Щвеция и бежанската вълна

Прочетено

Щвеция и бежанската вълна

 

На глава от населението, страната е записала по-голямата част от бежанците. Но тя винаги успява по-малко, когато наистина иска те да се интегрират в обществото. Цифрите говорят сами по себе.

След престъпленията от Втората световна война, световни организации за разоръжаване и просперитет, скандинавските страни Швеция и Канада развиха приятелска надпревара за приемане на мироопазващи мисии и международни служби.

Седемдесет години по-късно е безспорно за Отава, че най-благотворителната и хуманитарна властта е в Скандинавия, а не в Северна Америка.

Как можете да разпознаете тази морална победа? Фактът, че Канада отваря границите си само за можещи. Поради това и според проучванията Пиза от 2006 г., тя се нарежда като първа страна, в която децата на имигрантите, бележат по-високи постижения от по-старите заселници.

Преди всичко това личи по моралното дистанциране на северните европейци от всеки швед, който е застрашен да бъде отблъснат от общността, ако проблематизира икономическите и социалните разходи.

Фредрик Рейнфелд, в момента министър-председател на Консервативната партия, апелира към всички "да бъдат търпеливи и да отворят сърцата си за хората, които идват в Европа за по-добър живот".

Короната за хуманизъм

През септември 2015 Саид Раад Ал-Хюсеин, Върховен комисар на ООН по правата на човека, похвали Швеция като пример за прием на мигранти. Оттогава цялото човечество е наясно кой носи короната за хуманизъм. Въпреки че йорданецът спомена и Германия в същото изречение, но той изрази съжаление веднага, защото Ангела Меркел в същия ден разпореди на стотици полицаи на юг, да арестуват нарушители на държавната граница.

Във всеки случай, Швеция през 2013 г. се нарежда по кандидати за убежище с 15 на десет хиляди жители, почти ненадмината от Германия с 57. В Канада има завист към шведската гланц. Канадският Съвет за бежанците призова правителството за по-нататъшно отваряне на вратите.

Че не само гордостта трябва да определя национални решения, а илюстрира водещият канадски всекидневник "Globe and Mail" с поглед към завидната Швеция. Репортерът Маргарет Венте говори с шведските икономисти Тино Санандаджи. Като кюрд от Иран, той е сред 14-те процента от мигрантите от шведското население. Той не полемизира, а посочва цифри.

Неравенствата рязко се повишават

Според данните, 48 на сто от имигрантите в трудоспособна възраст са безработни. Дори и след 15 години в Швеция, тяхното равнище на заетост достига едва 60 процента. Швеция има най-голямата дистанция в Европа по отношение на участието на пазара на труда между местни жители и чужденци.

– 42% от продължително безработните лица са имигранти.
– 58 процента от социално подпомагане отива за имигрантите. 45% от децата с най-лошото представяне в училище са на имигранти.
– Те печелят средно 40 на сто по-малко от местните жители.
– От 80-те години, Швеция има най-голямо увеличение на неравенството между всички страни от ОИСР.

Шведите може и да не обичат да говорят за всичко това, защото страната се стреми към челно място по хуманност, а не на просперитет. Въпреки това, резултатите могат да бъдат полезни, когато става въпрос за спечелването на демократични мнозинства за посоката на бъдещата политика за имиграцията и в други държави. Нито една страна не се е обвила да вземе решение дали тази политика да бъде шведска или канадска.

Автор: проф. Гунар ХАЙНЗОН 

 

Категории Икономика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *