Икономика на празни обороти

Икономика на празни обороти

Резултатите на публичните компании показват застой или дори спад, износът и вносът се понижават на месечна база, а прогнозите за растеж вървят надолу

Българската икономика върви на празни обороти. Не трябва да си голям специалист, за да го установиш само по поведението на хора и фирми, но когато и цифрите го показват, констатацията звучи повече от тревожно.

Един от най-безпристрастните измерители за всяка икономика са резултатите на публичните компании, тъй като те са задължени да оповестяват данни по-често, а това дава и възможност за редовни анализи. Публичните компании в България са далеч от претенцията за пълна представителност на икономиката, но все пак са индикатор накъде се движи тя.

А данните към деветмесечието на 2015 г. изобщо не говорят за икономическата стабилност, за която непрекъснато слушаме от правителството. Напротив, цели браншове буквално се потапят. Такъв е случаят с туризма например, който на всичкото отгоре е и структороопределящ за икономиката. Туристическият ни бранш изпраща един от лошите си летни сезони. Поне това показват резултатите на публичните комапании в сектора. Най-голямата хотелиерска компания в България „Албена“ АД например отчита приходи за малко над 69 млн. лв. към края на септември 2015 г., което е с 3% по-малко от същия период една година по-рано. Отбелязаните нощувки в хотелите на дружеството са 62 хиляди, което е спад с 5%.

Друг от старите играчи в морския туризъм – „Слънчев бряг“ показва значително по-лоши резултати. Приходите от дейността се свиват с 46.81% на годишна база до 1.57 млн. лв., сочи отчетът на компанията. Тук трябва да направим уговорката, че дружеството стопанисва основно инфраструктура в курорта и няма толкова силна представителност за реалното състояние на туристическия бранш. Но спадът в приходите му говори за обща стагнация в бранша.

Въпреки минималния си ръст в приходите за деветмесчието от около 1.3% „Златни пясъци“ отчита понижение на печалбата.

На този фон очакванията на министъра на туризма Николина Ангелкова за двойно повишение до 130 000 на туристите от Германия, Австрия, Полша и Швейцария през лятото на 2016 г. звучат като хубава приказка със щастлив край.

Цели сектори на икономиката ни разчитат основно на външните пазари, за да могат да работят. Такъв е случаят с машиностроенето. И там обаче цифрите показват буксуване, че даже и спад.  Продажбите за деветмесечието на производителя на хидравлични машиностроителни елементи „М+С Хидравлик“ се понижават с 2% на годишна база до 68.3 млн. лв., а за периода от януари-октомври компанията дори очаква усилване на спада до 2.7% (75.04 млн. лв.).

Продажбите за януари-септември на ямболското машиностроително дружевство „Хидравлични елементи и системи“ намаляват с 4.6% на годишна база до 33.1 млн. лв. Очакванията на мениджмънта му са в края на октомври (резултатите все още не са обобщени и публикувани) този спад да е достигнал 2.48% на годишна база.

От групата машиностроителни дружества в портфейла на публичния холдинг, профилиран в тази област – „Стара планина холд“, само производителят на акумулатори „Елхим-Искра“ отчита ръст на продажбите, но при спад в печалбата. Продажбите се увеличават с над 10% на годишна база до 23.7 млн. лв. за деветмесечието на 2015 г. Прогнозата за десетте месеца на годината е забавяне в растежа до 8.4%, или 26.6 млн. лв.

Растеж показва и друг производител на акумулатори – „Монбат“. Компанията отчете растеж на продажбите на продукцията си с над 13% до близо 157 млн. лв. В значителна степен обаче той се дължи на реализациите в чужбина. За вътрешния пазар данните показват над 30% спад.

Че вътрешният пазар куца, показват и резултатите на най-големия дистрибутор на строителни материали „Топливо“. Приходите от дейността на компанията намаляват с 29% на годишна база до близо 130 млн. лв. за периода януари-септември 2015 г. Само за третото тримесечие продажбите спадат с 25% на годишна база до 50 млн. лв.

И ако индивидуалните резултати на която и да е компания може да са повлияни в негативна посока от лошото й управление или някакви странични фактори, то обобщените показатели на национално ниво няма как да са. А според представените в понеделник данни на НСИ през септември 2015 г. износът и вносът на България за спаднали за втори пореден месец, сравнени със същия месец на предходната година. За месеца общият износ достига 3.8 млрд. лв., като се понижава с близо 4% на годишна база. Общият внос се срива с над 12% спрямо септември 2014 г. до 4.1 млрд. лв.

И други два индекса, обявени от НСИ в понеделник, бележат понижение на месечна база. По предварителни данни през септември 2015 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1.1% в сравнение с август 2015 г. В същото време данните през септември 2015 г. показват, че оборотът в търговията намалява с 0.2% спрямо предходния месец.

Всичките данни идват на фона на прогнозите на Европейската комисия за забавяне в растежа през 2016 г. до около 1.5%. Данни, които значително се различават от оптимистичната прогноза на Министерството на финансите, че икономиката догодина ще се увеличи с 2.1%.

А всичките тези данни показват, че въпреки „рекордното усвояване на еврофондове“, с което правителството редовно се хвали, икономиката изпитва трудности да установи траен растеж. Като се добави и недоверието в банковата система, любимата дума „криза“ все по-уверено си пробива път.

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *