Надпреварата сред демократите е сведена до трима кандидати

САЩ: Президентски избори – 2016

Надпреварата сред демократите е сведена до трима кандидати

Бившият губенатор на Роуд айлънд Линкълн Чафи заяви на 23 октомври, че се отказва от надпреварата за кандидатурата на демократите за президентските избори през 2016 г.

Чафи, който беше на опашката в анкетите сред кандидатите-демократи, съобщи за решението си пред Форума на жените-лидери в Демократическата партия във Вашингтон.

„След като обмислих внимателно ситуацията, днес реших да прекратя президентската си кампания“, заяви той преди да повтори ключовото послание на своята кампания – призива САЩ да прекратят участието си във войни на други континенти.

Чафи, който започва кариерата си като републиканец, наследил сенатското място на баща си. След като губи изборите си за преизбиране в Сената, той се кандидатира за губернатор през 2010 г.  като независим и печели поста. През 2012 г. става демократ, но се отказва да се кандидатира отново, когато става ясно, че има малки шансове да спечели.

Решението на Чафи свежда надпреварата след демократите до трима кандидати – бившия държавен секретар Хилари Клинтън, сенатора Бърни Сандърс и бившия губернатор на Мериленд Мартин  О’ Мали. Клинтън продължава да води убедително в националните анкети.

Надпреварата сред демократите се намали съществено през тази седмица. Във вторник бившият сенатор от Вирджиния Джим Уеб също се отказа, заявявайки, че е възможно да се опита да се кандидатира като независим кандидат за президент.

В сряда вицепрезидентът Джо Байдън съобщи, че не възнамерява да се кандидатира за президентския пост след месеци на колебания дали да се кандидатира или не. Неговата декларация премахна едно потенциално препятствие през водещия кандидат на демократите Хилъри Клинтън.

Решението на Чафи е обяснимо – според последното проучване на Ройтерс и Ипсос подкрепата за Чафи е под 1% от анкетираните. Той имаше проблеми с набирането на средства като в края на кампанията беше събрал едва 400 хил. дол. и беше заел на кампанията си други 363 хил. дол. лични средства. В края на третото тримесечие той разполагаше с едва 285 хил. дол. в наличност.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *