Азбучни правила прогонват „синята смърт”

Живо оръжие

Азбучни правила прогонват „синята смърт”

Холерата е лечима, но трябва да се овладее навреме. Вода, захар и щипка сол спасяват от дехидратация

Към началото на ноември т.г. броят на засегнатите от холера в  Ирак е достигнал 2055, сочат  данни на Световната здравна организация (СЗО). Министерство на здравеопазването в Багдад е обяснило последната холерна епидемия с лошо качеството на водата в река Ефрат. Стартирала е мащабна кампания  за разясняване на предпазните мерки срещу болестта. Проблемът налага специално внимание поради риска от холера в бежанските лагери, където има условия за такъв вид зарази. Въпреки, че  тази инфекция е лечима, смъртността от нея достига 100 -130 хиляди души годишно, се казва  в доклад на СЗО. Заразата, причинила седем пандемии в света. Виновник  за нея е т.нар.

холерен вибрион

За първи път той е  научно описан през 1854 г. от  Филипо Пачини.  Официално е признат след близо 30 години, благодарение на Роберт Кох, който повторно открива възбудителя на инфекцията по  време на петата холерна пандемия. Вибрионът се отличава се със значителна устойчивост във външната среда, особено във вода. Познати са негови разновидности – Ина­ба, Ога­ва, Хи­ко­ши­ма, Ел ­Тор. Микроорганизмите попадат в човека чрез пиене на заразена вода или чрез  замърсени ръце и храни. След скрит период от 5 дни  инфекцията стартира с внезапно гадене, повръщане и диария, които продължават с часове. Това води до драстична загуба на течности от пострадалия. При липса на лечение той изпада в шок поради тежка дехидратация. В тялото му се нарушава  електролитният баланс, защото с отделените течности и материи се губят минерални вещества.  Като последица от намаляване количеството на натрий и калий в кръвта, болният получава чести мускулни спазми,. Кръвното му налягане спада под нормалните граници  (120 на 80 мм живачен стълб).

Заразените придобиват характерен вид

Поради загубата на течности очите им хлътват, лигавиците – изсъхват. Цветът на кожата им става синьосив. От тази промяна идва названието на холерата – „синята смърт”. Болните изпитват силна жажда. Чувстват се  замаяни. В някои случаи настъпват гърчове, бъбречна, дихателна или сърдечна недостатъчност. Пациентите умират, ако не се лекуват своевременно.  Терапията им може да започне преди окончателната диагноза, която се поставя чрез микробиологични изследвания на фекалии и повърнати материали. Изследват се също питейната вода и всички съмнителни  харни.

Лечението

се извършва чрез комбинации от широкоспектърни антибиотици. Поради настъпилото обезводняване на тялото, пациентът се поставя на системи и му се вливат течности. При теж­ки фор­ми на заразата, може да се поемат до 30 лит­ра течности  на ден. По­ня­ко­га се прибяг­ва  и до пре­ли­ва­не на кръв­на плаз­ма. Преди идването на лекар, когато се явяват първите симптоми на болестта,  добре е да се приема голямо количество вода и специален разтвор. Той се получава  като към 1 литър чиста вода се прибавят 6 супени лъжици захар и половин чаена лъжичка сол. След пребо­ле­ду­ва­не се съз­да­ва  не­въз­п­ри­ем­чи­вост  единствено към конкретната разновидност на вибриона, пре­диз­ви­кал болестта. Имунитетът е за ед­на го­ди­на.

При съмнения за заразен водоизточник

или проблеми в  канализацията, преваряването на водата е животоспасяващо. Достатъчно е тя да ври са­мо ед­на ми­ну­та, за да загиват всич­ки виб­ри­о­ни. Азбучните правила за измиване на ръ­це­те пре­ди хранене и след по­се­ще­ние на то­а­лет­на­та са повече от задължителни.

Още по темата:

Едрата шарка е напълно изкоренена, но нейните щамове се пазят в две лаборатории в света

Многоликият антракс

Кошмарът – бубонна чума

Вирус причинява раждането на инвалидизирани или мъртви деца

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *