Ангус Дийтън е лауреатът по икономика

Нобелови награди

Ангус Дийтън е лауреатът по икономика

Неговите постижения включват създаването заедно с Джон Мюелбауер през 1980 г. на т. нар. „Почти идеална система на търсенето“

 

Нобеловият комитет присъди наградата за икономика за 2015 г. на професор Ангус Дийтън от Принстънския университет за неговия анализ на потреблението, бедността и благоденствието. 69-годишният Дийтън е роден през 1945 г. в Единбург Шотландия има едновременно американско и британско гражданство.След съобщението за наградата в понеделник Дийтън каза по телефона, че е „абсолютно радостен да спечели“ особено за това, че престижът на Нобел се свързва с изследване на бедността в света.

 

Дийтън работи в Принстън от началото на 80-те години. Неговите постижения включват създаването заедно с Джон Мюелбауер през 1980 г. на т.нар. „Почти идеална система на търсенето“. В нея те откриват нови хоризонти в изследването на поведението на потребителите. Според Нобеловия комитет наградата по икономика се присъжда на Дийтън затова, че е дал отговор на три основни въпроса:

 

1. Как потребителите разпределят своите харчове за различните стоки

2. Каква част от доходите на обществото се харчат реално и каква част се спестяват

3. Как можем най-добре да измерим и анализираме поотделно и заедно бедността и благосъстоянието

 

В допълнение на работата му по спомената „идеална система на търсенето“ Нобеловият комитет цитира също постиженията на Дийтън през последните години по изследването на икономиките на развиващите се страни и негови акценти върху изясняване на динамиката на бедността. Вместо да анализира данните за доходите той съсредоточава вниманието си върху изследването на потреблението на домакинствата.

Използването от Дийтън на изследвания на потреблението на домакинствата „помогнаха за трансформирането на икономиките на развиващите се страни от едно теоретично поле, основано на усреднени данни в друго имперично поле, основано на детайлизирани индивидуални данни“, се цитира в съобщението на Нобеловия комитет.

 

Пред последните няколко години Дийтън пише широко разпространявани есета в рубриката „Писмо от Америка“ за Кралското икономическо общество в Лондон. Там се срещат заглавия като „Америка отново се събужда за неравенството“ и „Неравнопоставените ползи от преподаването“.

 

Носителят на Нобеловата награда през миналата година беше Жан Тирол за неговия анализ за силата на пазара и регулацията. Роденият през 1953 г. френски икономист е автор на няколко много влиятелни текста, включително написаната през 1988 г. монография "Теория на индустриалните организации".

 

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *