Дали сте метеорологично чувствителни

Тест

Дали сте метеорологично чувствителни

Промените във времето усещат 63% от жителите на големите градове

Все още няма точно обяснение на причините, поради които някои хора усещат болезнено температурните промени, приближаването на силен вятър или магнитна буря. Обикновено защитните реакции на такива хора са по-слаби и те страдат от хронични заболявания.  Това са условия, при които организмът по-бавно включва възможностите си за адаптация, особено – на ендокринната, имунната, кръвоносната и други системи. Дали сте метеорологично чувствителни може да се ориентирате чрез този тест.

Оценете изброените оплаквания според честотата, с която се повтарят („Нито веднъж” – 0 точки, „Много рядко” –  1 т. , „Рядко” – 2 т. ,”Често” – 3 т. , „Много често” – 4 т. , „При всяка промяна във времето” – 5 т.) :

  • Сънливост при застудяване – 0,1,2,3,4,5 т.
  • Главоболие и отпадналост преди приближаващи магнитни бури- 0,1,2,3,4,5 т.
  • Понижена работоспособност, свързана с  атмосферни промени – 0,1,2,3,4,5 т.
  • Учестен пулс, виене на свят при влошаване на времето – 0,1,2,3,4,5 т.
  • Нарушена концентрация на вниманието след резки промени в атмосферното налягане – 0,1,2,3,4,5 т.
  • Мрачно настроение в дъждовните дни – 0,1,2,3,4,5 т.
  • Нервност и безсъние при пълнолуние – 0,1,2,3,4,5 т.

Резултати:

По-малко от 9 точки. Не сте метеорологично чувствителни и не се нуждаете от лечение.

Между 9 и 17 точки. Умерена форма на чувствителност към метеорологичните промени. Имайте предвид, че  като вас са близо 63% от жителите на големите градове. Но, при по-голяма честота на някои от изброените в теста оплаквания, разумно е да се съветвате с лекар.

Над 17 точки. Висока степен на метеорологична чувствителност. Не отлагайте медицинската консултация. Може да ви се наложи преглед от кардиолог, невролог, ревматолог или психотерапевт, според тежестта и честотата на симптомите ви. Лечението, което ще ви назначи специалистът, ще е двупосочно. Ще има за цел  овладяване на метеорологичната ви зависимост и едновременно  ще е терапия на предшестващите я хронични заболявания – хипертония, исхемична болест на сърцето, ревматизъм, увреждания  на белите дробове, опорно-двигателния апарат и др.

 

 

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *