Кошмарът – бубонна чума

Живо оръжие

Кошмарът – бубонна чума

В ранния си стадий заразата прилича на грип

Медици предупреждават –  не изключвайте опасността от ходещи биологични бомби. Това са хора, умишлено заразили себе си с тежка болест. Те са способни да поразят населението в цели региони, предизвиквайки епидемия. Протичащият в момента миграционен натиск също носи  рискове поради движението на стотици мъже, жени и деца, преминаващи със своите здравословни проблеми и нерядко с болести. Ето защо информацията за биологичните оръжия и за възможната профилактика днес придобива особено значение.

Бубонната чума

е типичен пример за биологично оръжие. Ползвано е още през 14 век от някои армии  в Европа, които катапултирали починали от чума хора през градските стени на обсадени градове. Доказателства за това има в документи, разказващи за масов мор през периода 1348  – 1353 г.. Тогава чумата помита една трета от жителите на Стария континент.  Това съвсем не е първата коситба на черната смърт. Още по времето на император Юстиниан I през 6 век след Христа  чумата завладява цялото Средиземноморие, погубвайки една четвърт от жителите му. Последната пандемия е в средата на 19 в. Тогава заразата бързо обхваща целия свят и отнася 12 млн. души, главно в Индия. Предполага се, че като цяло жертви на бубонната чума в световен мащаб са станали общо 140 млн. души.

Причинителят на смъртоносната зараза носи звучното име Yersinia pestis. Това е микроорганизъм, чийто естествен резервоар са плъхове и други гризачи

Хората заболяват, ако вдишат опасната бактерия или след ухапване от заразени бълхи. В ранния си стадий бубонната чума  прилича на грип. Типични за нея са висока температура, болки в мускулите, втрисане силно главоболие, повръщане, безпокойство и обща отпадналост. Обикновено след  ден болните забелязват увеличен или силно болезнен лимфен възел. Постепенно се образуват окръглени подутини в различни области на тялото – слабините, подмишниците, врата, зад ушите. Това са яйцевидни образувания (бубони), които се състоят от  няколко, съседни увеличени лимфни възли, обградени от оток. На пипане са извънредно меки, кожата над тях е опъната и силно зачервена. Понякога чумата наподобява различни  инфекции – мононуклеоза, туларемия, стрептококов или стафилококов лимфаденит и др.

Поради тази причина е много важно да се направят необходимите диагностични изследвания: рентгенография на гръдния кош, кръвен тест за откриване на антитела (белтъчни молекули) срещу причинителя -Yersinia pestis, проучване на телесните течности помощта на специално оборудване.

Правилно е да се следват няколко стъпки при съмнение за чума:

  • Търсете лекар, дори ако мислите, че боледувате от грип;
  • Не се въздържайте от антибиотици, които най-вероятно ще ви бъдат предписани преди да получите лабораторните резултати;
  • Ограничете контактите си;
  • Бъдете готови да ви поставят под карантина, докато приключи лечението ви;
  •  Съобщете на здравните власти за всички, с които  сте общували, за да бъдат изследвани и лекувани  навреме.

Съвременната терапия

на чумата се провежда с комбинация от антибиотици, но трябва да се има предвид, че днешните условия (пренаселеност, транспортни проблеми, широка употреба на климатици, производства, замърсяващи околната среда и др.), благоприятстват пандемиите, независимо с какви лекарства разполагаме. При това част от съществуващите в момента антибиотици прогресивно губят своята ефективност, поради възникване на устойчиви бактерии. Така че сме длъжни да подхождаме с повече внимание и боязън  към микросвета, който ни заобикаля.

Още по темата:

Азбучни правила прогонват „синята смърт”

Едрата шарка е напълно изкоренена, но нейните щамове се пазят в две лаборатории в света

Многоликият антракс

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *