Как Кремъл гарантира „независимостта“ на генералния прокурор

Обмяна на опит

Как Кремъл гарантира „независимостта“ на генералния прокурор

В Русия главният обвинител може да изпадне в немилост по волята на президента Путин, у нас той си е независим по презумпция. Но резултатът винаги е един и същ

Владимир Путин и Юрий Чайка

 

В Русия независимостта на генералния прокурор се гарантира от Кремъл, у нас – от Конституцията. В Русия главният обвинител може да изпадне в немилост по волята на президента Путин, у нас той си е независим по презумпция. Но резултатът винаги е един и същ – корупцията остава безнаказана и справедливостта на съдебния процес е според мерките и теглилките на задкулисието. В това отношение двете прокуратури си приличат. И колкото и да ни е неприятно да го признаем, срещу безобразията на руската прокуратура май има по-голяма съпротива.

Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка в най-скоро време ще се ползва с пълна неприкосновеност, пише руският сайт Грани.ру. Неговата независимост ще се гарантира от… Кремъл. За това съобщава РБК (РосБизнесКонсалтинг – водеща руска компания, работеща в областта на медиите и информационните технологии), позовавайки се на близък до Кремъл източник. Според него доста е показателна реакцията на Кремъл преди две седмици след публикацията на филма-разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК).

Източникът на изданието излага няколко точки, свързани със стратегията: официалната реакция на разследването на ФБК ще бъде снижена до минимум, а фактите, изложени във филма, няма да се разследват. Също така публикуваната информация по никакъв начин няма да повлияе на преназначаването на Чайка догодина.

Самото разследване на ФБК официално ще се смята за поръчка на Запада, подчертава източникът. Според него ще бъде засилена информационната и юридическа кампания срещу основателя на ФБК Алексей Навални.

Публикацията на РБК била коментирана от прессекретаря на президента – Дмитрий Песков, който я нарекъл „някакви разсъждения без конкретни примери и конкретни доказателства“. По думите на Песков в Кремъл по отношение на Чайка нямало никакъв чадър.

През юни 2016 г. изтича мандатът на Чайка. По закона за прокуратурата въпросът е в това, че дали да остане следващ мандат Чайка глава на прокуратурата, ще решава Съветът на федерацията по предложение на президента. Източникът на РБК уверил, че Чайка не се съмнява в бъдещето си на генерален прокурор още един мандат.

Предишното назначаване на Чайка през лятото на 2011 г. също било съпроводено от конфликти около надзорното ведомство – „хазартния скандал“, в който били въвлечени високопоставени московски прокурори. Тогавашният президент Дмитрий Медведев обяснил нежеланието да се сменя ръководството на генпрокуратурата с това, че системата „все още не е доразработена“.

Двама депутати от Думата – Дмитрий Гудков и Владимир Бессонов, независимо един от друг отправили питане към шефа на Следствието Александър Бастрикин за проверка на сведенията, изложени във филма-разследване „Чайка“. Гудков поискал да се провери връзката на зам.-главния прокурор Генадий Лопатин и жена му с лидера на подземния бос Цапка и бандата му. В питането на депутата Бессонов се съдържа искане за разглеждане на материалите в разследването на ФБК по действията на Чайка и да се „вземат решения в рамките на правомощията“. „Мен ме интересува истината и аз смятам, че генералният прокурор трябва да излезе за две седмици в отпуск и да каже – разследвайте дали е така или не е така“, казва Бессонов.

На 1 декември ФБК пусна в интернет филма „Чайка“. В него се показва, как синът на генералния прокурор Артьом Чайка инвестира десетки милиони евро в гръцки бизнес и недвижимости. В разследването се споменава и Олга Лопатина, бившата съпруга на зам.-генералния прокурор Генадий Лопатин. По данни на ФБК тя е собственик на 25% от мощната захарна компания "Сахар Кубани", при това същият процент акции притежават и жените на бандитите Сергей Цапка и Вячеслав Цеповяз.

Генералният прокурор Юрий Чайка обвини ФБК в лъжи. В отговор ФБК е подал иск в съда в защита на своята делова репутация, както и в защита на честта, достойнството и деловата репутация на авторите на разследването, в това число и на основателя на фонда Алексей Навални.

На 14 декември Чайка обвини авторите, че са поръчали „лъжлив филм“ срещу неговото семейство. Според генералния прокурор зад разследването на Фонда за борба с корупцията стои инвестиционният фонд Hermitage Capital Уилям Браудър и спецслужбите на САЩ. Целта на филма била да се дискредитира Генералната прокуратура на Русия и да се очерни генералният прокурор, а също така „максимално да се отклони вниманието от случващото се днес“.

Звучи ли ви като „дежа вю“? Има защо.

 

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *