Демократите дебатират в Айова

САЩ: ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ – 2016

Демократите дебатират в Айова

Рано сутринта в неделя българско време в Демойн, Айова новинарският екип на Си-би-ес беше домакин на вторият дебат на кандидатите-демократи за президентските избори през ноември 2016 г. Събитията от последните дни изтласкаха на преден план въпросите на националната сигурност и външната политика.

Тримата участници – Хилъри Клинтън, Бърни Сандърс и Мартин О’Мали в началото на дебата отдадоха почит на паметта на жертвите в Париж с минута мълчание, заедно с присъстващата в Университета „Дрейк“ публика.

Без да навлизаме в същността на дебатите, ще запознаем читателите на „Студия Трансмедия“ с подборка на най-интересните мнения на тримата участници, които споделяме от сайта на „Ей-би-си нюз“.

За заплахата от Ислямска държава и как трябва да отговори на нея Белия дом:

Клинтън: „Това не е американска битка, въпреки че американското лидерство е същностно важно“.

В отговор на тази реплика О’Мали репликира: „Не съм съгласен тук със секретаря Клинтън, с всичкото ми уважение. Това всъщност е точно американска битка. Но тя не може да бъде единствено американска битка“.

Сандърс: „Климатичните промени са директно свързани с растящата терористична заплаха… Бих казал, че катастрофалната инвазия в Ирак, на която аз силно се противопоставях, разбърка окончателно региона и доведе до възхода на Ал-Кайда и на ИД“.

За Хилъри Клинтън като държавен секретар:

Сандърс: „Мисля, че мненията ни са противоположни и това не произтича единствено от това, че аз гласувах срещу войната в Ирак. Ако се върнете обратно към историята, то ще откриете, че опитите за промяна на режима – било то през 50-те години в Иран…било то свалянето на правителството в Гватемала преди години, тези инвазии, тези сваляния на правителства, смяната на режими доведе до неочаквани последици“.

О’Мали: „Секретарят Клинтън също каза,  и то не само за инвазията в Ирак, че е гласувала за нея, а после счита, че е била голяма грешка – и наистина – беше голяма грешка.”

За външната политика:

Клинтън: „От императивно значение е не само да помагаме на своите приятели и партньори, а така също и да защитаваме родината си, но освен това да работим, за да се справим с тази арка на нестабилност, която има голямо въздействие върху това, което става в страна като Либия“.

О’Мали: „Светът не би бил толкова опасно място за САЩ, ако ние действахме според нашите принципи и – ако действахме интелигентно“.

За войната с екстремизма:

Клинтън: „Това беше един от най-реалните приноси, въпреки всички други проблеми, които Джордж Уокър Буш създаде след  11 септември, когато той на практика каза, след като посети джамия във Вашингтон, че ние не сме във война с исляма или с мюсюлманите. Ние сме във война с екстремизма“.

Сандърс: „Аз не мисля, че терминът е важният. Важното е да разберем, че имаме работа с една организация – било тя ИД или Ал-Кайда. Американското лидерство може и трябва да се концентрира, за да ги унищожи. Ние можем да се справим“.

За армията на САЩ:

Сандърс: „Мисля, че се нуждаем от голяма армейска реформа и да направим армията финансово по-ефективна, но като същевременно се фокусираме върху истинската криза, пред която сме изправени“.

За сирийските бежанци:

Сандърс: „Вярвам, че САЩ имат морална отговорност за Европа, за държавата от Залива като Саудитска Арабия, за да осигурим възможността за протегната ръка към хората, напускащи дъпжави като Афганистан и Сирия с нищо друго освен риза на гърба си. Колко точно е тяхното магическо число – не знам, защото ние самите не знаем размера на проблема“.

О’Мали: „Аз бях първият човек на този подиум, който каза, че трябва да приемем 65 хиляди сирийски бежанци, които бягат от убийците на Ислямска държава и вярвам, че това може да стане с подходящи мерки за техния скрийнинг“.  

Клинтън: „Аз също казах, че трябва да приемем по-голям брой бежанци. Белият дом оригинално каза 10 хиляди. Аз казах, че можем да приемем до 65 хиляди, но само, ако имаме един внимателен скрийнинг и процес на проверка, какъвто можем да си представим, независимо колко голям ресурс ще отнеме това. Не бих искала по никакъв начин безцелно да допуснем в страната ни да влязат хора, които ни желаят зло“.  

За финансовите проблеми на средната класа:

Клинтън: „Най-напред, това не е средната класа. Казах го много ясно, че работещите семейства на средната класа се нуждаят от повече доходи, не от увеличение на данъците. Всъщност, заплатите, съобразени с инфлацията не са вдигнати от миналия век, от времето на администрацията на моя съпруг, така че имаме много работа пред нас“.

О’Мали: „Ние поискахме от всеки – от онези 14% с най-високи доходи в нашия щат да плащат по-висок подоходен данък и така ние сме единствения щат, който четири последователни години не е повишил и с цент университетските такси. Така че, докато другите кандидати говорят за онова, което ще направят, аз всъщност вече направих в моя щат нещо, което защити не само базовия доход, но и постигна най-високия среден доход в Америка“.

Сандърс: „Ние спасихме  Уолстрийт…Сега дойде тяхното време да спасят средната класа…Все още не сме предложили точна цифра, но тя няма да бъде толкова висока като онази от времето на Дуайт Айзенхауер…Аз не съм такъв социалист, какъвто беше Айзенхауер“.

За здравната реформа:

Сандърс: „Искам да прекратя това международно унижение САЩ да са единствената голяма страна на Земята, която не гарантира здравето на своите граждани като тяхно право, а не като привилегия“.

Клинтън: „Мисля, че демократите трябва да се гордеят и да подкрепят закона Обамакеър, да го подобряват и да го направят точно модела, който знаем, че той може да бъде“.

За имиграцията:

О’Мали: „Факт е – и нека го кажем по време на  нашия дебат, тъй като никога не бихте го чули от този карнавален герой Доналд Тръмп. Истината е, че нетната имиграция от Мексико миналата година е нулева. Проверете моята информация…Нашият символ е Статуята на свободата, а не телената ограда“.

Клинтън: „Нека се придвижим към онова, което трябва да направим като нация и да следваме ценностите на нашата имиграционна история. Така ще започнем да направим възможно имигрантите да излязат от сянката и да имат бъдеще, което ще им позволи да имат пълния шанс да станат американски граждани“.

За минималната заплата:

Сандърс: „Ние трябва да преминем към минимална заплата, която може да бъде заплата, за да се живее с нея – по 15 долара на час. И аз няма да се извинявам на никого за това“.

О’Мали: „Колкото повече получават хората, толкова повече ще харчат и оттук цялата икономика ще расте“.

Клинтън: „Аз подкрепям идеята за федерална минимална заплата от 12 дол. на час. Точно такова е предложението на сенаторите – демократи. Но смятам, че това е минимумът. Но, ако достигнем до 12 дол., това ще бъде най-високата стойност, която сме имали някога в историята си“.

За Уолстрийт:

Клинтън: „Бих искала да погледнем целия проблем и това е моето предложение за много по-задълбочени действия от всичко, предприето досега“.

Сандърс в отговор: „Не е достатъчно“.

Сандърс: „Това е големият проблем, когато говорим за Уолстрийт – не е толкова сложно… Уолстрийт днес има огромна икономическа и политическа власт. Техният бизнес е алчността и измамата.И именно заради нашата икономика, големите банки трябва да бъдат разбити… Аз водя кампания, различна от този на всеки друг кандидат. Ние разчитаме на дребните дарители за нашата кампания – 750 хил. са те, всеки дал по 30 дол. Именно на тях съм задължен“.

Клинтън в отговор: „О, почакайте, сенаторе. Знаете, че имам стотици хиляди довори и повечето от тях са дребни донори и онова, с което наистина съм горда е, че за пръв път мнозинството от тези донори – 60% са жени.“

За контрола върху оръжията:

Клинтън:“След миналия дебат вЛас Вегас почти 3 000 души са били убити с лично оръжие…200 са убитите деца. Това е извънредно положение“.

Сандърс: „Няколко пъти вече съм гласувал за по-сериозни проверки, преди даването на разрешение за притежаване на оръжие и бих искал тези мерки да се подобрят и разширят. Ние се нуждаем от радикална промяна на менталното здраве в Америка“.

О’Мали: „Но, секретар Клинтън, Вие сте на три различни позиции по въпроса. Когато се кандидатирахне през 2000 г. заявихте, че се нуждаем от силни федерални разпоредби. След това, през 2008 г. вие се представихте като Ани Окли и казахте, че не се нуждаем от подобни разпоредби на федерално равнище, а сега се връщате отново към старите изеи. Има голяма разлика между това да сте начело на анкетите и да сте начело с Вашите принципи“.

За расовите отношения:

Сандърс: „Днес ние имаме повече затворници отколкото в която и да е друга страна. Ние харчим 80 млрд. дол. годишно, за да заключваме зад решетките хора, които са в диспропорционално голяма бройка основно латиноси или афроамериканци. Ние се нуждаем от много ясна, голяма, голяма реформа в продънената ни система на криминално правораздаване“.

Клинтън: „Онова, което се случи в Университета на Мисури, онова, което се случи в други университети, отразява, поне аз така мисля, дълбокото чувство на загриженост, дори на отчаяние сред толкова много млади хора, особено с друг цвят на кожата“.

За образованието:

Сандърс: „Искам децата в Бърлингтън, Вермонт и Балтимор, Мериленд , които сега са в шести клас или в осми клас, които нямат много пари, чиито родители – като моите родители никога не можеха и да си помислят за колеж – искам тези деца да знаят, че  ако учат усилено, ако си пишат домашните, независимо от доходите на семействата им – ще могат наистина да получат университетско образование, защото точно ние ще направим публичните колежи и университети безплатни“.

О’Мали: „Дъщерите ми отидоха в колеж благодарение на планина от сметки. Ние бяхме горди с тях в деня на дипломирането им, но ще се гордеем с тях всеки божи месец до края на живота си. Не би следвало да е така. Ние можем да имаме университети без да задлъжняваме в САЩ“. Клинтън: „Не мисля, че данъкоплатците би следвало да плащат децата на Тръмп да ходят в колеж. Мисля, че следва да бъде съвместен принос – и на родителите, и на децата“.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *