Министър Танева: Българските вина ни представят пред света

Министър Танева: Българските вина ни представят пред света

Наредбата за лозаро-винарската програма ще доведе до много по принципно, прозрачно и ясно разпределение на средствата

„След многобройни дебати между Министерство на земеделието и храните и лозаро-винарския бранш, се постигна консенсус по Наредбата за прилагане на лозаро-винарската програмата.“

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на конференция „Подпомагане на лозаро-винарския сектор и перспективи за развитието му“, която се проведе в Интер Експо център.

„Наредбата ще бъде приета по начин, който смятам, че ще доведе до много по принципно, прозрачно и ясно разпределение на средствата по програмата“, посочи министър Танева. Тя обясни, че се въвежда ранкинг и класиране на проектите от програмата.

„Вчера се проведе последното заседание на работната група, на което бе постигнато съгласие по критериите с бранша“, съобщи Десислава Танева.

„С наредбата, която предстои да бъде обнародвана, се въвеждат тавани на финансовите средства по проектите, дава се предимство на тези кандидати, които не са кандидатствали до момента по програмата“, обясни министърът на земеделието и храните. Тя допълни, че за първи път се въвежда предимство за биологичните производители, както и за кандидатите, които са закупили право на засаждане.

Допълнително предимство ще имат проекти, които се реализират на територията на Северозападна България. „Надявам се на прозрачно управление на ресурса на програмата и по-голяма яснота за това в каква посока да работят производителите в този сектор“, заяви още Десислава Танева.

Министърът каза, че лозаро-винарската програма се прилага много успешно, но и тя като Програмата за развитие на селските райони през последните години е недостатъчна като бюджет, за да удовлетвори всички искания.

Тя поздрави всички оператори в сектора за добрата работа, за добрите резултати и за това, че брандират страната ни на Европейския и световен пазар с едни от най-добрите вина.

 

Категории Новости

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *