„Историческият компромис“ се провали

Темида

„Историческият компромис“ се провали

Христо Иванов и Радан Кънев изоставиха Бойко Борисов

Както обявихме преди часове при положение, че се приеме ревизираният текст за разпределение на магистратската и парламентарната квота, ще се изпълни лошият сценарий за кабинета.

Правосъдният министър Христо Иванов обяви от парламентарната трибуна, че подава оставка, а Радан Кънев оттегли подкрепата си от кабинета.

„Аз се обърнах към вас преди гласуването, че става дума за ценностен въпрос. Гласуването ясно показа по този въпрос какво е мнозинството. И символично, и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена“, каза правосъдният министър след гласуването.

Той добави, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието и ще направя всички възможни стъпки за своето оттегляне, каза министърът.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че оттегля подкрепата си за кабинета, след като депутатите приеха предложението на АБВ за разпределянето на квотите в двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той уточни, че оттеглянето му е лично негово решение и за момента не ангажира с него цялата парламентарна група на Реформаторския блок.

Попитан дали ще има други министри на Реформаторския блок, които ще подадат оставка, както направи правосъдният Христо Иванов, той заяви, че предстои политическо решение както на партията, която оглавява – ДСБ, така и на ръководството на реформаторите.

"Никога не блъфирам. В настоящия момент правителството на Бойко Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. Това е позиция, която съм заявявал многократно", заяви Радан Кънев и добави, че е дал на колегите си от ГЕРБ и друга възможност, но те не са се възползвали. "Доверието ми е напълно разрушено. Имаше безкрайно много поводи да бъде нарушено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено. Това, което мога да кажа, е, че аз съм опозиционен депутат", добави лидерът на ДСБ.

По думите му той е уведомил за решението си ръководството на ДСБ и на Реформаторския блок, както и премиера Бойко Борисов. "Това не е изненадващ ход. Оттук нататък следват политически решения. Не напускам нищо. За разлика от отделните хора, политическите партии и коалиции имат дълъг процес на взимане на решения. Никого няма да притискам", каза Кънев, попитан дали Реформаторите напускат управлението.

Според него до края на тази седмица ДСБ ще вземе политическо решение дали да остане във властта, а след това се очаква и на целия Реформаторски блок. "Държа на думата си и мога да кажа, че всички компромиси, които сме направили до момента, са огромни. Днес ГЕРБ се отметна от подписите си. Забележете, че не говоря за ДПС, а за партията ГЕРБ, която се отметна от подписа под този компромис.

Той публикува в профила си във Фейсбук:

"Въпросът не е защо взех това решение днес, а как издържах една година.

Истината е, че в името на реформаторския компромис опитах всичко. Включително неща, които не бих си представил, че мога да направя или изтърпя преди година. Не съжалявам нито за това, което опитах, нито за всичко, което разбрах.

То прави борбата, която ни предстои (а борбата тепърва предстои…) много по-ясна и вътрешно обоснована. Ще е изумително тежка и много дълга. Основното, на което трябва да се научим, е търпение. И тази година беше много полезна в това отношение.

Не очаквайте да се изливам по медиите от утре. Ще отделя деня на семейството си. Не очаквайте и да наруша добрия тон. Оставам човек, който търси обединение, а не разделение. И съюзници, а не врагове.

Но и с едните, и с другите ще се срещнем скоро.

При Филипи…"

Дали Борисов ще приеме оставката на правосъдния министър, ще се разбере скоро. Ако трябва да вярваме на думите му, той никога не се пазари и веднага приема оставката на своите министри, защото не обичал да го притискат.

Категории Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *