Новата формула на властта

Под прикритие

Новата формула на властта

Кой ще спечели от предсрочни парламентарни избори? Отговорът се съдържа в две прости изречения на лидера на ДПС Лютви Местан

Кой ще спечели от предсрочни парламентарни избори? Отговорът се съдържа в две прости изречения на лидера на ДПС Лютви Местан: „Предсрочните парламентарни избори през 2016 г. са неизбежни. Това не е политическа цел на ДПС, а следствие от порочната формула на властта и от неуспешното управление на властта.“

Този път Местан без излишна витиеватост в съвсем изчистен стил съобщава вижданията си за бъдещата власт: ДПС трябва да участва във властта заедно с ГЕРБ и без Реформаторския блок. В такава една „формула“. Реформаторският блок също работи интензивно за постигане на тази заветна цел.

Според мнозина излизането на ДСБ от управлението е добър ход, който ще добави нови проценти в подкрепата на Реформаторския блок. Ако обаче междувременно не се разцепи, което е напълно възможно и дори желателно според Атанас Атанасов при положение, че останалите не напуснат властта по примера на ДСБ.

Възможно е, но тези проценти надали ще са достатъчни да управляват самостоятелно. В общи линии резултатите ще повторят тези от предишния вот, твърдят и социолозите. И тогава вариантите не са кой знае колко. И във всичките ще участва ДПС, защото преследва целите си с упоритост, с хитрост, с Цацаров и с медиите на Пеевски.

ДПС е така замислено, че не може да изкара дълго извън властта. То е участвало във властта с почти всички партии – със СДС, с БСП, с НДСВ – поединично или в комбинация, и ги е предавало до една без изключение. Предизвиквало е вътрешни брожения и разцепване на партиите, създавало е активни мероприятия като костинбродската афера, срутването на голяма банка като КТБ и пр.

Не може да се отрече на ДПС, че е голям майстор по замазване на скандали – тук списъкът е много дълъг, но си заслужава да споменем Бисеров поради изключителната виртуозност на отиграването. Как успяха да скрият втория човек в ДПС, който беше и зам.-председател на Народното събрание, обвинен в тежки корупционни сделки, си остава мистерия. Както ще си остане загадка и съмнителното самоубийство на още един „втори“ човек в ДПС – Ахмед Емин. Какво реши после съдът по тези и други доста очевидни случаи, е друг въпрос. (И там явно има много за чистене.) Но след като Бисеров излезе от ситуацията с тапия за невинност, защо не поиска да се върне в ДПС или защо самото ДПС не го пожела отново? Няма съмнение защо.

Парламентарните квоти за състава на Висшия съдебен съвет, заради които стана сътресението във властта, нямаше да променят тези зависимости. Права е Моника Маковей в коментара си специално за българската ситуация, но и за която и да е друга: „Политиците най пречат за изчистване на съдебната система. Да изчистиш която и да е правосъдна система в региона е най-трудната задача, но когато това стане, тя автоматично започва да чисти всички останали сфери – политика, бизнес и всички области от жизненоважно значение за една държава.“

Ами естествено че най-голямата пречка са политиците, корумпираните политици. От тях тръгва това заразно зло, закрепено чрез конституция, закони, подзаконови актове и прочие.

Затова бъдещата формула на властта е изключително важно нещо и затова оставката на министър Христо Иванов е контрапродуктивен акт. Искането на оставката на главния прокурор чрез протести е излишно хабене на енергия и олекотяване на самия граждански натиск за нещо, което дори и да успее, проблемът ще се възпроизведе по същия начин, както вече сме го виждали. Спонтанният протест примерно против назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС бе друго нещо. Не че липсват сериозни съмнения, че и сега тази служба участва в политически конспирации и завери, но щеше да е твърде нахално „успелият млад мъж“ от ДПС да яхне и контраразузнаването. Това обаче не означава, че натиск за реформи не трябва да има – те комай останаха единственият лост за промяна.

Активизирането на ДПС на тема „предсрочни избори“ не е случайно. То не се гнуси да опитва всякакви тарикатлъци за овладяване на колкото се може повече власт. По простата причина, че електоратът му е константна величина, държана със страх и облаги за местните велможи и семействата им на кланов принцип. Да не говорим за изобретателността на движението в купуване на гласове (журналистически разследвания го доказаха, но прокуратурата не забеляза). Без министерства с големи оперативни фондове ДПС заслабва и залинява.

За тази „формула“ става дума, но новото при нея е само комбинацията от участници. Останалото е старо като прехода.

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *