Четвърт век от обединението на Германия

Юбилеи:

Четвърт век от обединението на Германия

Германия празнува днес четвъртвековния юбилей от обединението си.  В този ден страната е ръководена от двама лидери с произход от бившата комунистическа източна част. До голяма степен днес страната е вече водеща в Европа, но е изправена пред придизвикателствата на новата имиграционна вълна, които изисква от Обединена Германия отделянето на много ресурси и търпение.

Западна и Източна Германия се обединиха на 3 октомври 1990 г. като апогей на един процес, започнал 11 месеца по-рано след като комунистическото ръководство на изток направиха пробив в Берлинската стена под натиска на масови демонстрации. Изравняването на различията между двете части се оказа много по-бавен процес като и до днес съществуват известни различия.

Като цяло обаче, „нещата се наредиха добре – толкова много хора се задълбочиха, промениха се, започнаха да учат нови професии“, заяви в специално видео интервю  по повод канцлерът Ангела Меркел, израснала на изток и навлязла в политиката след падането на комунизма.  Йоахим Гаук – германският президент след 2012 г. е другият пример за човек, произлязъл от изтока, бивш пастор и борец за демокрация.

Между трилион и половина и  два трилиона евро са пренасочени на изток през този четвърт век, за да се възроди този  регион след колапса на изостаналата му технологическа икономика. Постоянната тенденция на изтичане на германци в западна посока  от 1990 г. насам се оказва, че се преобръща в последно време като през последните година – две се обръща и повече германци се придвижват към източните провинции.

Въпреки че безработицата в източните провинции е по-висока на изток –  8.7 % (една нормална цифра според преобладаващите европейски стандарти)  срещу 5.6 % като разликата се е свила. Бившият канцлер Хелмут Кол беше обещал на германците, че ще живеят в „процъфтяващ пейзаж“ не изглежда така отдалечена във времето.

„Това е вярно за много части на бившата Източна Германия“, зайви известния германски историк Хайнрих Август Винклер. „Красивият пейзаж на езерата в областта на Мекленбург, Балтийското крайбрежие и замърсенате индустриални области в Саксония и другаде – много вече е станало там“.

„Икономическият различия между изтока и запада вече са много по-малко, отколкото беше“, добави той. „Но не бива да се самозаблуждаване. Отсъствието на големи и ефективни компании в Източна Германия показва, че има още много, което може да се свърши“.

Като оставам настрана подобна загриженост, Германия е циментирала ролята си на най-развитата европейска икономика и през последните няколко години показва растяща амбиция като политически и дипломатически играч.

Меркел е водещият пропагандатор на реформи и съкращаване на разходите в страни като Гърция в замяна на помощта за изход от гръцката дълговата криза. На дипломатическия фронт, тя и нейното правителство изиграха ключова роля за справянето с украйнската криза и ролята на Русия там – след като години беше обвинявана за отказа от пряко ангажиране.

През миналата година Гаук заяви, че Германия трябва да се намеси по-своевременно и решително в предотвратяване на конфликтите и „трябва да бъде готова да даде повече гаранции за сигурността отколкото други през последните десетилетия.”

През 2015 г. Германия се опита да застане начело – засега с твърде малък успех, на опитите да убеди Европа да прегърне задачата за приемане на бежанците от Сирия и други страни и да сподели това бреме. Притокът на хора към Германия – една предпочитана дестинация се засили през последните месеци след като Меркел се съгласи да позволи на миграните, които се вече бяха събрали в Унгария.

Меркел продължава да настоява твърдо, че Германия ще се справи като управленски капацитет да приеме в държавата пришълците и да ги приюти. Властите очакват поне 800 000 новопристигнали тази година, въпреки че няма да бъде разрешено всичките да останат в страната.

Тепърва предстоят тежките задачи как те да бъдат интегрирани в обществото и как да им се намерят работни места и тук Меркел заяви, че спомените от времето на обединението могат да помогнат.

„Опитът от обединението на Българи ни дават увереността и чувството, че може да се справим успешно със задачата пред нас – независимо колко голяма е тя“, заяви Меркел в четвъртък.

„Същото се отнася до достойната за Херкулес задача да гледаме напред в момента и нуждите на едно общонационално усилие – за много, много хора, които търсят подслон у нас и в Европа“. 

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *