Разиграваме на избори 8 милиарда лева

В деня на вота

Разиграваме на избори 8 милиарда лева

Бюлетините за избор на местни власти не гарантират тайната на вота. Централната избирателна комисия била претоварена от задълженията си да организира изборите. ЦИК все още не се е произнесла допуснал ли е нарушение Бойко Борисов, който обяви за кого е гласувал.

 

 

 

 

След като цял ден вчера българите размишляваха в съответствие с изборното законодателство как ще гласуват, днес дойде "денят на истината", в който суверенът упражнява своето свещено право – правото на избор. Верен на стремежа си да бъде в услуга на своите читатели, екипът на "Студия Трансмедия" възнамерява да представи тук, както е правил и при други събития в развитие – кратки информации и мултимедийни презентации на случващите се събития в реално време.

Гласувайте с умовете и сърцата си, но не забравяйте, че тези, които ще изберем ще ни управляват и решават съдбите ни в следващите години.. Всеки от нас носи отговорността за избора си – и с гласа си, и с отказа си от гласуване. Това се отнася и за гласуването в референума, който би трябвало да бъде най-високата форма на пряка демокрация. 

Следете публикациите на Студия Трансмедия по темата.

 

21.20 ч.:

Една рекапитулация към 21.00 ч.:

Според първите резултати от допитванията на социологическите агенции няколко града ще имат кмет без балотаж.

В Благоевград печели с 52.6% кандидатът на ГЕРБ Атанас Камбитов.

В Бургас безапелационно печели Димитър Николов от ГЕРБ с над 80%.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ печели с 54%.

Велико Търново също гласува за ГЕРБ – 52% от избирателите са поискали Даниел Панов.

В Габрово отново кандидат на ГЕРБ печели още на първи тур – Таня Христова е с 51%.

В Добрив Детелина Николова от ГЕРБ има над 64%.

В Кърджали Хасан Азис спечели четвърти мандат с 53.8% процента.

В Кюстендил досегашният кмет Петър Паунов има 63% от гласовете.

В Русе с 51% е кандидатът за кмет на ГЕРБ Пламен Стоилов.

В Смолян с 51% е Николай Малемов от ГЕРБ.

В София Йорданка Фанъдкова печели кметския пост с близо 60%.

В Стара Загора Живко Тодорв от ГЕРБ печели със 75%.

Рекапитулация и на онези няколко големи града, в които кметската битка ще се реши с балотаж.

Във Видин битката ще е голяма – МК "Единни за промяна" и техният кандидат Росица Кирова имат 27.6% от гласовете, а кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков има 24,9%.

Във Враца на балотаж отиват ГЕРБ и БСП – червеният кандидат Николай Иванов има 39% от гласовете, а синият Калин Каменов е с 34%.

В Ловеч също ще има битка между двете най-големи партии у нас. Минчо Казанджиев от БСП е с 34% и на балотаж ще се бори срещу Корнелия Маринова от ГЕРБ, която е с 34%.

Монтана ще гласува и другата седмица за Златко Живков от "Заедно за Монтана", който отбеляза 38% на първи тур. Дилян Димитров от ГЕРБ спечели 35% от гласовете.

В Пазарджик независимият Тодор Попов спечели 37% от гласовете и ще отиде на балотаж с Найден Шопов от ГЕРБ, който взе 18.43% от гласовете.

Перник също е интересен – там Ваня Церовска от ГЕРБ има 34%, а червеният Ерик Рангелов е с 35%.

В Плевен 35% е спечелил Димитър Стойков от ГЕРБ. С 35% отново е независимият Георг Спартански.

В Пловдив на балотаж ще се срещнат Иван Тотев от ГЕРБ и Славчо Атанасов от Патриотичния фронт.

В Разград независимият и подкрепен от БСП Денчо Бояджиев, който взе 31% от гласовете, ще срещне на балотажа Валентин Василев от ГЕРБ, който също отбеляза 31%.

В Сливен на балотаж отиват Кольо Милев от БСП И Стефан Радев от ГЕРБ. Първият взе 36% от гласовете, а синият кандидат – 33%.

В Хасково на балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов (49%) и сегашният кмет Георги Иванов (28%).

В Шумен Любомир Христов е с 34%, а опонентът му на балотажа ще е Иван Иванов от БСП, който спечели 22% от гласовете.

В Ямбол битката също ще е БСП-ГЕРБ. Синият кандидат Георги Славов е с 35%, а червената Мариета Сивкова е със 17%.

20.35 ч.:

Потвърждават се данните за резултатите от референдума. Над 70 на сто са гласували с "да" на референдума за електронно гласуване, по данни от екзит пол проучване на "Алфа рисърч" и "Маркет линкс".

Данните оповести Би Ти Ви. Поради недстатъчната избирателна активност – около 35 на сто, решението за електронното гласуване трябва да бъде взето от парламента.
Избирателната активност към 18.00 ч. за референдума е 35 на сто, за местните избори – 46,5 на сто по данни на "Алфа рисърч".
С "Да" на референдума са гласували 72 на сто от избирателите, а с "Не" – 28 на сто. Това съобщи пред БНР Юрий Асланов от агенция АФИС, позовавайки се на данни към 18.30 часа.
По думите му е слабо вероятно избирателната активност на референдума да прехвърли 50 на сто, макар, че е възможно да повлияят данните от чужбина. Това означава, че Народното събрание трябва да се произнесе по въпроса и да вземе решение, тъй като са прехвърлена активност от 20 на сто, коментира той.
По думите му най-активни са били жителите на големите градове, а най-пасивни – жителите на селата. По-пасивни са били етническите малцинства, в сравнение с българското мнозинство, коментира Асланов.
Въпросът на националния референдум беше "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".
Това е вторият национален референдум, който се произвежда след демократичните промени през 1989 г., и петият в историята на страната след референдума за съдене на виновниците за националната катастрофа на 19 ноември 1922 г., референдума за премахване на монархията на 8 септември 1946 г., референдума за приемане на Конституцията на Народна република България на 16 май 1971 г. и референдум на 27 януари 2013 г. по въпроса: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

20.30 ч.:

Според агенция АФИС, с която БНР работи за референдума, предложението за електронното гласуване ще бъде обсъдено в Народното събрание. Във Видин, Шумен и Пазарджик също ще има балотаж.

Изборен трилър се очертава в Шумен. В града се води битка между Иван Иванов (БСП ) и Иван Ламбов (Реформаторски блок) за второто място на балотажа срещу Любомир Христов от ГЕРБ, който получава 37%.

Голямата изненада до момента е Хасково, където настоящият кмет и кандидат за пети мандат Георги Иванов остава втори с 29.6 на сто от гласовете срещу 49.5% за кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов, посочва „Алфа рисърч“. На трето място е претендентът на ДПС Мюмюн Мюмюн с 11. 5 на сто от гласовете. Резултатите вероятно ще претърпят някаква промяна, но е малко вероятно Беливанов да спечели на първи тур, коментира Боряна Димитрова.

Пред БНТ бившият председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че кандидатите на ГЕРБ в Монтана и Сливен – Дилян Димитров и Стефан Радев отиват на балотаж срещу досегашните кметове – съответно Златко Живков (Реформаторски блок) и Кольо Милев (БСП).

Очаквано Петър Паунов печели трети мандат в Кюстендил. Той е единствената кандидатура на тези избори, която беше подкрепена от ГЕРБ и Реформаторския блок.

В Добрич избраха Детелина Николова (ГЕРБ), а във Велико Търново – Даниел Панов (ГЕРБ).

В Пазарджик най-много гласове е събрал Тодор Димитров Попов (37,03%), следван от Найден Шопов от ГЕРБ (18,43%) и Благо Солов (14,35%). Остава да разберем дали другият Теодор Попов – Тодор Веселинов Попов, е отмъкнал гласове от своя съименник

Във Видин избирателната активност е под 30%. Кандидатът на коалицията "Единни за промяна" Росица Кирова събира 27,67%,. Следвана е от кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков с 24,93 %, и Людмил Любенов (БСП) 12,17%.

20.15 ч.:

По данни от екзит пол на "Алфа рисърч" и "Галъп" се очертават следните резултати и балотажи:

В столицата кметът и кандидат на управляващата ГЕРБ Йорданка Фандъкова печели около 60%. Втори е кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков – с около 10% от гласовете. Кандидатът на БСП Михаил Мирчев е получил 8% от гласовете, кандидата на АБВ и бивш депутат от БСП Георги Кадиев – 7%.

В гласуването за общинска листа в София ГЕРБ печели 46%, БСП – 18%.

В Благоевград над 55% от гласовете получава Атанас Камбитов (ГЕРБ).

Кметът и кандидат на ГЕРБ за втори мандат във Варна Иван Портних също получава над 50% от гласовете.

В Кърджали с над 50% от гласовете е досегашният кмет и кандидат на ДПС Хасан Азис.

В Пловдив се очертава балотаж между досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Иван Тотев – 37%, и кандидата на Патриотичен фронт Славчо Атанасов – 20% от гласовете.

Най-много съветници в Пловдив ще има ГЕРБ, на второ място е листата на коалицията, подкрепяща Славчо Атанасов, листата на БСП е трета.

В Хасково засега не може да се каже със сигурност дали ще има победител – кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов е близо до 50% по последни данни, а досегашният кмет и кандидат за пети поред мандат Георги Иванов има близо 30% от гласовете.

Във Видин на балотаж отиват Росица Кирова – кандидат на коалиция "Единни за промяна", и кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков – разликата между двамата е малка.

В Шумен на втори тур ще се борят кандидатите на ГЕРБ и БСП.

20.05 ч.:

Референдумът за въвеждане на електронно гласуване няма да има силата на закон, а последна дума по въпроса ще бъде на народните представители.

Причината е, че избирателната активност на него е по-ниска отколкото на последните избори, когато бе 49,5%. При това положение въпросът влиза за обсъждане в парламента.

Днес на референдума гласуваха – 35,3 от гласоподавателите, според данни от екзит пол на агенция „Алфа рисърч“. С „да“ са гласували 71%, докато с „не“ – 27%.

 

20.00 ч.:

Централната избирателна комисия едва преди малко обяви избирателната активност към 17 часа – 46%. Според говорителя на комисията Александър Андреев сайтът на комисията не бил хакнат, а претоварен. До този момент в интернет платформата "Забраненият референдум" вече са гласували 2097 граждани.

19.55 ч.:

Засега най-убедителна изглежда победата на кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Димитър Николов в Бургас, който по междинните данни събира над 80% от гласовете.

19.45 ч.:

Според екзит-пола на МБМД съставът на Общинския съвет в София ще се определя в пропорция 4:2:1 за ГЕРБ:Реформаторския блок:БСП.

19.30 ч.:

Пак според Мира Радева, представянето на партиите на национално равнище според екзит-пола е както следва:

ГЕРБ – 37.8%
БСП – 17.7%
ДПС – 9.8%
Реформаторският блок – 8.6%
АБВ – 3.6%
ПП Атака – 3.4%
ВМРО – 3.4%
НФСБ – 3.2%
ББЦ – 0.7%
други – 12.3%.

Ако тези пропорции се запазят очевидно прави впечатление стабилното второ място за БСП –  противовес на прогнозите, че ДПС може да ги изпревари. Все пак вероятно резултатите на ДПС може и да са по-високи, поради традиционно по–ниските резултати на ДПС в екзит-половете в сравнение с крайните резултати. Обяснение за последната тенденция е недоверчивостта на избирателите на ДПС към екзит-половете.
Прави впечатление относително равното представяне на трите националистически формации.
Според цитираните резултати доста доброто представянето на Реформаторския блок и на ВМРО в листите за общински съветници в столицата.

19.15 ч.:

Според екзит-пола, с който разполага Мира Радева от МБМД Йорданка Фандъкова печели от първи тур с около 54%, във Варна печели кмета Иван Портних с 55%, друг сегашен кмет на ГЕРБ – Живко Тодоров в Стара Загора печели със огромния резултат от 75%, побежава и колегата му от Велико Търново Даниел Панов с 57%.Очевидно в Пловдив предстои балотаж за кметския пост – резултатът на сегашния кмет Иван Тотев е с около 38% от екзит-пола при 18.4% за кандидата на ВМРО Славчо Атанасов. Георги Гергов е трети с 10.5% в коалиция с Реформаторския блок.

19.05 ч.:

Избирателният ден е към приключване. Според изявление на социоложката Мира Радева пред ТВ 7 активността на референдума е с 1-2% по-ниска от местния вот и е в рамките на 41-42%. Това вероятно означава, че резултатът от референдума няма да има задължителен характер, но ще може да се внесе за обсъждане в Народното събрание.

18.30 ч.:

Главният прокурор е поискал от ЦИК да свали имунитета на 10 кандидати за кметове и общински съветници. От прокуратурата съобщиха, че от началото на кампанията са образувани 92 предварителни производства срещу противозаконни действия. Най-честите нарушения на изборния процес са свързани с нарушаване тайната на вота и агитация в деня за избори. В ЦИК са постъпили 278 оплаквания за нарушения на изборния процес. До този момент в интернет платформата "Забраненият референдум" вече са гласували 2050 граждани. Заради проблеми в сайта на ЦИК последните официални данни за избирателната активност са едва от 13 часа. Това обстоятелство изглежда налива вода в мелницата на противниците на електронното гласуване. Интересът към машинното гласуване също е нисък.

17.10 ч.

Гласуването за референдума вече е 29.27% към 16 часа, с което е премината границата от 20%, което позволява въпросът от него да бъде отнесен към Народното събрание. Това каза пред БНТ социоложката Боряна Димитрова от Алфа Рисърч. Тя бе категорична, че гласуването досега е много положително, защото се надхвърля и процента на гласувалите на предишния референдум за АЕЦ „Белене”. Димитрова посочи, че най-високата активност на изборите досега е регистрирана в Хасково- 41% към 16 часа, следва Кърджали-39%.
В София активността е 25% или до 16 часа е гласувал само един от четирима гласоподаватели.

16.10 ч.

Близо 28% от избирателите са гласували за избор на местни органи на властта към 13.00 часа днес. Към същия час във вота за референдум бюлетини са пуснали над 14%. В Пловдив най-слаба е избирателната активност в район Източен, където се намира квартал Столипиново. До 14.00 часа в МВР са постъпили 220 сигнала за изборни нарушения. До този момент в интернет платформата "Забраненият референдум" вече са гласували 1995 граждани.

16.05 ч.

В анализ, посветен на днешния референдум и публикуван преди около седмица, сайтът euobserver.com представи двете възможности за гласуване и техните политически измерения и доколко резултатът ще промени политическия пейзаж и ще помогне на политическите сили да прокарат своите политически цели. Посочва се, че подобен начин на гласуване ще направи по-лесно гласуването на българската диаспора в чужбина.

Цитирано е проучване на „Алфа рисърч“, според което предполагаемото участие в референдума ще е достатъчно за неговото валидиране, а готовите да гласуват положително сериозно преобладават над гласуванащите против.

В политически план в полза на електронното гласуване се обявиха четирите партии от управляващата коалиция – ГЕРБ, Рефоматирския блок, Патриотичния блок и АБВ.

БСП и ПП „Атака“ са против електронното гласуване поради страховете от манипулиран вот, а ДПС не декларира открито своята позиция. Счита се, че електоратът на ДПС, който е по-ниско образован и с малко компютърни умения трудно би се справил с електронното гласуване. От друга страна гласуването по Интернет би благоприятствало и улеснило вота на хилядите български турци, живеещи зад граница и особено – в Турция, заключава сайтът.

15.45 ч.

Както посочва сайта dariknews.bg oбявяването на данни от допитвания в медии е забранено 24 часа преди старта и до края на изборния ден. Материалът акцентира върху изявлението на ЦИК, че ще спазят Изборния кодекс, според който е забранено обявяването на междинни социологически проучвания "чрез средства, които са медийни услуги". Според разпоредбите на нормативния акт такива са само печатните и електронните медии, както и новинарските сайтове.

Неизпълнението на това задължение представлява нарушение, за което е предвидено административно наказание, глоба или имуществена санкция в размер от 2 000 до 5 000 лв., а когато нарушението е извършено повторно глобата или имуществената санкция е в размер от 5 000 до 10 000 лв. съгласно разпоредбата на чл.475 от Изборния кодекс.

Изборният кодекс обаче не тълкува като медийни услуги социалните мрежи като фейсбук и туитър, и личните блогове. Там е възможно публикуването на междинни проучвания 24 часа преди и в деня на изборите.

15.00 ч.

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев няма още данни за избирателната активност в страната. До 13.30 часа в комисията са постъпили над 100 сигнала за изборни нарушения. ЦИК още не се е произнесла по казуса с предизборната агитация на Бойко Борисов. Рано тази сутрин премиерът обяви, за кои кандидати е гласувал. Съгласно чл. 182 на Изборния кодекс: ал. 4 "не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден."

13.00 ч.

Инцидент в изборна секция № 61 в столичното 142 училище. При гласуването на представител от екипа, участничка в секционната комисия, като откъсваше перфорираните отрязъци на бюлетините за избор на общински власти, разтваряше широко бюлетините. Така се наруши тайната на вота. Бюлетините не гарантират тайната на избора. В интернет платформата "Забраненият референдум" вече са гласували над 1950 граждани. В магазините на столицата не е забранена продажбата на алкохол. Засега по улиците не се наблюдават лица, изпаднали в опиянение.

11.30 ч.

Интернет страницата на Централната избирателна комисия ни уверява, че до изборите остават: 1 ден, 14 часа и 46 минути. Какво би станало, ако избирателите повярват на тази информация?

06.00 ч.

Начало на изборния ден, който ще продължи до 19.00 ч. По изключение и с разрешението на председателя на СИК гласуването може да бъде удължено до 20.00 ч., ако към 19.00 ч. пред секциите има негласували избиратели.

Категории Политика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *