Как наш чиновник разигра една държава и една Европейска комисия

Скандал

Как наш чиновник разигра една държава и една Европейска комисия

Причините за светкавичното уволнение на Антон Павлов подсказват, че премиерът е изпуснал юздите на кабинета

Министър-председателят Бойко Борисов освободи в петък "по своя преценка" от длъжност заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет, цитирани от БТА. Решението е влязло в сила веднага. Лаконичното съобщение обаче не подсказва къде е настъпил кабела зам.-министърът. Какво казва достъпната до публиката информация:

Павлов беше зам.-министър на икономиката и енергетиката в служебния кабинет на Георги Близнашки. Преди това е работил като ръководител "Енергийно управление" на "Лукойл България" ЕООД, както и в "ЧЕЗ България". Във втория си кабинет Борисов назначава за зам.-министри на вътрешните работи и на енергетиката Цвятко Георгиев и Антон Павлов. Номинациите са на ресорните министри – Румяна Бъчварова и Теменужка Петкова.

CV-то на Павлов върви плавно нагоре. Той е енергиен експерт в дружества в сферата на енергетиката от 1995 г. до 2012 г. Кариерата си в енергийния сектор започва от Националната електрическа компания. Заемал е различни ръководни длъжности в дружествата на "ЧЕЗ България", "Лукойл България" и др. До момента, когато се издига до поста заместник-министър в два кабинета.

Според неофициална информация причината за светкавичното уволнение е, че Павлов се е опитвал да разиграе собствена схема и да наложи кандидатурата на Трайчо Трайков за висок пост в Европейската комисия.

Ето как се случват нещата:

Като ресорен зам.-министър на енергетиката през юли Павлов получава писмо от Брюксел да бъде дадена българска кандидатура в Европейската агенция за сътрудничество на регулаторите по енергетика.

Павлов „забравя“ да сподели тази информация с преките си началници и тайно отива на среща с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Нарежда му устно да предложи три номинации за български представител. Но основен кандидат за поста да е бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. Преди да стане шеф на КЕВР Иванов бе острието на ДСБ, а после и на Реформаторския блок  в парламента по енергийната тема. Павлов обяснява на Иванов, че Трайков е кандидатура на реформаторите, а за гарнитура да сложи Евгения Харитонова и Светла Тодорова. Заръчал му също така да държи процедурата в пълна секретност, вероятно да не дразнят апетитите на другите партии от коалицията. Факт е обаче, че липсва всякаква следа от документ по това предложение на ЕК.

Преди няколко дни обаче от Брюксел започват да задават тревожни въпроси към министъра на енергетиката Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев какво става с българската кандидатура. Те започват да търсят писмени следи за процедурата.

Явно и Антон Павлов се е стреснал, защото се е опитал вчера да поправи нелепата ситуация, като прекара подпис за кандидатурата на Трайчо Трайков пред Съвета по европейски въпроси, който се води от вицепремиера Меглена Кунева.

И така първите писмени знаци с пет месеца закъснение се появяват в политическия кабинет на Бойко Борисов и работата с тайната номинация излиза наяве. Става ясно също така, че през всичките тези месеци Антон Павлов е убеждавал шефа на КЕВР Иван Иванов, че кандидатурата е уговорена „от най-високо място“. Иванов попитал дали това място не е Бойко Борисов, на което Павлов отговорил, че не е чак толкова високо.

Тъй като зам.-министърът се приема от правителството като близък до третия вицепремиер – Румяна Бъчварова, в ДКЕВР решили, че номинацията идва от нея. В ресора на Бъчварова са и „коалиционните отношения“.

Трайчо Трайков бе енергиен министър в първото правителство на ГЕРБ, бе сменен от Борисов по недоизяснени причини, а преди дни стана общински съветник в София от гражданската квота на РБ.

Не че сме учудени от случилото се в един от най-желаните ресори на държавата, но все пак се питаме:

Наистина ли Антон Павлов е играл сам или е просто бушонът, който гърми, за да оцелее мрежата?

И дали след скандалното разиграване на четирима ресорни вицепремиери и една Европейска комисия от държавен чиновник, трябва да ни светне, че страната се управлява на автопилот, който от време на време не работи, та се налага спешно ръчно управление? Ами ако пилотът е излязъл за малко или се е разсеял?

На този фон въпросът, дали ще има рокади в правителството, не изглежда особено важен.

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *