Ева Пенева: Искам да предам и на другите моята радост

Прозрачно и красиво

Ева Пенева: Искам да предам и на другите моята радост

Ако и хората се забавляват като мен, значи мога да си върша работата добре

Галерия „Сезони” ще покаже на 24 септември, четвъртък, от 18 часа творби на двама художници, „виртуози” на изящното и приложното в изкуството – Ева Пенева и Николай Денински-Кайо.

Ева Пенева е известна с нестандартните си търсения в областта на стъклото. Нейните стъклени уникати са били представяни във Франция, Полша, Холандия и в над 30 самостоятелни изложби у нас. Тя измисля и изработва ръчно и лично всяко едно украшение с търпение и отношение към детайла. Бижуто да не е просто бижу, а основен елемент от личността, която го носи.

Студия Трансмедия:  Ева, какво искаш да знаят хората за теб?

 

Ева Пенева: Искам да знаят, че има и такива хора, които правят това, което могат да правят най-добре.

– Не е ли естествено човек да прави това, което може?

– Като гледаме какво става в държавата, явно не е толкова естествено.

– Как разбирате, че може да правите нещо добре?

– Аз се забавлявам с това, което правя. А след това представям резултата от моя труд да се запознаят с него и останалите. И ако и те се забавляват, значи мога да правя това нещо. Това е целта на изложбата – да представя нещата, които правя, заедно с моя колега, разбира се. И да предам и на останалите моята радост и спокойствие.

– Напоследък много се говори за „прозрачност“. Затова ли избра стъклото като материал?

– Аз работя „прозрачно“ със стъкло от много отдавна, не е нещо, което ми се случва в последно време. Всъщност минах през почти всички материали – от дърводелец четвърти разряд, зъботехник съм също така, умея да лея метал, занимавала съм се с кокосов орех, завършила съм дизайн на облекло, ших и кроих, изобщо какво ли не пробвах. Но стъклото е моята страст, моята стихия и нещо, което ме вълнува и с което се забавлявам най-добре. И искам да видя докъде мога да стигна. До този момент съм направила стъклени илюстрации на текст, графики от стъкло, лампи, витражи, къщички от стъкло…

– Бижута също.

– Бижута, естествено. Всяко едно от тях е нещо много лично, защото съм го правила като за себе си. Като бръкна в кутията с бижута, мога да сложа всяко едно тях с радост, независимо колко отдавна съм го правила, мога да го подпиша с чиста съвест и няма да ме е срам. На гърба на всяко едно мое нещо е гравирано името ми, което, твърдя, е сертификат за качество. Това означава, че не ме е досрамяло да си напиша името и гаранция за автентичност и че второ такова няма, няма и да има.

– За теб се казва, че си провокативна. С какво ще провокираш хората на изложбата?

– Никога не съм смятала, че точно аз съм провокативна. Да, ще повторя пак, че се забавлявам. Този път ми дойдоха едни водни кончета в главата и реших да ги споделя с всички останали. Много и различни водни кончета се получиха. Водни кончета има и по лампите, и на витража, и много бижута от водни кончета също така. Някак си с тях едно ми е слънчево, едно ми е пролетно, едно ми е весело, едно ми е спокойно и приятно. И предполагам, че ще бъде обща тази атмосфера на изложбата и всеки, който я посети, ще остане с добро чувство.

– Ще се продават ли нещата от изложбата?

– Разбира се, който иска, ще може да си купи. Бижута ще има и от моя колега. Николай Денински Кайо, които са изработени от сребро. А имаме и общи бижута – водни кончета, които той е обковал със сребро. Изобщо изложбата е съвместна. Ние и двамата сме зъботехници, а след това правим каквото правим. Николай ще се представи и с акварели. А аз… ще видите, като дойдете.

– Как едно бижу може да отговаря на характера на човека, който го носи? Как човекът да го разбере? Какво бихте посъветвали една дама например?

– Зависи от много неща – от нейната професия, от стила й на обличане. Но независимо от това, примерно при една изчистена черна рокля, само със смяната на бижуто се получава различен ефект. Настроението е едно с едно весело бижу, а с друго може да отиде и на вечеря в Рим. Бижуто излъчва сила и настроение, бижуто ти дава усещане за магнетичност.

Някога дори шлемовете на тракийските воини са били изработени толкова майсторски и по тях били инкрустирани знаци като бижута, по които се е разбирало кой към кой отряд принадлежи. Когато хората бягат отнякъде, какво вземат най-напред? Бижутата! Защото бижуто освен сила има и стойност и винаги е било на почит.

Като правих изложба в Националната галерия и там имаше книга за похвали и оплаквания. Направи ми впечатление едно малко момиченце на 10 години, което написа какво мисли в книгата. Както и жена на 80 години. Тя пише: „Живея в Израел. Очарована съм от тази изложба. Ето ви моя номер, обадете ми се.“ Това не са мои близки, а хора, които изобщо не познавам Така че възрастовият диапазон на тези, които харесват нещата, които аз изработвам, е много голям.

– Мъжете проявяват ли интерес към бижута?

– Много ме радва това, че има и мъже, които носят или просто се интересуват от бижута. Променила се е общата нагласа. Преди време едни мъже носеха ланци, които бяха демонстрация на благосъстояние, докато сега нещата стоят по-различно. Нали има различни мъжки типажи – ламбър сексуален, метро сексуален и т.н., различен и стилът. Това са мъжете, които знаят мястото си в живота и са уверени в себе си.

– Сега на мода били сапио сексуални – умните. Те дали ще носят бижута?

– Щом са умни, да!

Категории Цивилизация

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

2 коментара към “Ева Пенева: Искам да предам и на другите моята радост”

  1. Каквото и да кажа -ще е малко.С г-жа Пенчева се познаваме от доста време и винаги изненадва с нещо гениално.Това е върховно изкуство в Световен мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *