организма.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *