Наградата „Андрей Сахаров“ на ЕП за 2015

Наградата „Андрей Сахаров“ на ЕП за 2015

Затвор и камшици за блогър от Саудитска Арабия

 

Съблюдаването на човешките права е една от основните ценности на Европейския съюз. Всяко тяхно нарушение заплашва демократичните принципи, върху които се основават нашите общества, независимо дали става въпрос за територия в или извън ЕС. Европейският парламент се бори с такива нарушения чрез законодателни действия като наблюдаване на провеждането на избори, ежемесечни дебати в Страсбург за състоянието на човешките права и посредством включване на клаузи за тяхното съблюдаване в търговските споразумения на ЕС с трети страни.

Една от формите, чрез която ЕП подкрепя човешките права е годишната награда на името на Андрей Сахаров за свободата на мисълта, учредена през 1988 г. Наградата се връчва ежегодно на отделни личности или организации с изключителен принос за борбата за човешки права в света като привлича така вниманието и към нарушенията на човешките права, и към приноса на лауреатите и тяхната кауза. При определянето на наградите значителна роля играят и авторитетните международни правозащитни организации като "Амнисти интернашънъл", "Хюман райтс уотч", "Фрийдъм хауз", "Репортери без граници" и др.

Райф БадавиНосителят на наградата за 2015 г. е блогърът от Саудитска Арабия Раиф Бадави – писател и създател на уебсайта „Свободни саудитски либерали“. Това е онлайн платформа за политически и религиозни дебати. Според наличната информация уебсайтът му е публикувал материали, силно критични за висши религиозни фигури, а също така е намекнал, че Ислямският университет „Имам Мухамад ибн Сауд“ се е превърнал в прикритие за терористи.

През 2012 г. Бадави е арестуван за обида на исляма и предаден на съд по редица обвинения, включително за богохулство. Той е признат за виновен през 2013 г. и осъден на 7 години затвор и 600 удари с камшик. Впоследствие присъдата му е увеличена на 10 години затвор и 1000  удари с камшик плюс голяма глоба. Първите 50 удара с камшик са нанесени публично пред стотици зрители на 9 януари 2015 г. Следващите изтезания са отложени поради международния натиск и влошеното здравословно състояние на Бадави. Получили многократни смъртни заплахи, жена му и трите му деца са принудени да избягат в Канада. Присъдата му е потвърдена от Върховния съд и той продължава да е в затвора. 

Процедурата по присъждането на годишната награда е доста сложна. През септември всеки депутат в ЕП може да номинира кандидат за наградата. Всеки номиниран трябва да получи подкрепата на поне 40 евродепутати, като всеки от тях може да подкрепи само един кандидат. Подписаните предложения се придружават със съответния доказателствен материал и се разглеждат от Комисията по външните отношения на ЕС, Подкомисията за правата на човека и Комисията по развитието. Двете водещи комисии – по външните отношения и по развитието гласуват за тримата водещи кандидати, а решението се взима накрая от Конференцията на председателите на комисиите в ЕП. Носителят на наградата се обявява през октомври, а официалната церемония по връчването е през ноември/декември на пленарно заседание в Страсбург (понякога връчването е задочно, какъвто е случая с Бадави).
Категории Медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *