Как да запазим свежа паметта си

Храна за ума

Как да запазим свежа паметта си

Високото кръвно налягане е опасно за мозъка

Разсеяни ли сте? Често ли забравяте телефонни номера, имена на улици и други неща? При позитивни отговори на тези въпроси е разумно да се погрижите за паметта си.

Според проучвания на неврофизиолози нарушенията на паметта са свързани с промени в активността на глав­ния мо­зък, които настъпват с напредване на възрастта. Постепенно от­с­лаб­ва­ възбу­ди­мост­та на нер­в­ни­те клет­ки, по­ни­жа­ва­ се ак­тив­ност­та на ос­нов­ни­те про­це­си в нервната система – въз­буж­да­не и задържане. То­ва, от своя страна, затруднява способността на човека да прехвърля вни­ма­ни­е­то си от един обект на друг. Когато въз­буж­да­не­то пре­об­ла­да­ва над задържането, се по­я­вя­ва т.нар. възрастова раз­се­я­ност. Ако преобладава задържането, настъпват проблеми с паметта. Дали промените са сериозни,

може сами да проверите

Отговорете на следните въпроси: често ли искате да кажете нещо, а не намирате думи; трудно ли си спомняте имената на близки за вас хора; случва ли ви се да не знаете къде се намирате. Ако отговорите на тези въпроси са “да”, вероятно имате тежък проблем с паметта. Какъв точно е може да се изясни след консултация с лекар, който чрез тестове ще открие причините за настъпилите нарушения. Обикновено една от тях е свързана с кръвообращението. Премине ли кръвното налягане нормата  – 120 на 80 мм живачен стълб, съществува риск за паметта. Всъщност всичко, което затруднява движението на кръвта, е вредно за мисловните процеси. Мозъкът не е в състояние да работи пълноценно, ако артериите му са стеснени от натрупани по стените им холестеролни плаки, защото те затрудняват движението на кръвта и водят до недостиг на кислород. Друга съществена причина за слабата памет е болестта на Алцхаймер.  Проявява се с нарушение на мисловните процеси, дезориентация във времето и пространството. При тази болест  неблагоприятните изменения на личността прогресират и накрая пациентът стига до състояние, при което не може да извършва елементарни битови действия. Сериозна причина за слабата памет е злоупотребата с алкохол. В такива случаи забравянето може да се съчетае с фантазии на пациента, въпреки че интелектът му остава доста по-запазен в сравнение с болните от Алцхаймер.

Според причината, довела до промени в паметта, се препоръчват различни медикаменти, както и алтернативни целебни средства. Разумно е за се следва подходяща

диета

Тя налага във всекидневното меню да се включват повече зеленчуци, плодове, зехтин и по-малко сол. Задължително е да присъстват витамини от групата В, също – С и Е. Най-добре е пациентите да се хранят често и по-малко, за да поддържат в норма нивото на кръвната си захар, което е необходимо за добра мозъчна дейност. Препоръчително е да се консумират повече пълнозърнести храни и бобови растения Трябва един път в седмицата да се яде риба, богата омега-3 мастни киселини, които са полезни за мозъка. За за­паз­ва­не на па­мет­та е мно­го важно правилно да се редуват часовете за активна дейност  време за почивка.Най-благотворно влияят на паметта активните интелектуални занимания.

 

Категории Практикум

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *