Реформаторите стигнаха до компромис, но не исторически

Продължават напред!

Реформаторите стигнаха до компромис, но не исторически

Лидерите на петте партии в блока разпространиха любопитна декларация след извънредния си изпълнителен съвет, в който участваха и петимата им министри.

Реформаторският блок излезе с любопитна декларация след извънредния си изпълнителен съвет, в който участваха и петимата им министри.

Ето трите точки, до които стигнаха като компромис от разнобоя в коалицията, който обаче не може да се нарече исторически, защото ще е само до март:

1. Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция.

2. Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики, като съдебната реформа и антикорупционното законодателство.

3. Още днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение, с ясен времеви график за неговото изпълнение.

Декларацията е изпратена до медиите като официален документ от извънредния изпълнителен съвет. Повечето от участниците предварително говориха за запазване единството на блока, но след като в последните дни ДСБ обяви, че ще бъде опозиционна партия, а ДБГ и СДС решиха да останат във властта, най-вероятният изход от днешното заседание е фактическото разцепление. Странната коалиционна фигура хем да управляват, хем да са в опозиция, няма как да просъществува дълго.

Миналата сряда мнозинството в парламента прие предложението на АБВ за поправка в Конституцията за квотното разпределение във Висшия съдебен съвет, като по този начин бламира постигнатото съгласие от юли, наречено от лидера на ДСБ Радан Кънев "исторически компромис". Последва оставка на правосъдния министър Христо Иванов, а Кънев се обяви за опозиционен депутат.

В събота ръководството на ДСБ реши да последва лидера си и да оттегли доверието си от кабинета на Бойко Борисов. Зам.-председателят на формацията Петър Москов отказа да подаде оставка като здравен министър. Той се оттегли от партийните постове и остана само редови член. Кънев заяви, че Москов вече няма подкрепата на ДСБ, а само гърба на премиера Бойко Борисов.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски, който е и икономически министър, съобщи, че формацията му няма да се оттегли от властта. В понеделник изпълнителния съвет на партията на Меглена Кунева ДБГ реши, че също няма да свали доверието си от кабинета и няма да излиза в опозиция. Те поискаха ГЕРБ и останалите партии в Блока да подпишат декларация, че в първите шест месеца на 2016 г. ще бъдат предприети редица спешни реформи, сред които и нова процедура за по-амбициозни поправки в Конституцията, приемането на антикорупционен закон, реформи в образованието, енергетиката и електронното управление.

ДСБ и ДБГ най-вероятно ще влязат в спор кой да напусне Блока. От партията на Радан Кънев смятат, че те са инициаторите на създаването на коалицията и е редно несъгласните с тях партии да напуснат. От ДБГ се чуват гласове, че целостта е най-важна, но ако някой ще напуска, то това ще трябва да бъде ДСБ.

Реакциите след съвета

Лидерите на СДС Божидар Лукарски, на БЗНС Николай Ненчев, който е и министър на отбраната, и на НПСД Корман Исмаилов обявиха, че вярват в единството на РБ и в това, че "разумът ще надделее". Военният министър Николай Ненчев декларира, че ще каквото решат реформаторите, това ще стане. Меглена Кунева заяви, че твърденията за разпад много я натъжават. Заместникът на Кунева Найден Зеленогорски пък каза, че няма решение на РБ дали да остане в управлението или да мине в опозиция.

Радан Кънев е поискал Борисов да подаде оставка и да състави ново правителство в рамките на мандата отново с участието на Реформаторския блок.

Заседанието е било нажежено, Кънев е напуснал преждевременно. Очевидно коалиционните партньори не са успели да убедят Радан Кънев да не оттегля партията си в опозиция.

И така, на куц крак синята коалиция ще я кара до март, когато ще решава какво ще прави. И най-вероятно с оглед на предстоящите избори – президентски, или две в едно – президентски и парламентарни, ще се определят и по-нататъшната стратегия на партиите в блока.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *