Едно от новите направления в науката за храните е свързано с понятието "функционални храни". Това са продукти, които стимулират или подпомагат определени функции в човешкия организъм и по този начин имат здравословно въздействие върху него. Разработени са въз основа на естествени суровини, с доказан през векове полезен ефект (например, мляко, пектин, и пр.). Според специално изследване на японското Министерство на образованието една храна е функционална, когато: поддържа доброто здравословно състояние на организма; има състав и структура, които се възприемат блогоприятно от рецепторите на организма по вкус и мирис; участва в регулирането укрепването на различните органи и системи в човека. От известните днес функционални храни с безспорен авторитет се ползват
млечнокиселите продукти и пробиотиците
Това са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които проявяват силна антимикробна активност. Освен това млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и лекуват затегнатия стомах. Те ефективно засилват имунитета. Чрез изследвания върху експериментални животни е установено, че понижават ракообразуващите вещества в правото черво. Днес все повече експерти са на мнение, че млякото и млечните продукти имат потенциал да защитават човека от развитие на злокачествени образувания.В борбата срещу атеросклерозата обаче трябва да се избягват пълномаслените млека и сметаната. За деца и възрастни е препоръчителна консумацията на мляко с намалено съдържание на мазнини (2% и по-малко). Също се препоръчва употреба на нискомаслена извара и сирена с намалено съдържание на мазнини. Общо укрепващо действат също
храни, съдържащи пектини
В естествен вид пектини можем да си набавим и от плодове и зеленчуци. Според някои автори добър общоукрепващ и подмладяващ ефект има редовната консумация на десерт от нарязани ябълки, поставени в нискомаслено кисело мляко с добавени сурови, неосолени ядки. Тази комбинация е известна като еликсир за младост. На българския пазар днес могат да се намерят редица още функционални храни с определени ефекти върху здравето, изразяващи се в поддържане тонуса на организма и мобилизиране на защитните му сили в случай на болест.