Добрият имуностимулатор. Как да го разпознаем

Фармацевтична акробатика

Добрият имуностимулатор. Как да го разпознаем

Защо компонент от отхвърлено лекарство срещу СПИН утрои цената си в българските аптеки

Наближава времето на настинките и грипа, което отново поставя познати въпроси –  как да открием ефективния  имуностимулатор, дали да предпочитаме родните препарати, успяват ли българските производители да постигат баланс между цената и качеството на своите продукти.

 

Известно е, че човешкият организъм не разпознава целите микробни болестни причинители, а малки фрагменти от тях, наречени епитопи. Имунен отговор настъпва, когато човек изработва антитела – вещества (гликопротеини), разпознаващи и неутрализиращи даден микробен фрагмент. При внасяне в организма на убит или отслабен болестен причинител, но все още носещ епитопа, започва процес на образуване на антитела, без да се стига до разболяване. По-късно при сблъсък със същата, вече активнодействаща зараза, организмът бързо я разпознава и неутрализира. Например, противогрипната ваксина създава защита срещу вирусите, от които е разработена. Проблемът обаче е, че освен очакваните за сезона причинители на грипа, се явяват множество други дихателни вируси, срещу които не са изградени антитела. Освен това, след преболедуване от вирусна инфекция се наблюдава значително отслабване на имунната система, което отваря врата за развитие на бактериални инфекции. Ето защо  се отделя все по-голямо внимание на вродения имунитет, т.е. на генетично предопределените отбранителни механизми в човека. Основната група препарати, активиращи вродената защита на организма са имуностимулаторите. Чрез тях

в началото на октомври 

всеки може да повиши своята устойчивост срещу сезонните респираторни заболявания

Това е особено полезно за възрастните хора, които страдат от хронични телесни увреждания и за децата, чиято имунна система е неукрепнала. Имуностимулаторите, в сравнение с ваксините, имат значително по-широк спектър на действие. Например, произведените у нас препарати за дихателната система сe прилагат, както за имунопрофилактика,  така и за лечение. Един от тях е

Респивакс

Създаден е по подобие на швейцарския препарат Бронховаксом. Родният имуностимулатор обаче съдържа по-малко микробни видове и техни  разновидности в сравнение с оригинала. Всяка таблетка Респивакс включва лиофилизирани убити бактериални култури от: Streptococcus pneumoniae; Branhamella catarrhalis; Streptococcus pyogenes от група A; Haemophilus influenzae type b; Staphylococcus aureus;Klebsiella pneumoniae.

Доста по-богат е съставът на Бронховаксом, в който участват: Streptococcus pneumoniae (тип 1, тип 2, тип 3 и тип 47); Branhamella catarrhalis (3 щама); Streptococcus pyogenes; Haemophilus influenzae (тип b); Staphylococcus aureus (6 щама); Klebsiella pneumoniae, subsp. pneumoniae (2 щама); Klebsiella pneumoniae subsp. Ozaenae; Streptococcus viridans (3 щама); Neisseria.Швейцарският препарат се предписва на деца над 6-месечна възраст. Респиваксът  може да се приема не по-рано от навършване на 3-годишна възраст.

Тежка сянка върху българския фармацевтичен продукт

хвърля участието му преди време в т.нар. Фактор-R – комбинация, която има претенции да бъде принос в епичната битка със СПИН. Единият от създателите на това «чудодейно» средство – Майкъл Капустин, известен с присвояване на милиони от наивните вложители в пирамидата "Лайф Чойс", заявява пред света, че Фактор-R засилва имунната система на носителите на  човешкия имунодефицитен вирус и по този начин забавя и предотвратява развитието на синдрома на придобитата имунна недостатъчност. Препаратът, превърнал се в най-привлекателната "инвестиция" на пирамидата, може  и да е  бил в помощ на заразените с ХИВ, които често стават жертва на  тежки инфекции. Но никога никого не е излекувал от СПИН. Фактор-R е скандално отхвърлен от Американската администрация по храните и лекарствата, когато  става ясно, че шумно рекламираният продукт се състои от Респивакс с прибавен витамин Е.

Днес нашият имуностимулатор

може да се ползва за профилактика на бронхити и трахеобронхити, тонзилити, тонзилофарингити и ларингити, отити, синуити, бронхопневмонии. Неговата схема на приложение е различна и по-продължителна от начина, по който се приема чуждестранния му предшественик. Според публикации на framar.bg Бронховаксом се счита за по-ефективен продукт при остри инфекции на дихателните пътища.

Цената

на Респивакс първоначално е народна, но през годините плавно нараства. През юли 2001-ва г. централните медии съобщават, че Респиваксът се предлага по аптеките за 5,80 лв., след като е поскъпнал с 37 % от предишната си парична стойност – 4,21 лв. През 2006-та г.  Респиваксът е вече 9 лв., а през 2015-та г.  опаковката за възрастни е около 14-15 лв. Днес вариантът за деца се продава за 11-12 лв.

На какво се дължи поскъпването?

От компанията-производител „Бул Био – НЦЗПБ” ЕООД отказват среща с нейния управител д-р Любомир Димитров и не дават отговор на въпроса. Може би се сблъскват с технологични, кадрови, финансови или други трудности, но е добре да имат предвид, че поддържането на баланс между цена и качество на фармацевтичните продукти е като акробатика върху въже и грешната стъпка означава пропадане с катастрофални последици. Не е изключено след още няколко поскъпвания, доближавайки се до Бронховаксом (37-38 лв.), българският продукт да загуби  купувачите си. И няма да е справедливо, ако ги обвиняваме в чуждо поклоничество. При близки цени със световните аналози, мнозина биха подкрепили родното производство, но само  при едно условие – това  да не бъде за сметка на здравето.

 

Категории Консулт

Автор: Ваня Шипочлиева

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ  - София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Придобила е специалност по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

3 коментара към “Добрият имуностимулатор. Как да го разпознаем”

 1. Уважаема д-р Шипочлиева,

  Благодаря за добрата реклама, която направихте на двата лекарствени продукта Респивакс и Бронховаксом, ако не прозираше опит за злепоставяне на българския лекарствен продукт!
  Като лекар и журналист сте добре запозната с националното законодателство в областта на ценообразуването лекарствата, което се администрира от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. Ценообразуването е приоритет на производителя, съобразено с нормативните изисквания, което е спазено за произвежданият от "БулБио-НЦЗПБ" ЕООД Респивакс. Ще ви помоля занапред да оставите на мира възможността на пациента за личен избор кой лекарствен продукт – имуностимулатор ще предпочете!
  д-р Любомир Димитров, управител на "БулБио-НЦЗПБ" ЕООД, тел. 944 61 91

 2. вета Тимчева Цвета Тимчева За съжаление всичко в България е за сметка на здравето на хората. Цената на лекарствата и добавките непрекъснато пълзи нагоре. Държава ни не е на мястото си.
  Вече не харесвам · Отговор · 1 · 8 октомври в 09:39

 3. Драги д-р Димитров. Не се заблуждавайте, че текстът рекламира "Респивакс". Както и не се крийте зад Националния съвет по цените! Знаете, че той беше създаден в угода на фармацевтичните фирми, а не за да хармонизира отношенията между тях и потребителите. Но изглежда, че в природата Ви е да се криете. Така както се скрихте от въпросите на д-р Шипочлиева. Като коректен професионалист тя Ви потърси за мнение, преди да публикуваме текста. Като изключим язвителността във Вашия коментар, може би дължите на свободните в своя избор български пациенти, кои бяха тези икономически предпоставки, та да увеличите трикратно за 14 години цената на продавания от "БулБио-НЦЗПБ" ЕООД имуностимулатор! Разходите ли скочиха три пъти? Или пък доходите на населението? А колко скочи нормата на печалба във фирмата? А Вашите доходи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *