Терор в Париж, светът е потресен

Варварство

Терор в Париж, светът е потресен

Въведен е код за сигурност „Алфа-червено“, следващият и последен е „военно положение“

Днес във Франция е ден на траур заради атаките на терористи камикадзета, които окървавиха Париж тази нощ. Ще бъдат затворени всички училища, музеи, библиотеки, салони, плувни басейни, пазари и други обществени сгради. Обявен е код „алфа-червено“, най-високата степен на опасност, каквато не е имало след Втората световна война. Все още никой не е поел отговорност за касапницата.

По последни данни центровете на атаки във френската столица са били 6 и една непотвърдена, съобщи „Нова телевизия“.

8 от терористите са убити, в момента се идентифицира самоличността им. Френският президент Франсоа Оланд снощи каза, че знаят кои са извършителите. Според НТ те са 25-26-годишни имигранти от Северна Африка – второ или трето поколение френски граждани от саморадикализиращи се групи от парижките гета.

Между 120-150 са жертвите на терора, според други източници са потвърдени над 153 жертви и стотици ранени.

"Искам да кажа нещо на всички, станали свидетели на тези ужасни неща – ще поведем война, която ще е безмилостна. Защото когато терористите са способни да извършат подобни зверства, те трябва да са сигурни, че ще срещнат една решителна Франция, една обединена Франция, Франция, която си стои на мястото и няма да позволи да бъде разклатена, въпреки че днес изразяваме дълбока скръб", каза френският президент, който снощи е бил на стадион "Стад дьо Франс", където се е играел мач между Франция и Германия, един от центровете на таката. Президентът е изведен своевременно, а мачът е изигран докрая.

4 униформени, вероятно полицаи, са загинали при превземането на зала "Батаклан" в Париж от терористите, съобщи "Гардиън".

Всички музиканти от американската рок-група Eagles of Death Metal, на концерта на която нахлуха терористи в парижката зала „Батаклан“, са живи. Това съобщава NBC, като се позовава на роднини на изпълнителите. По-рано в медиите се появи информация, че в резултат на терористичната атака в залата е убит един от групата.

Убитите терористи в залата са били трима, двама са загинали на стадиона.

Не е ясно дали е имало още нападатели, които в момента са на свобода. Предполага се, че е така и това наложи затварянето на границите и пътищата в страната. Белгия върна граничния си контрол по границата с Франция, за да спре евентуални опити за бягство на нейна територия.

Ясно е, че нападението е било на верска основа, тъй като нападателите са викали "Аллах Акбар" и са говорели за Сирия и Либия.

Джулиън Пийс, журналист от "Europe 1", се е намирал вътре в зала "Батаклан", където терористите взеха над 200 души за заложници и избиха 118 от тях (по последна информация), преди да бъдат спрени от силите на реда. Пийс разказва, че двама-трима души без маски са открили огън с "Калашников". Според него стрелбата е траяла 10-15 минути, достатъчно дълго, за да могат нападателите да сменят 2-3 пъти пълнителите на автоматите си, предаде "Гардиън".

Друг оцелял твърди, че терористите са убивали подред всеки, изпречил се на пътя им – един по един. Той написа в социалните мрежи, че се намира в залата и е тежко ранен, а около него е пълно с мъртъвци.

"Беше клане", каза треперещият Марк Куприс на 57 г. пред "Гардиън", докато го извежда полицията. Той е родом от Англия, но е пристигнал в Париж с още 15 души да гледа американската банда.

"Изглеждаше като бойно поле, имаше кръв навсякъде, тела навсякъде. Бях в другия край на залата, когато стрелбата започна. Имаше поне двама стрелци, които бяха на балконите. Всички залегнаха по земята. Легнах и аз, като върху мен имаше някакъв мъж, а до мен друг се беше изправил до стената. Просто замръзнахме неподвижни. В началото запазихме тишина, не знам колко време сме стояли така, изглеждаше вечно. Видях последните си мигове как минават покрай очите ми, мислех, че това е краят. Свършен съм, рекох си, свършен. Бях ужасен, всички сигурно са си мислели същото. Едва когато няколко жандарми влязоха, започнахме да се оглеждаме бавно и кръвта беше абсолютно навсякъде. Полицията ни каза да бягаме", допълва той.

Жером Бушер, треперещ от студ в бялата си тениска, оцапана с кръв от убитите и ранените, разказва:

"Концертът започна, бях в публиката и чух нещо като фойерверки. Беше шумно, но концертът беше още по-шумен и си помислих, че е част от шоуто. Много хора сигурно са сметнали така. Тогава откриха огън. Видях поне двама души, преди да побегна, изходите бяха ясно обозначени и тръгнах към тях. Имаше ранени и много кръв. Навсякъде имаше кръв."

"Сякаш бях във филм. Беше ужасно, имаше толкова много тела, не мога да говоря за това", коментира брадат мъж с дет-метъл тениска, бягащ по улицата от "Батаклан".

Присъствали на близкия стадион коментират, че първоначално са решили, че взривовете са ефекти или фойерверки, но когато охраната не ги е пуснала да си тръгнат от стадиона заради проблеми навън, разбрали, че нещо не е наред и започнали да търсят информация от интернет и по телефона. Същото са си помислили и живеещите в района.

Данните на убитите и ранените все още се уточняват. Няма данни за загинали български граждани.

"Военно положение" е следващият последен код за сигурност във Франция

„Френското общество си задава един въпрос – дали са били адекватни мерките за сигурност след терористичните атака в „Шарли ебдо“ във френската столица. Но ако тогава то беше атака срещу свободата на словото, сега то е срещу демокрацията, срещу християнските ценности.“ Това каза журналистът Божидар Чеков, който живее от 45 години във Франция за БНР.

Той уточни, че не помни такъв терор, откакто е във Франция. Следващият етап от въведените мерки на сигурност е военно положение. Сега бе въведен предпоследният код за сигурност „Алфа-червено“. Това означава, че полицията без съдебно решение може да обискира всеки, когото поиска. „Войната вече не е в базите на „Ислямска държава, тя е тук“, каза журналистът.

Чеков бе убеден, че терористите не са действали сами, че те имат помагачи, които са на свобода. „Въпрос на часове е да се идентифицират телата на камикадзетата и да се проследи нишката“, предположи той заради добрата екипировка за подобни разследвания на полицията.

По последни сведения шест са местата, на които са извършени атаките през тази нощ в Париж, съобщава вестник Le Figaro. Най-малко 122 души са жертвите на атентатите.

1. В концертната зала „Батаклан“ в 11 район на Париж са загинали 82 души. Няколко въоръжени мъже са нахлули и са започнали стрелба с викове „Аллах Акбар“ в залата по време на концерт на американската група Eagles of Death Metal. В продължение на около 3 часа там бяха държани заложници.

2. „Стад дьо Франс“. Президентът на Франция Франсоа Оланд е бил на мача Франция-Германия в „Стад дьо Франс“, когато е избухнала първата експлозия в 21:20 часа в петък вечерта. Той е бил евакуиран веднага, а входовете и изходите на стадиона за били затворени. Общо три експлозии избухнаха в непосредствена близост до стадиона. При атаката е загинал един човек. Тримата атентатори самоубийци също са мъртви.

3. 18 души загинаха на улица „Шарон“ в 11 район в източната част на Париж. Според очевидец срещу клиентите на кафене и на японски ресторант е била открита стрелба, която е продължила 2-3 минути.

4. Друга стрелба е открита малко по на север, на улица „Алибер“ в 10 парижки район. Там са загинали 12 души. Атаката е извършена на терасата на ресторанта „Льо пти Камобдж“.

5. На около стотина метра от зала „Батаклан“, на улица „Фонтен о роа“ в 11 район, на терасата на пицарията „Ла Каса ностра“ също е открит огън, при който са загинали петима души. Според очевидец стрелбата е била открита с картечница.

6. На булевард „Волтер“ в 11 район на Париж, отново близо до зала „Батаклан“, също е извършена атака. Съобщава се за загинал атентатор самоубиец.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *