Череп и гости

Терорът в Париж

Череп и гости

Експертите са категорични, че ако терористичните удари в Париж са дело на „Ислямска държава“, това означава, че те кардинално са променили стратегията си

Владимир Абаринов     Грани.ру

Политиците имат неприятния навик да назовават виновниците преди следствието. Още не бяха прибрали труповете на жертвите от парижките улици, президентът на Франция Франсоа Оланд вече заяви, че знае кой е извършил това – терористи, ръководени отвън, а по-точно „Ислямска държава“. В социалните мрежи привържениците на ИДИЛ тутакси започнаха да ликуват и в потвърждение на това „поемане на отговорност“ не липсваше. Стана така, че Оланд всъщност насърчи фабрикуването на „доказателства“.

Един от атентаторите е белгийски гражданин

Журналистите донесоха от сто кладенеца вода, за да съобщят „факта“, че „Ислямска държава“ е „поела отговорност“. А скоро след това на мястото на кървавата касапница намериха паспорти – сирийски и египетски, които „потвърждават“ следата ИДИЛ.

И единствено експертите, които са запознати добре с предмета, не бързаха да потвърдят автентичността на посланието на ИДИЛ, а на въпросите отговаряха в условно наклонение: „Ако това е ИДИЛ, то означава, че те кардинално са променили стратегията си.“

При цялата болезнена информационна възбуда в първите часове след събитията, непроверените сведения от съмнителни източници е предателство към жертвите. Защото тези съобщения могат да подхлъзнат следствието по лъжлива следа. Да вземем примерно тези паспорти. Доколко е логично смъртници да носят със себе си личните си документи? Нали те повече няма да им трябват? Ами ако паспортът е на някой от пострадалите? Ами ако е откраднат? Ако е фалшив и терористът го е взел със себе си специално за заблуда на следствието? Накрая, сириец не означава непременно съмишленик на ИДИЛ. От Сирия бягат и много други мошеници.

Сирийски бежанци на гръцко-македонската граница разказват, че им крадат паспортите, че гранични служители ги фалшифицират и търгуват с тях. Един холандски журналист за 825 долара си купил на сирийско-турската граница сирийски паспорт със снимка на министър-председателя на Холандия Марк Рюте. Така че паспортът не е доказателство за каквото и да е.

С египетски паспорт, намерен около стадиона, започна и объркването – оказа се, че той принадлежи на човек, тежко ранен от експлозията на атентаторите-самоубийци.

Историята на „Ал Кайда“ сега ни е известна и в най-дребни детайли. Но това знание отне много години, в продължение на които бяха направени малки и големи грешки. За „Ислямска държава“ засега е известно малко, но все пак достатъчно, за да съдим за нейните цели и методи.  

Журналистът Греъм Худ публикува през март тази година статията „Какво всъщност иска „Ислямска държава“?“, с която започна сериозното изучаване на този феномен, казва: „Те съвсем ясно казват, че основна отговорност на техните поддръжници е да отидат в „Ислямска държава“. Искат, ако могат, да отидат там. Ако не могат, със собствени сили да извършват нападения – такива, каквито бяха извършени в Гарланд, щата Тексас.

В Гарланд през май тази година двама души започнаха да стрелят от парка непосредствено до сградата, където бе изложбата на карикатури на пророка Мохамед. Те раниха един полицай, но друг полицай успя да ги застреля и двамата. Властите в САЩ тогава заявиха, че стрелците били поддръжници на „Ислямска държава“, но не са свързани пряко и не са получили помощ от нея.

Друг американски експерт – Аарон Зелин, събрал и публикувал 12 послания на ИДИЛ, в които сурово се осъждат тези, които напускат Сирия. Дълг на мюсюлманина е да остане на земята на халифата и да живее по законите на шериата, внушава ИДИЛ на своето паство. А ако живеят в земи на неверници – да се върнат в халифата.

Но политиците си правят свои сметки. Те използват парижката кланица, за да откажат приема на бежанци. Това вече направи правителството на Полша, отказвайки да изпълни споразумението за квотите в ЕС. Под кръстосан огън е канцлерът на ФРГ Ангела Меркел за нейната извънредно либерална позиция по отношение на бежанците. Във Франция това е повод лидерът на Националния фронт Марин Льопен, която се кани да „унищожи“ радикалните ислямисти и да затвори вратата на държавата за преселници.

Но фактически тези политики помагат на ИДИЛ, защото са в подкрепа именно на това, което иска ИДИЛ.

Много е вероятно в Париж, както и в Тексас, да действат самостоятелни групи от привърженици на ИДИЛ, които не получават от нея никакви инструкции. Такива ентусиасти, които нямат възможност да заминат за Сирия, са поощрявани от ИДИЛ. Но да признаят това за властите означава да подпишат собствената си некомпетентност. Къде по-удобно е да се припише терористичният акт на прииждащите злодеи. Но сега вече е известно, че сред камикадзетата двама са родени френски граждани, а един е по рождение белгиец. Франция е европейската държава, от която ИДИЛ набира най-голям брой свои бойци. Нейни граждани съставляват от една трета до половината от всички чуждестранни бойци на ИГИЛ. През април френските власти оцениха техния брой на 1430 души. В редиците на „Ислямска държава“ белгийците са 516 души. И ако следствените органи съобщават, че парижките терористи са поддържали контакти със Сирия, при по-внимателно разглеждане ще се окаже, че това, което се твърди, съвсем не е установен факт, а предположение.

Не, не са влизащите главната сила на терористите.

В нощта на събота срещу неделя военно-въздушните сили на Франция проведоха акция за възмездие – нанесоха масиран удар по столицата „Ислямска държава“ Рака. Няма лошо да бомбардират главорезите – полезна работа във всеки един случай. Но то не може да замести разследването.

 

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *