Роми напускат катедрала в Хамбург

Бежанската вълна:

Роми напускат катедрала в Хамбург

 

 

Група от роми, които се бяха събрали в Хамбургската катедрала "Мичел" в знак на протест срещу депортирането, са напуснали църквата късно в четвъртък. Полицейски говорител заяви, че около 40 души са били приютени за нощта в енорийската зала.

Ромите не са били в църквата за предоставяне на убежище, заяви говорителят. По-рано, ромите се договаряха няколко пъти със старши пастор Александър Рьодер. Разговорите ще продължат и в петък. Групата призовава за право на престой за семействата си в Германия.

Групата "Roma Jekipe Ano Hamburg" – в Хамбург са "окупирали" в четвъртък около 16:30 църквата с часовник "Мичел". Те протестираха срещу предстоящо депортиране от Германия на Балканите и призова за право на престой за своите семейства. Това са около 20 семейства, които са застрашени от депортиране в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Косово, в рамките на следващата седмица, както обявиха от групата.

Обвинението: Балканите са опасни за ромите. Предисторията на протеста бе ситуацията, която заплашва семействата в страните им на произход. "Балканите са класифицирани като така наречените сигурни страни на произход. Въпреки това за ромите не са сигурни", каза активистът.

"Налице е опасна смесица от расизъм от страна на мнозинствата и държавните институции. Достъпът до работни места, образование и здравеопазване до голяма степен е блокиран", заяви Романо Шмидт от общонационалната мрежа Roma "Всички останете!".

Групата на ромите, която демонстрира през юли пред имиграционната служба, бе подкрепена от собствена сметка за престоя си, наред с общонационалната мрежа – "Всички останете!", Съветът на бежанците в Хамбург, Хамбургският алианс "Право на града – забравете вестниците! " и различни личности като Естер Беянрано – председател на Международния комитет Аушвиц.

Категории Конфликти

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *