Кой клати държавата?

На дъното

Кой клати държавата?

Какво показа последният нелегален запис от риалити шоуто „Янева, Ченалова и мистериозният мъж“

 

Александър Сталийски-младши (с розовата тениска)

 

Според главния прокурор Сотир Цацаров държавата я клатят главно Радан Кънев и министър Христо Иванов. Преди ден бившият шеф на МВР Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също посочиха Кънев и Иванов за заподозрени, като допълниха компанията с бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, също сред клатещите държавата. Според Кънев и Иванов държавата се клати от главния прокурор Сотир Цацаров.

Любопитно е мнението и на най-овластения човек във въпросната разклатена държава – премиера Бойко Борисов. Според него държавата си е много добре, магистралите се строят, предвиждат се нови лъчове и тангенти. Е, малко скастри правосъдния министър, че разпалвал войни и с това ако не държавата, със сигурност ще разклати стола си. Но това приятелско мъмрене е за да не се дразни г-н Цацаров и реформата да върви. И за да е още по-мирно селото (кабинетът), той реши да върже кучето (да похвали лично главния прокурор, че си върши "прекрасно работата"). Елементарно, но минава.

И така, кой всъщност клати държавата? А на кого му пука, ще ви каже всеки средностатистически българин. Какво значение има, след като България си остава най-бедната, най-корумпираната и най-застрашената от изчезване държава в Европа?

С други думи, държавата си остава стабилна в мизерията и в схемите за крадене. Но както е известно, притесненията на главния прокурор не се отнасят до никаква държава, а до властта му. Не изобщо, а за абсолютната недосегаема власт. Но е някак неприлично да се говори за власт, та се използва евфемизмът държава. Звучи някак тържествено, предполага загриженост и отговорност към поданиците.

Всеки, който посегне на тази власт, бива посечен. Защото тя всъщност охранява онзи недосегаем политико-олигархичен модел, който е главната причина за цялата мизерия на държавата. Сега става очевидно, че министър-председателят заиграва на нейна страна съвсем открито. Според някои това било маньовър, гъди-гъди за опозицията в лицето на Лютви Местан, респективно за Пеевски, съответно за Цацаров. За да минат някои текстове от реформата в парламента, изискващи промяна на конституцията. Наивно предположение, ако съдим по невероятното активиране на същия кръг покрай риалити шоуто „Янева, Ченалова и мистериозният мъж“. Този загадъчен мъж от предишните серии още не е идентифициран за публиката. Иначе е съвсем ясен, както се оказва.

"Биволъ" зарадва аудиторията с нов запис, в който се разказва как Янева моли бизнесмена Александър Сталийски да ходатайства пред Борисов за нея, а той отказал.

Само малък детайл от житието на Александър Сталийски, близък приятел на Бойко Борисов, споменат в последното издание на нелегалните записи. Толкова близък, че според Янева може да повлияе на премиера да ходатайства за нея пред Висшия съдебен съвет. За него се знае от жълтите хроники – Александър Сталийски-младши си лягал с една от най-красивите жени в републиката Виолета Сечкова и играел на карти с министър-председателя. Според сериозни източници двамата са най-големите депоненти в КТБ, като държат там съответно 20 млн. и 10 млн. лв. Това съобщи и Протестна мрежа, без обаче да споменава конкретни имена. Според други източници депозитите им са над 45 млн. лв.

Александър Сталийски-младши е син на министъра на отбраната от правителството на Филип Димитров – Александър Сталийски. Баща му е бил близък приятел и с бащата на Сергей Станишев. Според търговския регистър той притежава единствено фирмата АСКОМ – 72 – АЛЕКСАНДЪР СТАЛИЙСКИ ЕТ и е в борда на директорите на КАЛАМИЦА АД.

В разговора неидентифицираният все още мъж (чийто глас се чуваше и в някои от другите записи) казва "Взел е Рубин. Фабриката за стъкло…Така че вече си е изчистил сметките" – става дума за завода за стъкло "Рубин", собственост на Цветан Василев, който след краха на КТБ беше придобит с цесия от новосъздадена компания заради огромните си депозити в банката на Василев и тя се свързва с Александър Сталийски.

И така, веригата се навързва и кръгът се затваря: КТБ – Цацаров – Пеевски – Сталийски – Борисов – държава. Може да се добавят и други детайли и действащи лица, но и шефовете на две от най-важните власти в държавата са предостатъчни.

Диалогът с двете магистратки от последния епизод не става и за сапунен сериал, ако в него не участваха такива персонажи и не се отприщваха толкова много въпроси, които ни дават косвен отговор на социологическия въпрос „Къде сме ние?“ А той е еднозначен – на дъното!

 

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *