Кой е Билал Ердоган?

Полемично и прочетено

Кой е Билал Ердоган?

Следейки отблизо развитието на геополитическите аспекти на сирийската криза, все по-често в световния новинарски обмен започват да се появяват материали за икономическите мотиви на основните външни играчи в заплетения геополитически сблъсък в региона. Търсейки баланса в прочита на случващото се, екипът на Студия Трансмедия публикува тук материала на Ф. Уилям Енгдал от сайта "Ню Ийстърн аутлук".

Авторът е с диплома от Принстънския университет, консултант по управление на стратегическите рискове и автор на бестселъри в областта на геополитическите анализи. В статията му се дават интересни данни от биографията на близки роднини на Ердоган като неговия син и дъщеря, а така също се анализират важни предпоставки от единодействието между Франция и Турция през 2011 г. по отношение на идеята за свалянето на режима на Асад.

*   *   *

Неджметин Белал Ердоган, известен като Билал Ердоган е роден на 23 април 1980 г. Той е третият син на сегашния президент на Турция Реджеп Таюп Ердоган. След като завършва гимназията през 1999 г. в елитната местна гимназия „Картал Имам Хатиб“ Билал Едоган се премества да учи като студент в САЩ. Получава магистърска степен в „Джон Ф. Кенеди скул ъв гавърнмънт“ към Харвардкия университет. След завършването си изкарва стаж в Световната банка и през 2006 г. се завръща в Турция, където започва дейност като бизнесмен. Билал Ердоган е един от тримата равнопоставени акционери-собственици на „BMZ Group Denizcilik“ – корпорация, занимаваща се с морски транспорт.

Неговата компания е бизнес-структурата, която най-често се свързва с контрабандата и прекарването на големи количества незаконно търгуван суров петрол и неговата доставка в западноевропейските страни. Все повече стават сведенията, че именно той, а вероятно и неговият баща, е този, който е мозъчният гений в сянка, отговорен за превръщането на милиони барели суров петрол от Сирия в приходи от стотици милиони долари за Ислямска държава, която така оцелява и става все по-жизнеспособна, благодарение на действията на Ердоган и неговите разузнавателни служби, включително външното разузнаване МИТ. Така Турция, в резултат на преследваните от Ердоган фантазии за нео-османска империя, простираща се до Китай, Сирия и Ирак заплашва да унищожи не само Турция, но и значителна част от Близкия изток, ако той продължи по този курс.

През октомври 2014 г. американският вицепрезидент Джо Байдън заяви на среща в Харвард, че режимът на Ердоган подкрепя ИД с „милиони долари и хиляди тонове оръжия…“. Впоследствие Байдън се извини за тези си думи очевидно от тактически съображения, свързани със съгласието на Турция да позволи използването на базата на турските ВВС в Инджирлик, но наличните в момента данни говорят, че оказваната от Ердоган подкрепа за ИД е много по-голяма от тази, за която намеква Ердоган.

Бойците на ИД са обучавани вече три години от САЩ, Израел, а както се оказва – и от турските специални части в специална секретна база в провинция Коня в близост до сирийската граница. В момент, когато Вашингтон, Саудитска Арабия и дори Катар видимо се опитват да прекратят своята подкрепа за ИД последната се оказва изненадващо устойчива. Причината за което вероятно е обхвата на помощта, идваща от Ердоган и неговия съмишленик в неотоманския сунитски ислям премиера Ахмет Давутоглу.

Основният източник на приходи за ИД днес идват от продажбата на иракски петрол от района около Мосул, където тя има сериозни позиции. Синът на Ердоган очевидно е човекът, направил износа на контролирания от ИД петрол възможен.

Билал Ердоган контролира няколко компании за морски транспорт. Според някои коментатори той е подписал договори с европейски търговски компании да пренасят откраднатия от Ирак петрол до различни азиатски страни. Турското правителство купува петролът, произвеждан от завзетите от ИД иракски кладенци. Компаниите на Билал Ердоган притежават специални стоянки в пристанищата на Бейрут и Цейхан, откъдето контрабандният петрол на ИД се товари на предназначени за Япония танкери.

Гюрсел Техин – вицепрезидент на турската Републиканска народна партия обеви в едно скорошно свое телевизионно интервю, че „президентът Ердоган претендира, че според международните транспортни конвенции няма никаква правна пречка за незаконните действия на Билал и, че следователно – синът му върши нормален бизнес с регистрирани японски компании, но всъщност Билал Ердоган е затънал до гуша в съучастието си с тероризма. Все пак, докато баща му е на власт, той ще бъде имунизиран срещу всякакво преследване от страна на правосъдието“. Текин допълни, че морските компании на Билал, които търгуват с петрола на ИД  – BMZ Ltd. е „фамилен бизнес и близки роднини на президента  Ердоган са акционери в BMZ, злоупотребяват с обществени средства и са получавали незаконни кредити от турски банки“.

В допълнение на незаконните задкулисни петролни сделки с ИД, дъщерята на Ердоган Сюмейе вероятно ръководи нелегален лазарет с болница вътре в Турция, точно до сирийската граница, където камиони на турската армия ежедневно докарват дузини радеди джихадисти от ИД, където ги превързат, преди да ги върнат, за да продължат кървавия джихад в Сирия – сведенията са от медицинска сестра, която е била наета да работи там преди да се разбере, че тя принадлежи към сектата на алевитите в исляма – същата религиозна групировка, към която принадлежи и сирийския президент Башар Асад, когото Ердоган се опитва да свали.

Турският гражданин Рамазан Багол, заловен този месец от частите на кюрдските бунтовници в момент, в който се е опитвал да се присъедини към ИД, идвайки от Коня, е казал на своите похитители, че той е бил изпратен в ИД от „исмайлската секта“ –  една затворена турска ислямистка секта, която очевидно има връзки д Реджеп Ердоган. Багол е казал, че сектата набира членове и осигурява логистична подкрепа на расикални ислямистки организации. Освен това, по неговите думи, сектата обучава в джихадистки умения и съседни на Коня територии и изпраща обучените кадри да се присъединят към бандите на ИД.

Според френския геополитически анализатор Тиери Месан, Реджеп Ердоган „организира разпокъсването на Сирия, демонтира всички фабрики  в икономическата столица Алепо и открадна машините там. По подобен начин той организира кражбата на археологически съкровища и направи с тях межународен пазар в Антиохия…а с помощта на началник-щаба в Елисейския дворец ген. Беноа Пюжа организира фалшива операция с цел да провокира началото на война от Североатлантическия алианс – бомбардировката с химическо оръжие в кв. Ла Гута в Дамаск през август 2013 г.“

Мейсан твърди, че сирийската стратегия на Ердоган е била първоначално секретно разработена през 2011 г. в координация с бившия френски външен министър Ален Жупе и тогавашния външен министър на Ердоган Ахмет Давутоглу след като Жупе е спечелил на своя страна колебаещия се Ердоган за идеята да се подкрепи атаката срещу традиционния турски съюзник Сирия в замяна на обещаната френска подкрепа за турското членство в ЕС. Франция по-късно оттеглила от своето предложение, оставяйки Ердоган сам да продължи кървавата баня в Сирия посредством използването на ИД.

Ген. Джон Алън, опонент на стратегията на Обама за омиротворяването на Сирия и в момента специален дипломатически представител на САЩ за координирането на коалицията срещу ИД, надхвърли мандата, който му беше даден след среща с Ердоган, обещавайки му „създаването на „свободна от полети зона“, широка 90 мили в сирийска територия по продължение на цялата граница с Турция с предполагаема цел подпомагането на сирийските бежанци, бягащи от своето правителство, но в действителност прилагаща плана „Жупе-Райт“. Турският премиер Ахмет Давутоглу разкри за американската подкрепа за проекта в интервю за телевизионния канал A Haber като даде началото на бомбардировките срещу ПКК“ допълни Мейсан.

Във войните почти никога няма победители и войната на Ердоган срещу режима на Асад в Сирия демонстрира този факт твърде дебело. Прословутата външнополитическа линия на Давутоглу за „нулеви проблеми със съседите“ доведе до масирани проблеми с всички съседи заради глупавите амбиции на Ердоган и неговата шайка.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *