Магистрати отвориха съдебните сгради за разговор с гражданите

Напразни усилия на Темида

Магистрати отвориха съдебните сгради за разговор с гражданите

Зала № 5 в столичната Съдебна палата се препълни.

Съюзът на съдиите в България обяви 16 декември за НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В СЪДА.

В сайта на Съюза бяха посочени 14 съдебни адреси в цялата страна, на които магистрати, членуващи в организацията се поставиха на разположение на българските граждани, за да разясняват въпроси свързани със съдебната реформа.

Това се случи точно в деня, когато 189 народни представители приеха поименно на трето четене промени в действащата конституция, свързани с устройството на съдебната власт.

Промени, за които повечето анализатори смятат, че не бяха изведени до край и това в последна сметка работи за статуквото на „гнилите ябълки“.

На практика приетите промени ограничиха независимостта на съдиите и позволяват на главния прокурор всевластно да се налага в бъдещата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет.

Магистратите не могат да протестират по закон и те изразяват несъгласието си срещу половинчатостта на конституционните нововъведения с неполитически средства. Срещата им с гражданите беше такъв жест.

В София бяха посочени три съдебни адреса, на които гражданите можеха да чуят съдийската гледна точка за необходимите реформи. Съдебната палата, бул. Витоша 2, зала No. 5, Софийски районен съд, бул. Цар Борис III No. 54 и Софийски районен съд, бул. Драган Цанков No. 6.

Зала № 5 на Съдебната палата се оказа тясна за магистратите, медиите и гражданите. Разговорът водѝ Атанас Атанасов – председател на УС на Съюза на съдиите в България и съдия от Софийския градски съд. Мнозинството от отзовалите се на поканата бяха хора, които се жалеха от едно или друго съдебно решение или прокурорски произвол.

Така вместо да се вслушат в аргументите на магистратите, гражданите един през друг се надпреварваха да разказват за личните си премеждия и несправедливости, които са били препатили в съдебната система.

Най-гласовит в този хор беше осъденият от всички инстанции за педофилия Владимир Кузов. Не липсваше и дежурният патриот, който да обвини Съюза на съдиите в България, че прокарва политиката на ЦРУ.

Едно добро начало, сложено от българските съдии бе на път да заглъхне поради желанието на всеки да реши тъкмо своя си проблем. Нечути останаха думите на магистратите, че тъкмо заради това, за да няма произвол, се налагат радикални реформи в съдебната власт.

Засега и граждани, и народни представители оставиха съдебната реформа неудобно разкрачена. Остава магистратите да са по-последователни.

Категории Политика

Автор: Кин Стоянов

Кин Стоянов е журналист, писател и общественик, звършил специалност Философия в СУ "Св. Климент Охридски".. До 1992 г. се занимава основно с журналистика. Автор на книгите: „Камъчета за късмет“,„Ориентиране в обстановката“,„Гражданинът щастливец“ и други.През 1995-97 г. е главен редактор на издателство „Отечество“ и съюзен секретар на Съюза на българските фондации и сдружения. От края на1992 г. до 1995 г., както и от 1997 г.до 2005 г. е изпълнителен директор на Националния дарителски фонд„13 века България“. Дълги години работи като журналист.Сътрудник на в. „Стършел“;редактор в сп. „Смяна“; заместник-главен редактор на сп. „Български журналист“ и заместник-главен редактор на в. „Демокрация“.Основател и главен редактор на в. „Щастливец“, който списва заедно с покойния си баща Радой Ралин и Борис Димовски. Работил е в Българското национално радио в тандем с колегата си Емил Янев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *