Петролът изкара на червено икономиката на Саудитска Арабия

Петролът изкара на червено икономиката на Саудитска Арабия

Бюджетниятдефицит на кралството галопира, депозитите в банките се топят, а валутните брокери вече очкват девалвация на риала

Ниската цена на петрола поставя под все по-голям натиск икономиката на най-големия производител в света Саудитска Арабия. След като вече мeсеци наред икономисти предупреждават, че публичните финанси на страната са на ръба, сега към кризисните сигнали се присъедини и банковата система.  Лихвата, на която банките в най-голямата арабска икономика си отдават краткосрочни депозити, отчете през ноември най-големия си скок за последните седем години. Депозитите намаляват, а валутата на кралството е под силен натиск. Валутните резерви се топят.

"Спадът в депозити през октомври, в абсолютна сума, е може би най-големият от 1990 г. насам", коментира пред Bloomberg Мурад Ансари, банков анализатор в EFG-Hermes Holding SAE. По думите му в основна причина за спада на депозитите в частния сектор се превръщат забавените разплащания от страна на правителството към изпълнители на публични услуги. Но спад се отчита и на кешовите наличности в публичния сектор, а всичко това е гарантирано с работа в условията на дефицит от страна на правителството.

Нарастващата цена на оувърнайт депозитите е още едно доказателство за ефекта върху икономиката на Саудитска Арабия, която показва близо 37% спад в цената на петрола, отчетена през последните 12 месеца. Всичко това кара валутните дилъри да очакват девалвацията на саудитската валута – риал. Проучване на Bloomberg миналата седмица показа, че  залозите на пазарните спекуланти за понижение на курса на саудитския риал през следващите 12 месеца са достигнали 13-годишен връх. Това би било първото отслабване на саудитската валута от близо три десетилетия.

Проблемите в банковата система, очертаващият се бюджетен дефицит и липсата на перспектива за покриването му при очакванията цената на петрола да се задържи ниска накара кредитната агенция S&P да понижи кредитния рейтинг на страната.

 

Ликвидността в банковата система буквално се топи, след като статистиката отчете понижение на депозитната база на  безсрочни депозити с близо 5%. Данните показват, че частните, бизнес и публичните депозити са се оттеглили в брой. Безсрочните депозити в Саудитска Арабия са намалели с 50.5 млрд. риала (около 13.5 млрд. долара) през октомври. От тях депозитите на фирми и физически лица са в размера на около 23.2 млрд. риала, а на държавни субекти понижението е с 27.3 млрд. риала, показват данни на Saudi Arabian Monetary Agency (SAMA).

Тримесечният индекс Saudi Interbank Offered Rate, който се използва за ценообразуване на някои заеми, се покачи с 13 базисни пункта този месец до 1.11625%  в понеделник, според данни на SAMA, цитирани от Bloomberg. Това е най-голямото покачване от октомври 2008 г., а скоростта на увеличение е най-висока от април 2009 г.

S&P понижи кредитния рейтинг на страната през октомври, като се позова на данните за бюджетен дефицит и на прогнозите, че той ще се увеличи до 16% от Брутния вътрешен продукт тази година. Най-сериозен принос в попълването на държавния бюджет са приходите от петрол. През тази година добивът на нефт в кралството достигна рекордни нива, въпреки че цената на сорта брент е най-ниска от шест години. Но понижението на приходите от петрол кара Саудитска Арабия  да използва валутните си резерви и да емитира дълг, за да покрива разходите си и да поддържа фиксирания курс към долара, въведен през 1986 г.

Правителството е взело назаем най-малко 55 млрд. риала от местни банки и институции, чрез облигационни емисии за тази година, за да се преодолее фискалният дефицит. Прогнози на Международния валутен фонд показват, че той може да достигне дори повече от 20% БВП през  2015 г., спрямо 2.3% през миналата година.

Свиването на бюджетните приходи и обезкръвяването на банковата система кара анализаторите на Bank of America да прогнозират, че страната ще трябва да направи критичен избор следващата година. Тя ще трябва или да понижи добива си на петрол и така да окаже подкрепа на цената му, или да промени курса на риала, за да ограничи изчерпването на валутните си резерви. "Обезценяване на риала е малко вероятно, но рискът от подобен ход ще има силно въздействие върху пазара“, коментира Франсиско Бланше от Bank of America. По думите му много по-лесно е страната да заложи на леко свиване на добива на петрол. Това обаче е решение, което е в голяма степен политически обвързано. Другият голям производител на петрол – Русия, на няколко пъти през годината опита да повлияе на Саудитска Арабия към вземане на точно това решение – понижение в добива. Но до този момент получаваше отказ с обяснението за „пазенето“ на пазарен дял. Все по-ярко открояващата се отмяна на санкциите над Иран обаче ще промени в значителна степен пазарното разпределние. Това може да доведе и до още по-ниски нива в цената на петрола. А това означава и нова преса над валутите на страните, които са зависими от петролните добиви. И ако в Русия централната банка предвидливо девалвира рублата на няколко пъти през 2015 г., то за саудитския риал времето сякаш настъпва сега.

12-месечният форуърд на саудитския риал се покачи със 650 точки през миналата седмица, което е най-високото ниво за последните 16 години. Причина за повишението е това, че инвеститорите залагат, че правителството ще се откаже от фиксиран валутен курс към долара на фона на спада на петрола.

 

Категории Икономика

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *