Склоняване към купуване

Избори – 2015

Склоняване към купуване

Няколко репортажи по телевизията за купуване на гласове, малко над 60 досъдебни производства и две-три осъдителни присъди. Но никой не иска да стигне до поръчителите

 

 

 

А бре, Алеко, пак сме заедно на избори

 

Мъж на 39 години от Плевен е бил осъден на пробация – година и един месец. 6-месечна пробация за мъж от град Искър, който предлагал по 40 лева на свои съграждани. И едногодишна пробация за 62-годишна жена от Долни Дъбник по обвинение за „склоняване към гласуване“ за „определена политическа партия“.

„Определената политическа партия“ обаче си остава неопределена за прокуратурата. „Склоняването към гласуване“ е престъпление, а поръчителството за склоняването към гласуване е най-добре пазената тайна на републиката.

64 досъдебни производства са образувани на територията на цялата страна. Седем са бързите производства и едно е незабавното производство. Около 500 проверки, от които над 300 отказа от проверка. Два сигнала, изпратени до ЦИК и Сметната палата. Шефът на „Прозрачност без граници“ също рапортува, че сигналите за купен вот са повече в сравнение с предишни години. Законът ли е слабичък, политиците ли са станали по-нагли, схемите ли по-изобретателни?

Равносметката за борба с изборните измами, дето се вика, е скромна, но от сърце. Институциите просто отчитат „за протокола“ някаква свършена работа на бройка, на килограм или по обемни показатели. Да види Брюксел, че се вземат мерки.

И какво от това? Какво като се имитира активност и под плакатите се мъдри строгото предупреждение, че „Купуването и продаването на гласове е престъпление“? Какво като отчетем, че 32% от подадените жалби са от типа „манипулиране на вота“? Традицията http://transmedia.bg/744 се обогатява с всеки изминал български избор.

Вече не се ходи от човек на човек, от къща на къща и от махала на махала. Кебапчето вече е демоде. Подаръците – в пари.

Новина отпреди дни: ДПС е купило изборите във врачанското село Галиче за 70 000 лева. Човек, който не пожела да покаже лицето си по разбираеми причини, разкри, че ДПС са налели пари в общината, за да гласуват всички за тях. Това показа в репортаж bTV.

Ексклузивно разследване на журналисти на „Нова тв“ ни представи подготовка за купуване на изборите. „Основно купуват гласове сегашните кметове. Те са спечелили пари от обществени поръчки през тези четири години и сега ще дадат една част от тях за изборите”, коментира журналистът Васил Иванов (дето му гръмнаха апартамента преди години) и припомни, че преди две-три години успели под прикритие „да купят“ 500 гласа, но делото още се влачи.

В момента всички купуват гласове – не само кметовете, а и общинските съветници, е общото мнение на политици и журналисти, поканени да коментират в телевизионните студиа. Има си хас да кажат нещо друго. Но нито журналистите питат, нито гостите казват, кои са тези партии, макар за никого да не е тайна кои са обичайните купувачи.

Ентусиазирани младежи организират кампании в социалните мрежи за независимо гласуване. Според тях всяко споделяне на призива намалява тежестта и значението на контролирания вот. Милите млади хора, които срещаме в големите градове с колелетата и раничките – образовани, непримирими, пълни с надежда, останали тук по едната случайност. Е, все пак правят нещо, но онези четинясали мутри и хлъзгавите им политически спонсори не посещават такива интернет стъгди и мегдани и не се трогват от подобни кампании.

Един от дребните участници в схемата вчера не скри веселото си настроение от факта, че го били хванали, и в прав текст каза, че на всички избори го хващали, в полицията подписвал едно „протоколче“ и си отивал по живо-по здраво.

Има една основна причина за явлението корупция и всички нейни съпътстващи проявления, каквото е купуването на гласове. И то не е тайна за всички играчи във властта. Заровено е пак там, в съдебната система, близо до прокуратурата, в нейните порочни връзки с партийната система. Как си представяте да викнат в цитаделата някой лидер на голяма партия, например Лютви Местан и да го питат нещо по въпроса? Как си представяте да викнат колегата му Делян Пеевски и да се поинтересуват дали не смята, че плащането за софри, абитуриентски балове и други мероприятия, силно мирише на корупция и е недопустимо за човек от властта и особено за бивш следовател, какъвто е видният депутат?

Често сме чували от нашите първи хора, че корупция има навсякъде по света, я вижте хкакво става в Европейския съюз, Америка, за Сеп Блратер да не говорим. Вярно, има я навсякъде корупцията. Разликата е само в едно – какво се прави по въпроса, когато някой от корумпираните бъде хванат, сниман, записан?

Съмнява ли се някой, че едно такова разследване, каквото показват телевизиите, ще предизвика гръмовен скандал в държавите от по-цивилизования свят, а партията, позволила си лукса за купуване на едро на цяло село, ще изпадне от политическия живот задълго, ако не и завинаги. Защото първо ще бъде наказана от съда, после от избирателите.

В последните години наблюдаваме едно интересно явление. Политиците като че ли са се отказали почти напълно от класическия начин за провеждане на предизборна кампания, от дебати, от предлагане на решения. Става все по-тихо по телевизиите, дори предизборните плакати оредяват. Парите се пренасочват от медиите към директно „агитиране“ чрез местната власт. Води се битка за проценти, но не по нормалния начин – да се сравняват концепции например, а с търсене и намиране на нови технологии за купуване на вота. Чрез местни общинари, пожелали да изкарат още един мандат като кметове и общински съветници. Страх нямат никакъв, защото зад гърба им е властта.

Приказките, че електронното гласуване например щяло да намали, ако не и да ликвидира, тежестта на купения вот, са силно преувеличени. Специалист по банков софтуер каза, че между 3 и 7 процента са фалшивите трансфери на банкови преводи. Не от сумата на трансферираните пари, а на бройки. Това биха били между 3 и 7 процента фалшив вот, достатъчен за влизане в парламента, ако се въведе такъв вид гласуване. Пък и не бива да подценяваме специалистите, които също могат да бъдат купени, за да се повиши малко този процент. Както се случи със софтуера за разпределяне на дела в съда или компютърната система на КТБ, която внезапно излезе от строя и се получиха едни странни грешки в ущърб на дребните вложители на банката.

Единственото ефективно средство е политическата воля всичко това да се промени. Няма да е лесно, но друго просто няма. И доколкото зависи от всеки човек, който е свободен да взема решения и гледа малко по-далеч от паницата си.

Категории Политика

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *