Глобите за офшорки със земеделски земи се отлагат с 2 години?

Глобите за офшорки със земеделски земи се отлагат с 2 години?

Парламентарната комисия по земеделие преди дни е одобрила промяна в закона за отлагане на санкциите

Поискана е поредна промяна на влизането в сила на глобите за офшорни компании, които притежават земеделски земи. Парламентарната комисия по земеделие преди дни е одобрила промяна в закона за отлагане на глобите. Вносител на поправката е проф. Иван Станков от АБВ.

У нас има доста офшорни фирми, които притежават земеделска земя и са засегнати от санкциите. Оценките на експерти сочат, че към момента около 300 000 декара са собственост на офшорни компании. Това означава, че държавата само от глоби може да събере около 30 млн. лв. за това нарушение.

Ако предложението мине, това ще е третата отмяна на срока за глобите за офшорки. Санкциите влязоха в сила на 1 октомври. Те предвиждат наказание от 100 лв./дка при първо нарушение и 300 лв./дка при продължаващо.

На 20 февруари 2015 г. бе обнародвана в “Държавен вестник” промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с който се удължи срока от 1 май на 1 октомври 2015 г. Санкциите срещу офшорните компании със земеделски земи бяха одобрени още от април 2014 г. Тогава беше приета забраната за притежаване на земя от офшорки. Те имаха 18 месеца да се освободят от нивите.

Глобите по закон се налагат от областните управители като някои от тях вече са започнали процедурите. Не е ясно какво ще се случи, ако лобистката промяна за удължаване на гратисния срок мине през Народното събрание. Приходите от глобите пък трябва да постъпват по бюджета на Министерството на земеделието и храните.

Категории Стратегии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *