Задължителната здравна карта утвърждава монопола на избраните

Нови пранги

Задължителната здравна карта утвърждава монопола на избраните

Ощетени са лекари и пациенти

Един от  шумно рекламираните  митовете за здравната реформа гласи: „Задължителната здравна карта ще подреди здравната система”.

Така ли е наистина?

Преди всичко не е лесно да се направи здравна карта. Необходимо е за всеки отделен географски регион да има ясна демографска картина, вярна статистика на заболеваемостта, сигурен кадрови ресурс. У нас регистрацията по райони продължава да е некоректна, което  за пореден път стана очевидно на последните избори. Това означава че са неточни представите за броя на населението по области и за неговия възрастов състав. Данните относно заболеваемостта, изискваща съответни специалисти, също са неточни в резултат от масовата подмяна на диагнози с цел вместване в определени клинични пътеки. Според  директори на болници  медицинската статистика  у нас  отдавна се е превърнала в стъкмистика.

На този фон, след въвеждане на задължителна здравна карта,

българските пациенти през 21-ви век  ще бъдат закрепостени

по населени места, което в най-безпроблемния случай ще им носи сянка на недоверие към натрапеното лечебно заведение. А, както се знае още от Хипократово време, липсата на лекарски авторитет, съмнението и неудовлетвореността от проведената терапия са сигурни условия за неблагоприятен изход от болестта и за поява на усложнения. Така  българският пациент ще става все по-болен, усещайки като пранги ненужните за него реформи, които на практика го лишават от правото на свободен достъп до здравна помощ. Задължителната здравна карта  ще нанесе удар и на лекарите, фиксирайки броя на специалистите в дадено място. Ще постави бариери пред квалификацията на младите медици. Ако например,  е определено кардиолозите в един регион да са 20, за 21-ия кардиолог   ще има само една възможност  – да потърси работа в чужбина.

Изготвената в здравното министерство карта  вече се спуска по места. И вероятно чиновниците от  всичките 28 области на България  ще я потвърдят и приветстват. (В това отношение имаме традиции.) Но дали реално картата ще влезе в действие и  кого всъщност ще ползва?  Тя силно ще ограничи пазара на медицинските услуги. Ще ликвидира конкуренцията, която е условие за качество на медицинските дейности, стимул за  привличане на най-добрите лекари, катализатор за влагане на инвестиции в развитие на кадри и подържане на съвременна апаратура.  Картата ще утвърди монопола на избрани, контролирани от държавата болници, ще намали общинските и частните здравни заведения. В ръцете на всеки амбициозен  здравен министър тя ще се трансформира в

бухалка за българското здравеопазване

Има ли изход?  От Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита на правата  в здравеопазването  предлагат ежегодно картата да се актуализира и на нея да се открояват проблемните области. Възможност да се преодолеят новите бюрократични бариери, които  заплашват българския пациент, е  зад него да застанат няколко платци. Вместо чрез една НЗОК, гражданите биха могли да гарантират здравето си и чрез друг осигурител – здравен застраховател, доброволен здравноосигурителен фонд, корпоративни здравни фондове и др. Тогава не само НЗОК ще избира с коя болница да сключва договор, но и болниците ще избират с кой фонд да си сътрудничат. Ще има конкуренция между лечебните заведения и конкуренция  между осигурителите.   Това е възможност за отхвърляне на сегашните лимити (за болници, направления, медикаменти, медицински изделия и пр.) и смяна на действащата командно-административна система с първоначално замисления здравно-осигурителен модел.

 

 

Категории Моделът

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *